Brief regering; Portefeuillewijziging staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - Kabinetsformatie 2021

Deze brief is onder nr. 221 toegevoegd aan dossier 35788 - Kabinetsformatie 2021.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsformatie 2021; Brief regering; Portefeuillewijziging staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Document­datum 08-09-2023
Publicatie­datum 08-09-2023
Nummer KST35788221
Kenmerk 35788, nr. 221
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

35 788

Kabinetsformatie 2021

Nr. 221    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 september 2023

Uw Kamer wordt met deze brief geïnformeerd over het Besluit Taakomschrijving Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zoals bijgevoegd bij deze brief. Het besluit treedt met terugwerkende kracht in werking op 5 september 2023. Dit besluit vervangt het besluit van 18 februari 2022 (Stcrt. 2022, nr. 4519). De wijzigingen licht ik onderstaand, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kort toe.

Naar aanleiding van het koninklijk besluit nr. 2023002066 d.d. 4 september 2023 (Bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 220), heeft er een herverdeling plaatsgevonden tussen de portefeuilles binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De portefeuille van de Staatssecretaris is op een aantal onderwerpen veranderd.

Voor de duur van dit demissionaire kabinet zal de politieke verantwoordelijkheid voor het onderwerp Beleidsagenda Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Caribisch Nederland overgaan van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de Staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit betekent dat de Staatssecretaris vanaf heden de verdere uitvoering van de Beleidsagenda Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor Caribisch Nederland ter hand zal nemen. Deze beleidsagenda, die uw Kamer op 26 januari jl. is toegestuurd (Kamerstukken 36 200 VII en 36 200 IV, nr. 148), bevat voorgenomen maatregelen om betaalbare en duurzame huur- en koopwoningen te bouwen, de ruimtelijke koers uit te zetten en de wettelijke en informatiebasis op orde te brengen. Aan het eind van dit jaar zal uw Kamer een eerste voortgangsrapportage ontvangen.

Tevens zal de Staatssecretaris de taak van coördinerend bewindspersoon voor de opvolging van de excuses voor het Slavernijverleden overnemen. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties behoudt hierbij zijn betrokkenheid vanuit zijn eigen portefeuille, waaronder de aanpak van kst-35788-221 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

discriminatie en racisme en neemt daartoe ook deel aan de ministeriële stuurgroep.

Verder zullen, gelet op de helderheid in de aansturing van de organisatie en de inhoudelijke beheersbaarheid van de portefeuilles, de onderwerpen met betrekking tot de Rijksdienst overgaan naar de portefeuille van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Inkoop-, Facilitair en Huisvestingsbeleid Rijk valt daar evenwel niet onder, vanwege de inhoudelijke raakvlakken met het Rijksvastgoedbedrijf, dat tot de taken van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties behoort.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal vanwege de reeds toebedeelde taak voor de informatiehuishouding van de Rijksoverheid eveneens het onderwerp openbaarheid van bestuur tot taak krijgen. Met dien verstande dat de constitutionele aspecten hiervan, waaronder de inlichtingenplicht aan het parlement (artikel 68 Gw), tot de taken van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties behoren.

Tot slot zal de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de coördinatie voeren over de voortgangsrapportage Rijksbrede strategie effectieve aanpak desinformatie.

Het Besluit Taakomschrijving Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal in overeenstemming met artikel 3 van de Wet bekend worden gemaakt in de Staatscourant. Met terugwerkende kracht treedt dit besluit in werking op 5 september 2023.

Ik hoop u middels deze brief voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 35 788, nr. 221 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.