Brief regering; Actieplan Open Overheid 2023-2027 - Toepassing van de Wet open overheid

Deze brief is onder nr. 74 toegevoegd aan dossier 32802 - Toepassing van de Wet open overheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toepassing van de Wet open overheid; Brief regering; Actieplan Open Overheid 2023-2027
Document­datum 31-08-2023
Publicatie­datum 31-08-2023
Nummer KST3280274
Kenmerk 32802, nr. 74
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

32 802

Toepassing van de Wet open overheid

Nr. 74

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 31 augustus 2023

Nederland is sinds 2011 lid van het Open Government Partnership (OGP). Het OGP is een mondiaal samenwerkingsverband, gericht op het bevorderen van een open en responsieve overheid (door middel van onder andere transparantie, participatie en inclusie). Het lidmaatschap vereist een nationaal Actieplan Open Overheid. Met deze brief stuur ik uw Kamer het vijfde actieplan van Nederland. Het Actieplan Open Overheid heeft een looptijd van vier jaar (2023-2027) en is een (niet uitputtende) bundeling van inspanningen om tot een open overheid te komen. In het actieplan zijn bestaande initiatieven en een aantal nieuwe acties opgenomen. Bijgaand treft u het vijfde Nationale Actieplan Open Overheid. Bijgevoegd zijn zowel de volledige versie als een bondige publieksversie.

Dit actieplan, dat gemaakt wordt in het kader van het Open Government Partnership, heeft een ander karakter dan het Meerjarenplan Openbaarheid en Informatiehuishouding Rijksoverheid. Het Meerjarenplan wordt in het kader van de Wet open overheid (Woo) opgesteld en beschrijft hoe informatie duurzaam toegankelijk gemaakt wordt en welke maatregelen de Rijksoverheid neemt om de informatiehuishouding en de uitvoering van de Woo te verbeteren1. Het Actieplan Open Overheid betreft een (niet uitputtende) bundeling van initiatieven van stakeholders binnen en buiten de overheid, en laat zien welke bredere inspanningen er in Nederland worden geleverd om een open overheid te bevorderen. Het Meerjarenplan is als een van de actiepunten in het Actieplan Open Overheid opgenomen.

Het Independent Reporting Mechanism (IRM) van het OGP voert onafhankelijke reviews uit op de totstandkoming en de uitvoering van alle

1 Het Meerjarenplan wordt voor de start van het nieuwe parlementaire jaar met uw Kamer gedeeld, zoals toegezegd tijdens het commissiedebat Archivering van stukken door bewindspersonen onder de Archiefwet en de Woo/Wob op 24 mei 2023 (Kamerstuk 32 802, nr. 71).

kst-32802-74 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

nationale actieplannen. Het oordeel over het vorige Nederlandse actieplan in de meest recente review1, is dat ondanks interne verschuivingen en concurrerende prioriteiten binnen de overheid het uitvoeringsniveau hoog bleef. Naast de onafhankelijke review maakt ook een zelfevaluatie van het vorige actieplan deel uit van het OGP-proces. De conclusie van deze zelfevaluatie sluit aan bij de onafhankelijke review: het overgrote deel van de actiepunten in het vorige actieplan is volledig of grotendeels gerealiseerd.2

Om de krachten tussen overheid en maatschappelijk middenveld te bundelen is voor het vijfde actieplan een intensieve samenwerking aangegaan met de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken (MCOIG). Daarom is dit actieplan ingedeeld naar de verschillende oplossingsrichtingen die de maatschappelijke coalitie in haar manifest Over Informatie Gesproken3 voorstelt:

  • 1. 
    De burger is eigenaar van zijn eigen informatie
  • 2. 
    Toegankelijkheid verbeteren
  • 3. 
    Gelijkwaardige informatiepositie burgers
  • 4. 
    Verbeteren actieve en passieve openbaarheid
  • 5. 
    Dialoog over informatiebehoeften en onderzoek
  • 6. 
    Bewustzijn, opleiding, cultuurverandering en experimenten
  • 7. 
    De ambtelijke eed wordt aangepast

Het actieplan kwam tot stand met de actieve inbreng van partners uit het maatschappelijk middenveld, medeoverheden en kennisinstellingen. Ook bij de uitvoering van de actiepunten streven we naar een gezamenlijke aanpak, waarbij we investeren in de betrokkenheid van relevante stakeholders uit verschillende lagen binnen en buiten de overheid. Deze samenwerking wordt de komende tijd onverminderd voortgezet.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

H.G.J. Bruins Slot

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 32 802, nr. 74 2

1

   Netherlands Results Report 2020-2022 (opengovpartnership.org).

2

   Netherlands_End-of-Term_Self-Assessment_2020-2022.pdf (opengovpartnership.org).

3

   Manifest Over Informatie Gesproken (overinformatiegesproken.nl/wp-content/uploads/2022/12/ ManifestmaatschappelijkecoalitieOverInformatieGesproken-webversie.pdf).


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.