Brief regering; Toekenning opschaling 15 publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs - Arbeidsmarktbeleid

Deze brief is onder nr. 1215 toegevoegd aan dossier 29544 - Arbeidsmarktbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Arbeidsmarktbeleid; Brief regering; Toekenning opschaling 15 publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs
Document­datum 14-07-2023
Publicatie­datum 14-07-2023
Nummer KST295441215
Kenmerk 29544, nr. 1215
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

29 544

Arbeidsmarktbeleid

Nr. 1215    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 juli 2023

Het succes van de klimaat- en digitale transitie hangt mede af van voldoende goed geschoolde vakmensen. Het tekort aan technisch en digitaal geschoold personeel is daarnaast een belemmering op de lange termijn voor het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Oplossingen vragen een lange adem en een goede samenwerking tussen publieke én private partijen.

Als onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale Banen versterk ik 15 regionale publiek-private samenwerkingen (pps'en) in het beroepsonderwijs met een totale investering van 123 miljoen euro voor de komende vier jaar. Deze regionale samenwerkingsverbanden dragen bij aan het stimuleren van scholing in de techniek door het bundelen van kennis, financiën en organisatiekracht. In de bijlage vind u het opschalingsplan in cijfers, de 15 geselecteerde pps'en inclusief een korte beschrijving.1

De afgelopen 10 jaar zijn ruim 400 pps'en ontstaan. Hierbij zijn 12.000 bedrijven, 8.000 docenten en 124.000 studenten betrokken die de aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt aantoonbaar verbeteren en daarmee een verschil maken in relatie tot klimaat- en digitale transitie en arbeidsmarkttekorten. De benodigde schaalgrootte van deze pps'en blijft echter uit en de impact is nog te bescheiden. Met het opschalen van 15 pps'en met een bewezen trackrecord wordt voortgebouwd op het beschikbare fundament en wordt gewerkt aan een grotere betrokkenheid van het mkb. Dat is nu ongeveer 4 tot 6%. De bedoeling is om dat te vergroten naar 15 tot 25% van het mkb.

1 Met deze Kamerbrief zijn de volgende twee toezegging afgedaan: 1. De Minister van EZK zegt toe om de Kamer voor de zomer te informeren welke projecten het geld uit het Nationaal Groeifonds krijgen. 2. De Minister van EZK zegt toe om nog voor de zomer een brief n.a.v. het Actieplan Groene en Digitale Banen over de concrete invulling, waaronder in de Brainportregio, naar de Kamer te sturen.

kst-29544-1215 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Vanuit mijn ministerie draag ik per publiek-private samenwerking maximaal 9 miljoen euro bij voor vier jaar. Aanvullend komt daar 58% cofinanciering bij vanuit het bedrijfsleven en regionale overheden. De middelen worden besteed aan de volgende vijf actielijnen:

  • 1. 
    Versterken van de regionale samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en overheden;
  • 2. 
    Talentontwikkeling van huidige en toekomstige werknemers;
  • 3. 
    Leven lang ontwikkelen door modules met het bedrijfsleven op te zetten voor hun werknemers om nieuwe technologieën aan te leren;
  • 4. 
    Innovatie van de beroepspraktijk op basis van de behoeftes van het bedrijfsleven;
  • 5. 
    Contextrijke leeromgevingen, lesruimtes waarin werksituaties worden gesimuleerd.

Om de voortgang te waarborgen en de kennis en ontwikkelingen van de pps'en te monitoren, investeer ik ook in een kennis- en ontwikkelingsprogramma dat zal worden uitgevoerd door het Platform Talent voor Technologie. Als opdrachtgever blijf ik nauw betrokken bij de verdere uitwerking en uitvoering van het programma.

Tot slot kom ik terug op een eerdere toezegging gedaan in mijn Kamer-brief «Inzet op arbeidsmarktkrapte in de klimaat- en digitale transitie: Het Actieplan Groene en Digitale Banen», van 3 februari 2023 (Kamerstuk 29 544, nr. 1173). Hierin heb ik vermeld uw Kamer nog voor de zomer te informeren over de voortgang van de verdere inrichting van de governance en de uitvoering van het Actieplan Groene en Digitale Banen. Echter, zoals ik tijdens het commissiedebat van 25 mei jl. (Kamerstuk 29 544, nr. 1207) heb aangegeven, zal ik uw Kamer in het najaar informeren. Dit betreft onder andere de monitoringsopzet van het Actieplan Groene en Digitale Banen. Een eerste inhoudelijke voortgangsrapportage volgt dan een jaar later in 2024.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

M.A.M. Adriaansens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 29 544, nr. 1215 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.