Brief regering; Reactie op het artikel 'We kunnen niet allebei ziek zijn, ik móét van de migraine af' - Geneesmiddelenbeleid

Deze brief is onder nr. 848 toegevoegd aan dossier 29477 - Geneesmiddelenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Geneesmiddelenbeleid; Brief regering; Reactie op het artikel 'We kunnen niet allebei ziek zijn, ik móét van de migraine af'
Document­datum 07-07-2023
Publicatie­datum 07-07-2023
Nummer KST29477848
Kenmerk 29477, nr. 848
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

29 477

Geneesmiddelenbeleid

Nr. 848    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 7 juli 2023

Hierbij reageer ik graag op het verzoek van de vaste Kamercommissie voor VWS om te reageren op bovengenoemd artikel uit het Financieel Dagblad van 4 juni 2023. In het artikel wordt een ondernemer geïnterviewd die acht jaar lang migraine klachten heeft gehad. Zij vertelt over de gevolgen die dit heeft gehad voor haar leven. Ook geeft zij aan, na eerder onder behandeling te hebben gestaan bij een van de zogeheten hoofdpijnpoli's of -centra, door een gynaecoloog behandeld is met een hormoon-spray waarna de klachten zijn verdwenen. Ik ga ervan uit dat de Kamercommissie met name mijn reactie op het laatste vraagt.

Voor een reflectie op de casus, heb ik contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), als verantwoordelijke beroepsvereniging voor de behandeling van migraine. De NVN laat mij het volgende weten.

«De NVN verwijst naar de landelijke richtlijn migraine1. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat hormonale interventies effectief zijn bij migraine; wel is er een duidelijke relatie tussen het krijgen van een migraine-aanval en hormonale veranderingen in bijvoorbeeld de menstruatiecyclus. Vanzelfsprekend werkt de neuroloog indien nodig nauw samen met andere medische disciplines om zorg te dragen voor de meest passende zorg voor de individuele patiënt. Vanuit het uitgangspunt om passende zorg te leveren en het ontbreken van wetenschappelijk bewijs zien wij geen noodzaak voor een verplichte samenwerking met de gynaecoloog bij alle patiënten met migraine.»

1 Zie https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/medicamenteuze_behandeling_migraine_en_moh/ profylactische_behandeling_migraine.html.

kst-29477-848 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Ik kan mij het leed van de ondernemer goed voorstellen. Zoals recent aan uw Kamer bericht2, heb ik oog voor de gevolgen van deze aandoening. Ook deze casus laat goed zien hoe groot de, met name sociale, gevolgen van migraine zijn. Ik ben daarom verheugd te lezen dat deze patiënt inmiddels een adequate behandeling heeft gevonden. Ik kan en wil over de (juiste) wijze van behandelen van migraine verder geen uitspraken doen. Dat is aan de beroepsgroep. Ik verwijs daarom graag naar hun hiervoor weergegeven reactie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

2 Kamerstuk 29 477, nr. 835.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 29 477, nr. 848 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.