Brief regering; Aanpassingen Besluit vooroverleg rulings met een internationaal karakter - Belastingdienst

Deze brief is onder nr. 1267 toegevoegd aan dossier 31066 - Belastingdienst.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Belastingdienst; Brief regering; Aanpassingen Besluit vooroverleg rulings met een internationaal karakter
Document­datum 06-07-2023
Publicatie­datum 06-07-2023
Nummer KST310661267
Kenmerk 31066, nr. 1267
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

31 066

Belastingdienst

Nr. 1267    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 juli 2023

De Belastingdienst geeft met een ruling zekerheid vooraf aan belastingplichtigen over de fiscale gevolgen van hun geplande handelen. Met ingang van 1 juli 2019 is door een aantal maatregelen de internationale rulingpraktijk aangescherpt1 om de kwaliteit van de rulingpraktijk voor bedrijven met reële activiteiten verder te borgen, de eenheid van beleid en uitvoering en de naleving van procedurevoorschriften te versterken en meer transparantie over de internationale rulingpraktijk te bieden.

De afgelopen tijd is ervaring opgedaan met de vernieuwde rulingpraktijk, zoals ook is toegelicht in de jaarlijks gepubliceerde jaarverslagen rulings met een internationaal karakter. Op basis van de ervaringen van de Belastingdienst en om knelpunten in het toezicht zoveel mogelijk weg te nemen, ben ik gekomen tot navolgende beperkte aanpassingen van de regels voor rulings met een internationaal karakter.

Zekerheid vooraf bij volledige ontmanteling structuur

Om knelpunten in het toezicht weg te nemen bij een volledige ontmanteling van een belastingontwijkende structuur, wordt het rulingbesluit aangepast om ook voor de tijdelijke (transitie)periode waarin de ontmanteling plaatsvindt onder strikte voorwaarden zekerheid vooraf mogelijk te maken. De Belastingdienst zal zekerheid vooraf geven in situaties waarin een belastingontwijkende structuur volledig wordt ontmanteld. Ook zal de Belastingdienst zekerheid vooraf geven in situaties waarin de Belastingdienst grondslag beschermende wetsartikelen wil toepassen waardoor (Nederlandse en buitenlandse) belastingontwijkende elementen volledig worden weggenomen en er geen gelieerde stroom (meer) is naar niet-coöperatief rechtsgebieden en/of laagbelastende staten.

1 Het Besluit vooroverleg rulings met een internationaal karakter d.d. 19 juni 2019, nr. 2019/13003 (Stcrt. 2019, nr. 35519), gewijzigd bij Besluit van 9 augustus 2021, nr. 2021-16465 (Stcrt. 2021, nr. 38442) en bij Besluit van 7 juni 2022, nr. 2022-10157 (Stcrt. 2022, nr. 15569).

kst-31066-1267 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

De Belastingdienst zal geen zekerheid vooraf geven in situaties waarin de ontmanteling resulteert in een niet of laag belaste opbrengst elders waartegenover afschrijvingspotentieel in Nederland ontstaat. Ook zal de Belastingdienst geen zekerheid vooraf geven in situaties waarin er na de ontmanteling of toepassing van de grondslag beschermende wetsartikelen nog transacties zijn met gelieerde entiteiten die zijn gevestigd in staten die zijn opgenomen in de Regeling laagbelastende staten en niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden. Na de ontmanteling of toepassing van de grondslag beschermende wetsartikelen moet tevens sprake zijn van een situatie waarin zekerheid vooraf binnen de huidige kaders mogelijk zou zijn.

De vorenbedoelde zekerheid vooraf zal volgens het reguliere proces gaan verlopen. In de geanonimiseerde samenvatting van de ruling zal worden opgenomen waarom en in welke mate wordt afgeweken van de in het rulingbesluit gestelde voorwaarden, dan wel hoe deze voorwaarden zijn geïnterpreteerd. Tevens wordt hier aandacht aan besteed in het jaarverslag rulings met een internationaal karakter van de Belastingdienst.

Directe transactie met entiteiten in niet- coöperatieve rechtsgebieden en laagbelastende staten

De Belastingdienst geeft geen rulings af over de fiscale gevolgen van directe transacties met entiteiten die zijn gevestigd in een staat die is opgenomen in de Regeling laagbelastende staten en niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden. Omdat de zakelijkheid van transacties vanuit het perspectief van de belastingplichtige in ongelieerde situaties vanzelfsprekend is gewaarborgd, wordt opgenomen dat deze voorwaarde niet geldt in geval de gevraagde zekerheid vooraf betrekking heeft op derdentransacties bij de toepassing van de innovatiebox en de toepassing van de tonnageregeling of op de fiscale gevolgen van derdentransacties bij het sluiten van een Advance Pricing Agreement (APA).

Aanvullende bepaling bij bilaterale en multilaterale overeenkomsten

In het rulingbesluit zal een bepaling worden opgenomen om in voorkomende gevallen in bilaterale en multilaterale APA's een kritische veronderstelling op te nemen dat rekening kan worden gehouden met verreken-prijscorrecties uit landen die niet bij een bilaterale of multilaterale verrekenprijs ruling zijn betrokken. Deze aanpassing ziet op een beleidsmatige ondersteuning voor onderlinge overlegprocedures.

Mijn ambitie is het wijzigingsbesluit van het Besluit vooroverleg rulings met een internationaal karakter, zoals bijgesloten, begin oktober van dit jaar te publiceren en op dat moment in werking te laten treden.

Rulings met een internationaal karakter blijven gecentraliseerd gecoördineerd en getoetst worden. Hierbij wordt de vaststellingsovereenkomst, na de inhoudelijke toetsing door het College IFZ, voorzien van alle voorgeschreven handtekeningen, van zowel de zijde van de Belastingdienst als van de zijde van de belanghebbende(n). Voor de volledigheid verwijs ik naar het vragen-en-antwoorden document op de website van de Belastingdienst, waarin ook bij een eenzijdig ingenomen standpunt in een biedingsproces2 zal worden opgenomen dat voor deze situatie een uitzondering geldt voor de vastlegging in een vaststellingsovereenkomst.

2 Een biedingsproces ziet op een enkele keer waarin de Belastingdienst wordt gevraagd zekerheid te geven op een zogenaamd «bidbook», om mee te kunnen dingen naar het verkrijgen van een groot internationaal evenement in Nederland.

Dit is eerder ook aangegeven voor reguliere handhavingsactiviteiten op initiatief van de Belastingdienst bij vaste inrichtingen en vestiging in Nederland van een (buitenlandse) niet natuurlijke persoon. Het is niet de bedoeling dat de bevoegdheden van de Belastingdienst bij reguliere handhavingsactiviteiten op initiatief van de Belastingdienst worden belemmerd door toepassing van het Besluit vooroverleg rulings met een internationaal karakter.

Tot slot merk ik op dat zowel van toegewezen, afgewezen als ingetrokken verzoeken om vooroverleg een geanonimiseerde samenvatting wordt gepubliceerd. Nieuwe ontwikkelingen worden ook jaarlijks in het bovenvermelde jaarverslag nader toegelicht aan de hand van opgedane ervaring.

De Staatssecretaris van Financiën,

M.L.A. van Rij

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 31 066, nr. 1267 3


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.