Brief regering; NLFI voortgangsrapportage Volksbank 2023 - Nationalisatie SNS REAAL

Deze brief is onder nr. 95 toegevoegd aan dossier 33532 - Nationalisatie SNS REAAL.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nationalisatie SNS REAAL; Brief regering; NLFI voortgangsrapportage Volksbank 2023
Document­datum 06-07-2023
Publicatie­datum 06-07-2023
Nummer KST3353295
Kenmerk 33532, nr. 95
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

33 532

Nationalisatie SNS REAAL

Nr. 95

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 juli 2023

Zoals gebruikelijk informeer ik uw Kamer jaarlijks over de stand van zaken bij de Volksbank en de gereedheid van de Volksbank voor een besluit over haar toekomst. NLFI stelt hierover ieder jaar een voortgangsrapportage op. De voortgangsrapportages van NFLI zijn telkens met uw Kamer gedeeld. Met deze brief informeer ik u over de voortgangsrapportage 2023. De voortgangsrapportage treft u aan als bijlage bij deze brief.

Volledigheidshalve merk ik graag op dat de voorliggende brief over de jaarlijkse voortgangsrapportage, inclusief de bijbehorende voortgangsrapportage, los staat van het proces rondom het komen tot een richtinggevend besluit over de toekomst van de Volksbank. Over dit proces heb ik u geïnformeerd in mijn brief van 26 mei 2023.1

Voortgangsrapportages NLFI 2022

In 2021 heeft de Volksbank een nieuwe strategie 2025 vastgesteld die als doel heeft een duurzaam en robuust bedrijfsmodel voor de bank te verankeren. Met de succesvolle implementatie van de strategie zal de bank volgens NLFI vervolgens beter zijn gepositioneerd voor (een besluit over) de toekomst.

In 2022 rapporteerde NLFI voor de eerste keer sinds het begin van de implementatie van deze strategie. NLFI concludeerde dat de Volksbank een goede start had gemaakt en stappen had gezet ten aanzien van klantrelatie, maatschappelijke impact en aandacht voor eigen medewerkers. Wel moesten nog verdere stappen worden gezet, hetgeen NLFI begrijpelijk vond omdat al bekend was dat de implementatie een meerjarig proces zou zijn en eerst investeringen zou vergen alvorens deze vrucht zullen dragen.

1 Kamerstukken 32 013 en 33 532, nr. 283.

kst-33532-95 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Voortgangsrapportage NLFI 2023

De voortgangsrapportage 2023 is de tweede rapportage sinds de invoering van de nieuwe strategie. Net als in voorgaande jaren volgt NLFI de implementatie van de strategie door de Volksbank nauwgezet. In die context voert NLFI een kritisch-constructieve dialoog met de bank, rekening houdend met de bevoegdheden die passen bij de rol als aandeelhouder en het mededingingsrechtelijke kader.

In de rapportage concludeert NLFI dat de Volksbank het afgelopen jaar voortgang heeft gemaakt met de implementatie van de strategie. Daarnaast heeft de Volksbank een hoger financieel rendement gerealiseerd. De bank werd hierbij in belangrijke mate geholpen door marktomstandigheden zoals de renteontwikkelingen.

NLFI is van oordeel dat de Volksbank nog wezenlijke uitdagingen heeft die het de komende jaren het hoofd moet bieden. Hierbij gaat NLFI in op de noodzaak tot verdere diversificatie van het verdienmodel, het verder verbeteren van IT en kostenbeheersing. NLFI heeft aangegeven de Volksbank kritisch te blijven uitdagen op de voortgang van de implementatie van de strategie en het behalen van de doelstellingen in 2025. Hierbij zal NLFI in het bijzonder aandacht hebben voor de hierboven genoemde punten.

Appreciatie

Ik vind het positief dat de Volksbank verdere voortgang heeft gemaakt met de implementatie van haar strategie. Daarnaast is het positief dat, mede dankzij marktomstandigheden, een hoger financieel rendement is gerealiseerd. Wel vind ik het belangrijk dat de Volksbank hard blijft werken aan het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen die NLFI heeft geïdentificeerd. Net zoals voorgaande jaren ben ik mij ervan bewust dat de Volksbank hiervoor de tijd dient te krijgen, aangezien dit een meerjarig traject betreft.

Ik ben het eens met NLFI dat de effectiviteit van de gekozen strategie en de mate van realisatie daarvan in grote mate het toekomstige succes van de Volksbank zal bepalen. Focus op een voortvarende implementatie van de doelstellingen moet daarom de hoogste prioriteit houden. Daarom vind ik het belangrijk dat NLFI de voortgang kritisch blijft volgen en mij hierover blijft informeren.

Vervolg

Vanzelfsprekend zal ik uw Kamer jaarlijks blijven informeren over de voortgangsrapportages van NLFI. Ik verwacht dat NLFI ook in de volgende rapportages aandacht zal besteden aan de voortgang van de implementatie van de strategie, de resultaten daarvan en de eventuele impact van de economische ontwikkelingen. De eerstvolgende voortgangsrapportage van NLFI verwacht ik voor de zomer van 2024 aan uw Kamer te kunnen sturen.

De Minister van Financiën,

S.A.M. Kaag

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 33 532, nr. 95 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.