Brief regering; Toezegging gedaan tijdens het commissiedebat van 11 mei 2023, over de status van de besluitvorming door provincie en gemeente t.a.v. een distributiecentrum in de Lutkemeerpolder in de gemeente Amsterdam - Nationale Omgevingsvisie

Deze brief is onder nr. 175 toegevoegd aan dossier 34682 - Nationale Omgevingsvisie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nationale Omgevingsvisie; Brief regering; Toezegging gedaan tijdens het commissiedebat van 11 mei 2023, over de status van de besluitvorming door provincie en gemeente t.a.v. een distributiecentrum in de Lutkemeerpolder in de gemeente Amsterdam
Document­datum 03-07-2023
Publicatie­datum 03-07-2023
Nummer KST34682175
Kenmerk 34682, nr. 175
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

34 682

Nationale Omgevingsvisie

Nr. 175    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTE

LIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 juni 2023

In het commissiedebat van 11 mei jl. heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de status van de besluitvorming door provincie en gemeente t.a.v. een distributiecentrum in de Lutkemeerpolder in de gemeente Amsterdam1.

Bij die toezegging heb ik aangegeven te expliciteren hoe het traject past binnen de landelijke beleidslijn grootschalige bedrijfsvestingen waarover de Minister van EZK u begin april informeerde2 die zij in nauwe afstemming met mij heeft opgesteld.

Lutkemeerpolder

Business Park Amsterdam Osdorp (Lutkemeerpolder) is een bedrijventerrein gelegen tussen de luchthaven Schiphol en Amsterdam in stadsdeel Nieuw-West. Het is een locatie voor bedrijven die groeien, die door gebiedstransformatie vanuit de stad moeten verhuizen of voor bedrijven die zich voorbereiden op de emissievrije zone die Amsterdam vanaf 2025 in gaat voeren.

Het bedrijventerrein ligt in een polder van circa 220 hectare met verschillende functies. Voor het bedrijventerrein is 30% van de polder bestemd. Een aantal organisaties pleiten voor stadslandbouw in de Lutkemeerpolder; 15 hectare grond van de gemeente Amsterdam is daarvoor gereserveerd.

Op 24 april 2013 heeft Amsterdam het bestemmingsplan Lutkemeerpolder onherroepelijk vastgesteld. Het gebied is in 2 fasen in ontwikkeling gekomen; voor de eerste fase zijn alle kavels uitgegeven. Voor fase 2 is dat niet het geval. Fase twee is 41 hectare groot, waarvan slechts 25 hectare is bestemd voor bebouwing.

1    Kamerstuk 34 682, nr. 163

2    Kamerstukken 34 685 en 32 637, nr. 156

kst-34682-175 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

De verkaveling is een mengvorm van grotere en kleinere kavels, maar nooit groter dan 5 hectare, omzoomd door natte natuur en landbouw. Daarmee valt de aanleg van dit terrein ook niet binnen afspraken binnen de landelijke beleidslijn grootschalige bedrijfsvestingen (GRIP) die nu in contouren beschikbaar is. Nadat de beleidslijn GRIP in het vierde kwartaal 2023 definitief tussen rijk en provincies is vastgesteld, is deze alleen van toepassing op kavels groter dan 5 hectare.

Op 9 december 2022 heeft Amsterdam een partiële herziening van het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Deze herziening paste de oorspronkelijke groen/blauwe structuur aan om veenbodem-opbarsting tegen te gaan en heeft de verkaveling geoptimaliseerd (meer efficiënt ruimtegebruik). Daarnaast leidde de partiële herziening ertoe dat de biologische stadsboerderij de Boterbloem kan blijven voortbestaan waarbij de bestemming van 3 hectare bedrijf om wordt gezet in de bestemming stadslandbouw.

Begin 2023 hebben Provincie Noord-Holland en waterschap Amstel Gooi en Vecht zienswijzen ingediend. Die behelzen klimaatbestendigheid, waterveiligheid, waterberging en opbarsting en vragen om betere motivering. De gemeente is in gesprek met het waterschap en de provincie over de ingebrachte punten en onderzoekt of dit aanleiding geeft voor wijzigingen van het plan. Op basis daarvan stelt Amsterdam een nota van beantwoording op die na het zomerreces naar de gemeenteraad van Amsterdam gaat.

Samenhang beleidslijn grootschalige bedrijfsvestigingen en Lutkemeer-polder

Zoals al is aangegeven is de beleidslijn GRIP niet van toepassing op deze ontwikkeling in de Lutkemeerpolder. Er is voor dit gebied al een geldend bestemmingsplan en bedrijfskavels zijn kleiner dan 5 hectare. Niettemin heeft de gemeente bij de vormgeving van de herziening van het bestemmingsplan gehandeld in lijn met uitgangspunten van de beleidslijn GRIP.

Dit blijkt uit het volgende:

  • • 
    Bedrijven hebben meerwaarde vanwege de bevoorrading van de stad (stadsdistributie).
  • • 
    De bedrijven die zich nu in dit nieuwe cluster van bedrijven vestigen, zoals Brocacef- een distributeur van medicijnen, ontwikkelen zeer duurzame gebouwen die bijdragen aan de stedelijke en regionale bevoorrading door middel van elektrische voertuigen.
  • • 
    Er is, als inrichtings- en inpassingsmaatregel, ruimte opgenomen voor stadslandbouw, volkstuinen, natuur en een waterpark. De inrichting vindt plaats op basis van de bestaande ecologie. Het bedrijventerrein zal omgeven worden door een ruime groene zoom waar met zorg gekozen bomen en struiken ecologische waarde toevoegen, de bedrijven aan het zicht onttrekken en zorgen voor zoveel mogelijk inpassing in het landschap.

Afronding

De afweging hoe de gemeente Amsterdam met de herziening van het bestemmingsplan verder gaat is aan de gemeente zelf. Ik verwacht na de zomer volgende stappen vanuit de gemeente in dit traject.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 34 682, nr. 175 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.