Brief regering; Perspectief op de Nederlandse economie - Innovatiebeleid - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 131 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid en dossier 33009 - Rapport innovatiebeleid.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Innovatiebeleid; Brief regering; Perspectief op de Nederlandse economie |
---|---|
Documentdatum | 30-06-2023 |
Publicatiedatum | 30-06-2023 |
Nummer | KST33009131 |
Kenmerk | 33009; 32637, nr. 131 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
2023
Vergaderjaar 2022-
33 009 32 637
Nr. 131
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 30 juni 2023
Nederland is een welvarend land. Niet alleen in termen van een hoog inkomen per inwoner, gemiddeld genomen zijn we ook gelukkig1. Onze innovatieve economie geeft ons een sterke uitgangspositie en de groei die hieruit voorkomt stelt ons in staat transities, zoals de klimaattransitie, en voorzieningen zoals de zorg, het onderwijs en veiligheid, te betalen. Maar de wereld staat niet stil. Ons concurrentievermogen staat onder druk en Nederland loopt tegen grenzen aan op het gebied van energie, grondstoffen, arbeid, natuur en ruimte. Het is daarom belangrijk om een perspectief te schetsen: waar willen we met onze economie heen om ons land welvarend en zo toekomstbestendig mogelijk te houden?
Perspectief op de economie: innovatief, duurzaam, sterk en welvarend
De bijlage bij deze brief bevat, in aanvulling op mijn eerdere brieven over onder andere het ondernemingsklimaat2, Nationaal Programma Verduur-zaming Industrie3, Innovatiebrief4, en startupbeleid5, dit brede perspectief op de Nederlandse economie. Op deze wijze geef ik ook invulling aan de motie van de leden Romke de Jong en Boucke6 en het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat om een brief inzake de staat van de groei. Het behoud van onze welvaart vereist een economie met vier dominante kenmerken (pijlers). De toekomst-bestendige
1 World Happiness Report 2023. Sustainable Development Solutions Network.
2 Kamerstuk 32 637, nr. 513
3 Kamerstuk 32 813, nr. 176
4 Kamerstuk 33 009, nr. 117
5 Kamerstuk 32 637, nr. 567
6 Kamerstuk 32 637, nr. 536 - Motie van de leden Romke de Jong en Boucke vraagt om een visie op te stellen op de economie van de toekomst, met daarin de randvoorwaarden voor het groene verdienvermogen van Nederland en onze strategische autonomie binnen de daarvoor beschikbare ruimte, de kansen voor bedrijven die vooroplopen in de transitie en een risicoanalyse van een achterblijvende transitie voor het Nederlandse vestigingsklimaat.
kst-33009-131 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023
economie is innovatief, duurzaam, met een sterke positie van Nederland in een weerbaar Europa, en laat de samenleving meedoen en meeprofiteren van de brede welvaart die wordt gecreëerd.
Dit perspectief helpt het bedrijfsleven en kennisinstellingen hun strategie aan te scherpen. Bedrijven die in meer of mindere mate voldoen aan de vier pijlers hebben een toekomst in Nederland en we moedigen bedrijven die aan de vier pijlers voldoen aan zich hier te vestigen. Voor bedrijven die niet aan de pijlers voldoen, is er werk aan de winkel. Het kabinet helpt hen hierbij. De pijlers zijn dan ook de uitgangspunten van het economisch beleid van dit kabinet. Met een combinatie van overheidsinvesteringen, subsidies, normeringen en beprijzing versterkt het kabinet de vier pijlers en bouwt daarmee aan een toekomstbestendige economie. Aanvullend is het noodzakelijk scherpe keuzes te maken en gericht technologieën en sectoren te stimuleren. Het Perspectief schetst een eindbeeld, en doet geen financiële claims op de begroting. Het kabinet ziet op dit moment geen ruimte voor extra uitgaven. Onderstaande figuur laat zien, welke concrete doelen ik heb geformuleerd op de vier pijlers en welke acties ik al heb ondernomen of verwacht te nemen in het komende jaar.
Figuur 1 Ambitie, pijlers, indicatoren & ambities, en acties & instrumenten7
Bedrijven, kennisinstellingen, burgers en overheid hebben samen van Nederland een welvarende economie gemaakt. Die samenwerking, creativiteit en lef zal de komende jaren ook nodig zijn om aan deze doelen te werken.
Om zo voorop te blijven lopen, onderscheidend te blijven, economisch sterk en weerbaar te blijven.
De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
M.A.M. Adriaansens
7 Acties en instrumenten niet uitputtend.
Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 33 009, nr. 131 2