Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het bericht dat in het ziekenhuis in Bonaire code oranje is afgegeven - Ziekenhuiszorg

Deze brief is onder nr. 354 toegevoegd aan dossier 31016 - Ziekenhuiszorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Ziekenhuiszorg; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het bericht dat in het ziekenhuis in Bonaire code oranje is afgegeven
Document­datum 19-06-2023
Publicatie­datum 19-06-2023
Nummer KST31016354
Kenmerk 31016, nr. 354
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

31 016

Ziekenhuiszorg

Nr. 354

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 juni 2023

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verzocht om een reactie op het bericht dat in het ziekenhuis in Bonaire code oranje is afgegeven.

Ik heb kennisgenomen dat het ziekenhuis van Bonaire (Fundashon Mariadal) tegen de grenzen aanloopt en dat er sprake is van code oranje. Onder andere personeelstekort door een hoog ziekteverzuim zijn redenen voor deze zorgen. Het ziekenhuis heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hierover op de hoogte gebracht en het Ziekenhuis Rampen & Crisis Opvangplan (ZiRoP) in werking gesteld.

Begin juni bracht ik een bezoek aan Bonaire en Curagao, waar ik op 7 juni jl. tijdens de persconferentie op Bonaire ook heb stilgestaan bij de financiële situatie van het ziekenhuis. Tijdens het bestuurlijk overleg met FM is afgesproken dat er onafhankelijk onderzoeken worden verricht naar de financiële situatie en de organisatie van de zorg van Fundashon Mariadal. De resultaten van beide onderzoeken verwachten we tijdens de zomer en op basis hiervan maken we nadere afspraken met elkaar. Op verzoek van het ziekenhuis heeft VWS de voorschotfinanciering naar voren gehaald, zodat de organisatie over voldoende lopende middelen beschikt om de zorg niet te hoeven afschalen. Dit heb ik ook gecommuniceerd tijdens de persconferentie.

Op dit moment krijg ik binnen VWS geen signalen dat er meer electieve zorg wordt uitgeplaatst naar elders dan normaal. Dit in combinatie met gesprekken met FM, waarin wordt bevestigd dat er geen sprake is van afschalen van zorg, maakt dat de gevolgen voor patiënten minimaal zijn.

kst-31016-354 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Het ministerie en Fundashon Mariadal blijven in nauw overleg om de situatie in de gaten te houden. Indien de situatie verandert informeer ik u nader.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

  • M. 
    van Ooijen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 31 016, nr. 354 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.