Brief regering; Rapport 'Onafhankelijke Review Naar de Beoordeling Van de Veiligheidssituatie bij de Exportkredietverzekering (ekv) Verstrekking voor het LNG project in Mozambique - Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Deze brief is onder nr. 424 toegevoegd aan dossier 26485 - Maatschappelijk verantwoord ondernemen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Maatschappelijk verantwoord ondernemen; Brief regering; Rapport 'Onafhankelijke Review Naar de Beoordeling Van de Veiligheidssituatie bij de Exportkredietverzekering (ekv) Verstrekking voor het LNG project in Mozambique
Document­datum 19-06-2023
Publicatie­datum 19-06-2023
Nummer KST26485424
Kenmerk 26485, nr. 424
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

26 485

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nr. 424

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN EN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2023

Conform de toezegging van de voormalig Staatssecretaris van Financiën in het commissiedebat «Exportkredietverzekeringen» d.d. 9 december 2021 (Kamerstuk 26 485, nr. 383) is een onafhankelijke review uitgevoerd naar het LNG project in Mozambique en de beoordeling van de veiligheidssituatie daaromheen (inclusief lessons learned). Hierbij bieden wij uw Kamer het rapport van deze review aan.

Op 21 februari 2023 heeft het kabinet de bevindingen en aanbevelingen van het externe onderzoeksbureau Proximities Risk Consultancy (hierna: Proximities) met uw Kamer gedeeld inclusief een reactie van het kabinet (Kamerstuk 26 485, nr. 407). In deze brief hebben wij aangegeven het rapport op een later moment met uw Kamer te zullen delen, omdat er een zorgvuldige beoordeling noodzakelijk was op passages met persoonsgegevens, passages met bedrijfsvertrouwelijke informatie, passages die details bevatten over veiligheidsmaatregelen in het gebied en passages die zien op de internationale betrekkingen van Nederland.

Dit proces is inmiddels afgerond. Passages die zien op herleidbare informatie tot individuele personen worden niet gedeeld. In het rapport staan deze passages aangegeven met «persoonsgegevens». Dit geldt ook voor passages waarvan de openbaarmaking de internationale betrekkingen met andere landen kan schaden. In het rapport staan deze passages aangegeven met «internationale en diplomatieke belangen». Voorts bevat het rapport informatie die vertrouwelijk is gedeeld met de Staat dan wel met Proximities ten behoeve van het onderzoek. Daar waar deze informatie niet gedeeld wordt, staat dit in het rapport aangegeven met «vertrouwelijke bedrijfsinformatie». Tot slot wordt er geen informatie uit het rapport gedeeld die ingaat op de veiligheidssituatie in de regio en het anticiperen daarop. In het rapport is dit aangegeven met «veiligheidssituatie».

kst-26485-424 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

De afweging welke passage openbaar kunnen worden is met grote zorgvuldigheid gemaakt om te waarborgen dat de conclusies en aanbevelingen van Proximities leesbaar blijven en de bevindingen onderdeel kunnen zijn van het publieke debat.

De Staatssecretaris van Financiën,

M.L.A. van Rij

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 26 485, nr. 424 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.