Brief regering; Update monitoring effecten loslaten verlaagde omzetdrempels concentratietoezicht - Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deze brief is onder nr. 286 toegevoegd aan dossier 32620 - Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Brief regering; Update monitoring effecten loslaten verlaagde omzetdrempels concentratietoezicht
Document­datum 12-06-2023
Publicatie­datum 12-06-2023
Nummer KST32620286
Kenmerk 32620, nr. 286
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

32 620

Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nr. 286

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 juni 2023

Begin dit jaar heb ik uw Kamer geïnformeerd over mijn voornemen de effecten van het vervallen van de verlaagde omzetdrempels voor het concentratietoezicht in de zorg op grond van de Mededingingswet (hierna: Mw) te monitoren1. Ik heb daarin aangegeven uw Kamer voor de zomer een eerste update te geven van het beeld dat uit de monitoring naar voren komt. Met deze brief geef ik invulling aan die toezegging.

Geen zorgwekkende signalen uit eerste beeld

Ik heb de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) gevraagd het beeld van de monitoring in de maanden januari tot en met mei 2023 met mij te delen. Daaruit blijkt dat het aantal meldingen in het verlaagde omzet-segment (= het segment dat voorheen onder de verlaagde omzetdrempels viel) in die periode in lijn zijn met de aantallen in voorgaande jaren. Er zijn in deze periode van vijf maanden twee concentraties gemeld, terwijl het gemiddelde over eerdere jaren circa twee per kwartaal was. Bij één van de twee meldingen in 2023 was een private equity partij betrokken. Ook dat aantal is in lijn met het historische aantal concentraties met betrokkenheid van private equity in dit segment. Er zijn geen concentraties uit het verlaagde omzetsegment, die eerder afgewezen zijn door ACM, nu nogmaals gemeld en goedgekeurd door de NZa. De overige aan u toegezegde categorisering van de concentraties in dit segment, zoals een verdeling over regio's in Nederland, geeft bij dit aantal concentraties geen zinvolle extra informatie. Dit zal wel onderdeel zijn van toekomstige rapportages, zodra een hoger aantal concentraties heeft plaatsgevonden.

1 Kamerstuk 32 620, nr. 284.

kst-32620-286 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Conclusie en vervolg

Deze eerste update laat geen zorgwekkende signalen zien rondom fusies en overnames in het verlaagde omzetsegment. Er is op dit moment geen aanleiding om scherper toezicht in te zetten op deze vervallen maatregel.

De NZa zal de monitoring voortzetten. In de eerste helft van 2024 zal zij in haar Informatiekaart concentraties in de zorg een uitgebreidere rapportage opnemen over de resultaten uit de monitoring over de tweede helft van 2022 en heel 2023. Ik heb de NZa bovendien gevraagd om in de tussentijd eventuele onverwachte of zorgwekkende ontwikkelingen met mij te delen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 32 620, nr. 286 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.