Brief regering; Landenbeleid Libië - Vreemdelingenbeleid

Deze brief is onder nr. 3101 toegevoegd aan dossier 19637 - Vreemdelingenbeleid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vreemdelingenbeleid; Brief regering; Landenbeleid Libië
Document­datum 08-05-2023
Publicatie­datum 08-05-2023
Nummer KST196373101
Kenmerk 19637, nr. 3101
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

19 637

Vreemdelingenbeleid

Nr. 3101    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN

VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 mei 2023

Op 28 februari 2023 heeft de Minister van Buitenlandse Zaken een algemeen ambtsbericht uitgebracht over de situatie in Libië (bijlage 1). Het ambtsbericht beslaat de periode van oktober 2021 tot en met januari 2023. Het ambtsbericht is voor mij aanleiding om het huidige beleid ten aanzien van asielzoekers afkomstig uit Libië aan te passen.

Algemeen

De huidige situatie in Libië is vergelijkbaar met het voorgaande ambtsbericht uit 2021. De politieke-militaire onrust hield aan en er is sprake van voortgaande onveiligheid in het land. Er hebben echter geen grootschalige militaire confrontaties plaatsgevonden in deze periode. Wel was er sprake van gewelddadige botsingen tussen gewapende groeperingen die steun geven aan rivaliserende kampen die controle uitoefenen over bepaalde gebieden in het land. De fragmentatie van het conflict maakt de situatie in Libië diffuus.

Huidig beleid

De situatie in (delen van) Libië is niet gekwalificeerd als een 15c-situatie. In het huidige beleid zijn meerdere groepen opgenomen als risicogroep. (staatloze) Palestijnen in Libië

De informatie uit het ambtsbericht van 23 februari 2023 is voor mij aanleiding om (staatloze) Palestijnen niet langer als risicogroep aan te merken.

De situatie van (staatloze) Palestijnen in Libië is blijkens het huidige ambtsbericht niet van dien aard dat zij nog langer als risicogroep aangemerkt blijven. Hoewel hun rechten volgens het ambtsbericht in kst-19637-3101 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

zekere zin beperkt zijn, kunnen Palestijnen zich over het algemeen redden in Libië. Voorts volgt uit het huidige ambtsbericht dat, in tegenstelling tot de vorige verslagperiode, er geen sprake is van (dreiging van) gericht geweld tegen, onterechte arrestaties van, of vervolging anderzijds van, Palestijnen in Libië in de zin van het Vluchtelingenverdrag. Om vorengaande redenen worden (staatloze) Palestijnen in Libië dan ook niet langer als risicogroep aangemerkt.

Het landgebonden asielbeleid van Libië wordt voor de overige risicogroepen gehandhaafd. Voor die risicogroepen blijft het beleid van kracht waarbij geldt dat, indien de vreemdeling behorende tot één van deze groepen een gegronde vrees voor vervolging aannemelijk heeft gemaakt, er geen binnenlands beschermingsalternatief in Libië aanwezig is, tenzij uit het individuele dossier blijkt dat de vreemdeling zich elders kan vestigen.

Ook blijft het beleid van kracht dat er geen sprake is van adequate opvangvoorzieningen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen en dat de autoriteiten geen zorg dragen voor de opvang.

Ten slotte wordt het beleid gehandhaafd dat er in Libië in zijn algemeenheid geen bescherming van de autoriteiten/internationale organisaties mogelijk is.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

  • E. 
    van der Burg

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 19 637, nr. 3101 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.