Brief regering; Stand van zaken van mpox - Infectieziektenbestrijding - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 2042 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Stand van zaken van mpox |
---|---|
Documentdatum | 03-04-2023 |
Publicatiedatum | 03-04-2023 |
Nummer | KST252952042 |
Kenmerk | 25295, nr. 2042 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2022-
2023
25 295
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 april 2023
In de afgelopen periode heb ik uw Kamer regelmatig op de hoogte gehouden van de internationale uitbraak van mpox. In mijn laatste brief van 2 december 2022 (Kamerstuk 36 167, nr. 6) heb ik aangegeven uw Kamer in het voorjaar van 2023 nader te kunnen informeren over het preventief vaccineren van risicogroepen. Dat doe ik bij deze.
Door het Deskundigenberaad mpox van november vorig jaar is geadviseerd om een nieuwe pre-expositieprofylaxe-vaccinatiestrategie uit te werken, waarbij de groep personen, die de grootste bijdrage levert aan het reduceren van transmissie van mpox, zo efficiënt mogelijk kan worden gevaccineerd. Naar aanleiding van dat advies heb ik het RIVM verzocht nader uit te werken hoe PrEP-vaccinatie mpox voor hoogrisico-MSM in 2023 het beste kan worden georganiseerd. Dit advies heb ik op 2 maart jl. ontvangen. Het RIVM adviseert om, ondanks de veranderde epidemiologie, op korte termijn, tot het najaar van 2023, preventief mpox-vaccinatie aan te bieden aan de hoogrisicogroep. Het RIVM schat in dat het zal gaan om ongeveer 3000 personen. Het RIVM adviseert geen boostervaccinatie voor diegenen, die in 2022 al gevaccineerd zijn.
Voor het meest optimale bereik van de seksueel meest actieve groep onder MSM adviseren zij dat de indicatie voor vaccinatie door de doelgroep zelf wordt gesteld (self-attest) op basis van hun eigen inschatting van het risico op mpox. Dit betekent dat zij een eigen risico-inschatting moeten maken. Daarvoor is dus een heel duidelijke communicatie nodig naar de doelgroep en naar zorgverleners.
Ik heb besloten het advies van het RIVM over te nemen en het RIVM opdracht te geven deze vaccinatiecampagne te organiseren. GGD-regio's
kst-25295-2042 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023
kunnen op verschillende manieren de uitvoering organiseren. Voor sommige GGD'en zal het om zeer kleine aantallen gaan, zij kunnen de uitvoering dan ook met een aantal GGD'en gezamenlijk organiseren.
Ter ondersteuning van de eigen risico-inschatting zal een online adviestool mpox-vaccinatie op de «Mantotman»-website beschikbaar worden gesteld om de doelgroep op indicatie naar de GGD te leiden. Het RIVM en de GGD-en beginnen binnen afzienbare tijd met de campagne.
Op 2 februari 2023 (Kamerstuk 32 793, nr. 651) heeft de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uw Kamer geïnformeerd over de werkagenda van de Gezondheidsraad. Daarin is opgenomen dat de Gezondheidsraad nog dit jaar een advies zal geven over preventieve vaccinatie op de lange termijn.
In het commissiedebat medische preventie van 16 februari jl. (Kamerstuk 32 793, nr. 671) heb ik toegezegd aan het lid Bushoff (PvdA) om terug te komen op de beschikbaarheid van het anti-viraal middel Tecovirimat. Nederland neemt deel aan een traject om in Europees verband Tecovirimat aan te kopen. Naar aanleiding van de sterk verbeterde epidemiologische situatie in Europa heeft deze aankoop echter vertraging opgelopen en zal het middel pas dit najaar uitgeleverd worden. Voor de tussenliggende periode is in Europees verband een voorraad aangekocht die in Duitsland ligt en waar alle lidstaten gebruik van kunnen maken. Indien nodig, kan het middel binnen enkele dagen uit Duitsland naar Nederland worden gebracht.
Gezien de huidige epidemiologische situatie acht ik dat toereikend, maar ik ben wel voornemens 200 behandelingen in Nederland op te slaan. Naar verwachting worden deze dit najaar geleverd.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers
Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 25 295, nr. 2042 2