Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de overschrijding van de implementatiedatum van Richtlijn 2019/882 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten - Gehandicaptenbeleid

Deze brief is onder nr. 281 toegevoegd aan dossier 24170 - Gehandicaptenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gehandicaptenbeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de overschrijding van de implementatiedatum van Richtlijn 2019/882 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten
Document­datum 30-03-2023
Publicatie­datum 30-03-2023
Nummer KST24170281
Kenmerk 24170, nr. 281
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

24 170

Gehandicaptenbeleid

Nr. 281    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 30 maart 2023

Met deze brief reageer ik op het verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om een nadere toelichting te geven op de overschrijding van de implementatiedatum van Richtlijn (EU) 2019/882 i van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten (hierna: Toegankelijkheidsrichtlijn).

Ik vind het vervelend dat de implementatie van de Toegankelijkheidsrichtlijn vertraging heeft opgelopen. De regelgeving ter implementatie hiervan zou eigenlijk uiterlijk 28 juni 2022 in het Staatsblad bekend moeten zijn gemaakt en dit is helaas niet gelukt. Hieronder licht ik toe wat hiervan de oorzaken zijn. De oorzaken zijn inmiddels opgelost waardoor ik op dit moment geen verdere vertraging verwacht. De ministerraad heeft op 23 december jl. ingestemd met het ontwerpwetsvoorstel. Ik ben momenteel in afwachting van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State en verwacht dat het wetsvoorstel in het tweede kwartaal van dit jaar gereed is voor indiening bij uw Kamer.

De Toegankelijkheidsrichtlijn

De Toegankelijkheidsrichtlijn is een belangrijke impuls in de implementatie van het VN-verdrag handicap. Het verbetert de toegankelijkheid van een breed scala aan producten en diensten en dat is een belangrijke stap vooruit in het toegankelijk maken van de samenleving voor iedereen. Mensen die een visuele, auditieve of andere beperking hebben, moeten straks makkelijker gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld computers, kaartjesautomaten voor vervoer, e-readers, telefoon- en internetdiensten, bankdiensten en webwinkels.

Deze en andere producten en diensten zullen toegankelijker worden door bijvoorbeeld ondertiteling, een voorleesfunctie, aanpasbare helderheid van een scherm en aanpasbaar geluidsniveau van producten met geluid. Ook moet informatie op websites, apps en in gebruiksaanwijzingen kst-24170-281 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

eenvoudiger worden zodat producten en diensten door iedereen kunnen worden gebruikt.

Oorzaken van vertraging implementatie

De diversiteit aan producten en diensten is tegelijkertijd een vertragende factor geweest. Hierdoor zijn maar liefst zes ministeries betrokken bij de implementatie en was er tijd nodig om zorgvuldig met elkaar af te stemmen. Een voorbeeld hiervan is dat de Toegankelijkheidsrichtlijn wordt geïmplementeerd in verschillende bestaande wetten en daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving (zeven amvb's en één ministeriële regeling) en het geheel goed op elkaar moet aansluiten.

Een andere factor is dat het nieuw is voor toezichthouders om toezicht op toegankelijkheidsvoorschriften te houden. Er is zo goed mogelijk aangesloten bij de producten en diensten waar toezichthouders nu al toezicht op houden. Ook dat was een puzzel, want voor een aantal bestond nog geen toezicht. Uiteindelijk is het gelukt om voor alle producten en diensten een toezichthouder aan te wijzen.

Andere EU-lidstaten

De complexiteit van deze richtlijn speelt breder dan alleen in Nederland. Ook een aantal andere EU-lidstaten is nog bezig met de implementatie. Zo zijn bijvoorbeeld Oostenrijk, Tsjechië, Spanje, Kroatië, Ierland, Duitsland en Zweden nog bezig met het wetgevingsproces en/of het inrichten van het toezichtsstelsel.

Planning

De eisen uit de Toegankelijkheidsrichtlijn gaan vanaf 28 juni 2025 in. Ik zet mij samen met MKB-Nederland en VNO-NCW in om marktdeelnemers hier nu al op voor te bereiden. Om verdere vertraging te voorkomen zal ik zo snel als mogelijk een nader rapport opstellen zodat het (al dan niet gewijzigde) wetsvoorstel kort na ontvangst van het advies van de Afdeling bij uw Kamer kan worden ingediend. Ik verzoek uw Kamer vriendelijk om het op wetsvoorstel vervolgens op korte termijn in behandeling te nemen.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

  • C. 
    Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 24 170, nr. 281 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.