Brief regering; Donorselectiebeleid MSM (mannen die seks hebben gehad met een andere man) - Evaluatie Wet inzake bloedvoorziening

Deze brief is onder nr. 82 toegevoegd aan dossier 29447 - Evaluatie Wet inzake bloedvoorziening.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Evaluatie Wet inzake bloedvoorziening; Brief regering; Donorselectiebeleid MSM (mannen die seks hebben gehad met een andere man)
Document­datum 13-03-2023
Publicatie­datum 13-03-2023
Nummer KST2944782
Kenmerk 29447, nr. 82
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

29 447

Evaluatie Wet inzake bloedvoorziening

Nr. 82

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 maart 2023

Ik heb het goede nieuws van Stichting Sanquin Bloedvoorziening mogen ontvangen dat het bestaande donorselectiebeleid dat specifiek gericht is op MSM (mannen die seks hebben gehad met een andere man) binnenkort tot de verleden tijd behoort.

In mijn reactie op het schriftelijk overleg van uw vaste commissie van VWS heb ik aangegeven dat het vertraagde onderzoek van de Universiteit Maastricht in december 2022 afgerond zou zijn.1 De onderzoeksresultaten zijn eind december 2022 afgerond. De Medische adviesraad van Sanquin heeft op basis van alle huidige beschikbare wetenschappelijke gegevens, waaronder de resultaten van het onderzoek van de Universiteit van Maastricht, geadviseerd om een volgende stap te nemen in het aanpassen van het donorselectiebeleid rond MSM.

Sanquin meldt in de bijgevoegde brief dat de bloedvoorzieningsorgani-satie overgaat op een universele beoordeling van seksueel risicogedrag van alle donors. Daarmee wordt enkel het seksueel risicogedrag van de donor bepalend voor de donorkeuring en niet het geslacht van een seksuele partner. Oftewel het huidige donorselectiebeleid rond MSM zal niet meer plaatsvinden.

Sanquin schetst welke stappen in de komende periode gezet moeten worden om af te stappen van de vraag of mannen seks hebben gehad met andere mannen en over te stappen op de vraag of er sprake is geweest van een risicovol seksgedrag. Het is noodzakelijk dat Sanquin de vraag naar het seksueel risicogedrag van de donor stelt, omdat alleen op die manier Sanquin de veiligheid kan blijven garanderen voor ontvangers van bloedproducten.

1 Kamerstuk 29 447, nr. 81.

kst-29447-82 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Naast de stappen die Sanquin moet doorlopen schetst Sanquin ook de stappen die Prothya Biosolutions Netherlands BV moet doorlopen om voortaan het plasma van Sanquin tot geneesmiddelen te verwerken en deze vervolgens op de markt te mogen aanbieden. Prothya moet hiervoor zijn registratiedossier aanpassen en de Europese geneesmiddelbeoor-delaar (EMA) moet het aangepaste dossier goedkeuren. Sanquin schat in dat met ieders medewerking de maatregel in het eerste kwartaal van 2024 ingevoerd kan worden.

Ik heb Sanquin laten weten dat ik eraan hecht dat de maatregel per 1 januari 2024 ingevoerd wordt.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 29 447, nr. 82 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.