Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de brief van de Nierstichting Nederland aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) m.b.t. communicatie rond nieuwe Donorwet - Evaluatie orgaandonatie

Deze brief is onder nr. 119 toegevoegd aan dossier 28140 - Evaluatie orgaandonatie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Evaluatie orgaandonatie; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de brief van de Nierstichting Nederland aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) m.b.t. communicatie rond nieuwe Donorwet
Document­datum 20-02-2023
Publicatie­datum 20-02-2023
Nummer KST28140119
Kenmerk 28140, nr. 119
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

28 140

Evaluatie orgaandonatie

Nr. 119

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 februari 2023

Door de vaste commissie van Volksgezondheid Welzijn en Sport is om mijn reactie gevraagd op de brief van de Nierstichting Nederland (hierna Nierstichting) aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 15 december 2022. In deze brief maakt de Nierstichting mede namens de Hartstichting, Nierpatiëntenvereniging NVN en 2MiljoenHandtekeningen bezwaar tegen de invalshoek die het CBS hanteert in het nieuwsbericht met de titel «4,8 miljoen mensen geven expliciete toestemming voor orgaandonatie», behorende bij de jaarlijkse publicatie van donorregistra-tiecijfers van 22 september 2022.

Het is goed dat vanuit de donorpraktijk aandacht is voor de jaarlijkse publicatie van de donorregistratiecijfers door het CBS. Het CBS heeft als wettelijke kerntaak om betrouwbare overheidsstatistiek te produceren en publiceren. Het publiek wordt daarom jaarlijks cijfermatig geïnformeerd over de stand van zaken in het Donorregister. Dat vind ik belangrijk, omdat, zoals ook de Nierstichting aangeeft, het voor veel mensen ook een moment is om stil te staan bij hun eigen donorkeuze.

Het CBS geeft in haar publicatie van 22 september 2022 feitelijke uitleg over de registraties in het Donorregister. De publicatie en het nieuwsbericht zijn zoals te doen gebruikelijk ook voor publicatie gedeeld met het Ministerie van VWS. Naar aanleiding van deze publicatie heeft de Nierstichting een brief aan het CBS geschreven. De Nierstichting vermeldt hierin dat de invalshoek van deze publicatie voor de donorpraktijk niet wenselijk is, omdat deze onduidelijkheid kan veroorzaken. Het beeld kan ontstaan dat alleen de groep die met «Ja» geregistreerd staat toestemming geeft voor donatie. Dit kan het werk van artsen en verpleegkundigen op de IC bemoeilijken bij de gesprekken die zij voeren met nabestaanden over donatie.

Ik heb begrepen dat inmiddels een goed gesprek heeft plaatsgevonden tussen de Nierstichting en het CBS. Het CBS heeft hierbij aangegeven dat

kst-28140-119 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

het streeft naar het geven van een zo volledig mogelijk beeld van maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom betreurt het CBS dat de berichtgeving een ongewenst effect heeft bewerkstelligd. Het CBS zal in volgende publicaties over de donorwet een zo volledig en duidelijk mogelijk totaalbeeld geven van de verschillende donoraantallen.

Dit vind ik een goede zaak. Het pleidooi van de Nierstichting voor zo duidelijk mogelijke communicatie over orgaandonatie onderschrijf ik. Om die reden ben ik ook blij met de steun van veldpartijen zoals de Nierstichting voor de recente donorcampagne gericht op de groep «geen bezwaar»-geregistreerden. Bij deze actieve benadering wordt uitgelegd wat het betekent als men met «geen bezwaar» in het donorregister staat.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 28 140, nr. 119 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.