Brief regering; Jaarplan 2023 Kustwacht voor Nederland in het Caribisch gebied - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023 - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 64 toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 X - Vaststelling begroting Defensie 2023.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023; Brief regering; Jaarplan 2023 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied |
---|---|
Documentdatum | 27-01-2023 |
Publicatiedatum | 27-01-2023 |
Nummer | KST36200X64 |
Kenmerk | 36200 X, nr. 64 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2022-
2023
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023
BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 januari 2023
Hierbij bied ik u het Jaarplan 2023 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied (hierna Kustwacht) aan. De Rijksministerraad heeft dit jaarplan op 27 januari 2023 vastgesteld.
Het Jaarplan bevat een weergave van de taken van de Kustwacht, de prioriteiten uit het Justitieel Beleidsplan, de actuele externe factoren die de taakuitvoering beïnvloeden en de beleidsaccenten van de bij de Kustwacht betrokken Landen en ministeries. Het Jaarplan 2023 is het richtinggevende document op basis waarvan de Directeur Kustwacht zijn operationele inzet, inclusief de bijbehorende bedrijfsvoeringaspecten, plant en uitvoert in het komende kalenderjaar. Het plan vormt de basis voor de Kustwacht om ook in 2023 haar taken als maritieme rechtshand-havingsorganisatie van Aruba, Curagao, Sint Maarten en Caribisch Nederland te kunnen blijven uitvoeren.
Net als in 2022 geeft de Kustwacht in 2023 gestalte aan het ingezette transitietraject op het gebied van de organisatieontwikkeling. Het Lange Termijn Plan-Personeel geldt hierbij als uitgangspunt voor de personele groei van de organisatie. Met deze transitie ontwikkelt de Kustwacht zich tot een 24/7 opererende organisatie, op basis van zogenaamd Intelligence Gestuurd Politieoptreden in het maritieme domein. Dit gebeurt binnen het wettelijk kader en de waarborgen van de Rijkswet Kustwacht. Het nieuwe personeel zal zoveel als mogelijk worden geworven in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Met de personele groei draagt de Kustwacht bij aan de versterking van het grenstoezicht, zoals verwoord in maatregel H11 in de Landspakketten.
In 2023 ontwikkelt de informatie-organisatie van de Kustwacht zich verder, binnen de geldende wettelijke kaders, door de inrichting van een front en een back office in het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK). Voor de verwerking van persoons- of politiegegevens wordt, wegens het
kst-36200-X-64 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023
ontbreken van een eenduidig informatiedelingsregime, zoveel als mogelijk aansluiting gezocht bij de beginselen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet Politiegegevens (WPG). Hiermee borgt de Kustwacht een betere koppeling tussen de operatie en de informatie. Daarmee zet de Kustwacht verdere stappen in de inrichting van een Maritiem Operatie Centrum (MOC), dat straks bestaat uit het Joint Rescue Coordination Center (JRCC) en het MIK. In 2023 faciliteert de Kustwacht de inrichting van het MOC door fysiek medewerkers van het MIK te plaatsen in het JRCC en de benodigde ICT verder in te bedden in de bedrijfsvoering. Ook actualiseert de Kustwacht de bestaande procedures van het JRCC en het MIK om de nieuwe werkwijze te borgen. Vervolgens wordt dit in 2023 getraind met de operationele eenheden, zoals de Metal Sharks (snelle interceptieboten) en vliegende eenheden.
De Kustwacht is de maritieme schakel in de rechtshandhavingsketen van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Samenwerking met partners in de keten, zowel met lokale organisaties als regionale en internationale partners, is cruciaal voor efficiënte en effectieve inzet in het maritieme domein. Dit geldt niet alleen voor de opsporings- en toezichthoudende taken, maar ook voor de dienstverlenende taken, zoals search and rescue (SAR). Binnen het Koninkrijk werkt de Kustwacht onder meer samen met de lokale politiekorpsen, immigratiediensten, KMar en Douane. Internationale samenwerking krijgt onder meer gestalte door verdieping van de relatie met Colombia en door voortzetting van de bilaterale samenwerking met andere landen in de regio, zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en de Dominicaanse Republiek.
De Kustwacht bestendigt in 2023 haar activiteiten op materieel gebied. Zo krijgen de cutters onderhoud en worden de in 2022 gestarte modificaties aan de Metal Sharks afgerond. Op Bonaire continueert de Kustwacht de inrichting van een Multidisciplinaire Maritieme Hub Bonaire, die samen met de ketenpartners zal worden geëxploiteerd. Daarnaast werkt de Kustwacht in 2023 aan verschillende materieelprojecten zoals vastgelegd in het Lange Termijn Plan-Materieel, zoals de vervanging van de cutterca-paciteit (middelgrote varende eenheden).
De Minister van Defensie,
K.H. Ollongren
Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 200 X, nr. 64 2