Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over (deels) openstaande toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2023

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. A toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2023; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor APP over (deels) openstaande toezeggingen
Document­datum 15-11-2022
Publicatie­datum 15-11-2022
Nummer KST36200XVA
Kenmerk 36200 XV, nr. A
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2023

Vergaderjaar 2022-

36 200 XV

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2023

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 15 november 2022

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 4 oktober 2022 een brief gestuurd aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen inzake de halfjaarlijkse stand van zaken ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Eerste Kamer zijn gedaan.

De Minister heeft op 14 november 2022 gereageerd.

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Van der Bijl

1 Samenstelling:

Kox (SP), Essers (CDA), Ester (CU), Vos (PvdA) (voorzitter), Van Strien (PVV), Oomen-Ruijten (CDA), Schalk (SGP), Stienen (D66), De Bruijn-Wezeman (VVD) (ondervoorzitter), A.J.M. van Kesteren (PVV), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Crone (PvdA), Frentrop (Fractie-Frentrop), Geerdink (VVD), Van Gurp (GL), Moonen (D66), Rosenmöller (GL), vacant (GL), De Vries (Fractie-Otten), De Blécourt-Wouterse (VVD), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Prast (PvdD) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

kst-36200-XV-A ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Den Haag, 4 oktober 2022

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 juli 2022 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2023 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vlwsc78qjbm1&ministerie=vlpid886olob

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vlwsd4ph28ol&ministerie=vlpid886olob

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 18 november 2022 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota's en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal,

J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIONEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 november 2022

In reactie op uw brief van 4 oktober 2022 over het halfjaarlijks rappel toezeggingen en totaaloverzicht, ontvangt u hierbij een geactualiseerd overzicht.

Daarin is de stand van zaken vermeld van de openstaande en deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 juli 2022 is verstreken of waarvan de termijn op 1 januari 2023 verloopt.

Bij nog openstaande toezeggingen is een inschatting gegeven van de status van verzending naar uw Kamer.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

C.J. Schouten

Rappel EK toezeggingen Minister APP

Toezegging Voortgangsrapportage sociaal minimum Caribisch Nederland (35 000 IV / CXIX, A) (T02659)

De toezegging betreft het toezenden aan de Eerste Kamer van de voortgangsrapportages over de uitvoering van het pakket maatregelen inzake het ijkpunt voor de bestaanszekerheid voor Caribisch Nederland, die aan de Tweede Kamer zijn toegezegd, om te beginnen voor de zomer van 2019. Sinds 2019 worden (de eerstvolgende vijf jaar) beide Kamers jaarlijks geïnformeerd in de voortgangsrapportage ijkpunt sociaal minimum. In 2022 is hieraan tegemoetgekomen met de brief van 14 oktober jl. (Kamerstukken I, 2022/23, 36 200 IV, nr. B). De volgende voortgangsrapportage volgt voor het zomerreces van 2023.

Toezegging Monitoren ijkpunt bestaanszekerheid Caribisch Nederland en jaarlijks informeren gezamenlijke inzet verbetering situatie inwoners Caribisch Nederland (35 000 IV / CXIX, N) (T02784)

In het verlengde van T02659 heeft de voormalige Staatssecretaris van

Sociale Zaken en Werkgelegenheid vier punten toegezegd:

  • 1. 
    Het in de voortgangsrapportage vastgestelde ijkpunt voor de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland jaarlijks te monitoren. Sinds 2019 worden (de eerstvolgende vijf jaar) beide Kamers jaarlijks geïnformeerd in de voortgangsrapportage ijkpunt sociaal minimum (zie T02659).
  • 2. 
    Onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de ruimte om het wettelijk minimumloon op de BES in de toekomst verder te verhogen, daarover in gesprek te gaan met de werkgevers op de eilanden en daarover te rapporteren in de voortgangsrapportage die voor de zomer van 2020 aan de Kamer wordt toegezonden. Dit onderzoek is op 27 november 2020 gepubliceerd (35 570 IV / CXIX, nr. A) en over de opvolging daarvan is gerapporteerd in de voortgangsrapportage van 14 juni 2021.
  • 3. 
    De eilandsbesturen de gelegenheid te geven om formeel te reageren op de voortgangsrapportage. Sinds 2019 Sinds 2019 is, vooraf aan het versturen van de voortgangsrapportage, de voortgangsrapportage met de eilandbesturen besproken, of zijn de eilanden ambtelijk bij de totstandkoming van de brief betrokken geweest.
  • 4. 
    De Kamer jaarlijks te informeren over de voortgang van de gezamenlijke inzet, alsmede van het hierop gerichte overleg van het kabinet en van de openbare lichamen om de situatie van inwoners in Caribisch Nederland te verbeteren. Sinds 2019 worden (de eerstvolgende vijf jaar) beide Kamers hierover jaarlijks geïnformeerd in de voortgangsrapportage die altijd voor de zomer wordt verstuurd. In 2022 is hieraan tegemoetgekomen met de brief van 14 oktober jl. (Kamerstukken I, 2022/23, 36 200 IV, nr. B.). De volgende voortgangsrapportage volgt voor het zomerreces van 2023.

Toezegging Evaluatie quotumheffing (33 981) (T02130)

De toezegging, naar aanleiding van een opmerking van het lid Elzinga, betreft de evaluatie van het instrument «quotumheffing» twee jaar na inwerkingtreding en het informeren van de Kamer over de uitkomsten hiervan. De quotumregeling is vanaf 1 januari 2018 voor de overheidswerkgevers geactiveerd. De quotumheffing is echter opgeschort. Om de in het sociaal akkoord afgesproken quotumregeling uitvoerbaar te maken en de mogelijkheden voor werkgevers om banen te realiseren te vergroten, heeft het kabinet Rutte III het wetsvoorstel vereenvoudigde banenafspraak voorbereid. De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen moet nog een definitief besluit nemen over het al dan niet indienen van het wetsvoorstel vereenvoudigde banenafspraak bij de Tweede Kamer. Op dat moment zal ook de afhandeling van de toezegging nader worden overwogen.

Toezegging Tweejaarlijkse rapportages reductie kinderarmoede (34 775, D) (T02973)

Aan de toezegging, naar aanleiding van opmerkingen van het lid Kox (SP, mede name namens CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, PvdD, SGP en OSF), om een kwantitatief streefcijfer in het kader van de reductie van kinderarmoede vast te stellen en om tweejaarlijkse rapportages hierover naar de Kamer te sturen, is tegemoet gekomen met brief (SZW) d.d. 08-07-2021 (Kamerstukken II 2021-2022, 24 515, nr. 608) en met brief (SZW) d.d. 08-07-2021 (Kamerstukken I 35 570 XV / 35 570 IV, I). In het coalitieakkoord is opgenomen dat het kabinet het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in vier jaar wil halveren. Dit is nader ingevuld via de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden die de Minister voor APP op 12 juli aan de TK en EK heeft aangeboden. Zoals toegezegd in deze brief zal het kabinet voortaan via de reguliere voortgangsrapportages over deze Aanpak blijven rapporteren over de voortgang van de hernieuwde ambities kinderarmoede.

Toezegging De Kamer te informeren reactie Europese Commissie over standpunt Tozo-uitkering (35 542) (T03011)

De toezegging naar aanleiding van een vraag van het lid Essers (CDA), betreft het informeren van de Kamer als de Europese Commissie met reactie komt op het standpunt dat de Tozo-uitkering sociale bijstand betreft. De toezegging loopt tot nader order, zolang er discussie is in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer wordt op de hoogte gesteld van toekomstige ontwikkelingen m.b.t. de nader te ontvangen reactie van de Europese Commissie.

Toezegging De Kamer spoedig te informeren over het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen en de lagere regelgeving (35 925 XV / 32 043) (T03367)

De toezegging, naar aanleiding van in een commissie-brede brief gestelde vragen, betreft het zo goed en vroeg als mogelijk informeren van de Kamer over het wetsvoorstel en de lagere regelgeving, met respect voor de staatsrechtelijke verhoudingen de positie van de Tweede Kamer. De Kamer is geïnformeerd op 30-03-2022 (Kamerstuk I, 2021-2022,

32 043, BB) en zal op de hoogte worden gehouden van toekomstige ontwikkelingen.

Toezegging Een extra analyse van het garantiebedrag uit te voeren in de monitorrapportage n.a.v. de Wet vereenvoudiging Wajong (35 213) (T03385)

De toezegging, naar aanleiding van een commissie-brede brief op initiatief van het lid Van Pareren (Fractie-Nanninga), betreft het doen van een extra analyse van het garantiebedrag in de monitorrapportage. De Kamer wordt hier naar verwachting eind 2022 over geïnformeerd.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 200 XV, A 5


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.