Lijst met EU-voorstellen SZW t/m 7 november 2022

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen SZW t/m 7 november 2022
Document­datum 10-11-2022
Publicatie­datum 10-11-2022
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie SZW

9 november 2022

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

2022Z221585/2022D46579

De Europese Commissie heeft in de periode tot 7 november 2022 de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • N.v.t.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS Better assessing the distributional impact of Member States’ policies

    COM(2022)494 i

    28-09-2022

    Voorstel

    Desgewenst betrekken bij overleg over de Raad WSB van 8 december 2022

    Noot

    In deze mededeling dringt de Commissie er bij de lidstaten op aan om de kwaliteit van beleidsvorming te verbeteren door de verdelingseffecten van bestaand en nieuw beleid en van hervormingen scherper in beeld te brengen (incl. gevolgen voor verschillende sociaal-economische groepen en verschillende geografische gebieden) waarbij de Commissie het gebruik van "Distributional Impact Assessments" bepleit. Dit temeer gelet op de grote (ook) sociaal-economische gevolgen van ontwikkelingen als de coronapandemie, de Oekraïne-oorlog en de groene en digitale transities.

  • Titel

    Proposal for a DECISION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on a European Year of Skills 2023 COM(2022)526 i

    12-10-2022

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Het betreft een voorstel van de Europese Commissie om 2023 tot het Europees jaar van vaardigheden uit te roepen en gedurende dat jaar met vele initiatieven aandacht aan het thema te besteden op zowel EU- als lidstaatniveau. De Commissie stelt dat "een geschoolde beroepsbevolking essentieel is om te zorgen voor groene en digitale transities die vanuit sociaal oogpunt gezien eerlijk en rechtvaardig verlopen, en om het duurzame concurrentievermogen en de veerkracht van de Unie te versterken [..]. Door meer en betere vaardigheden krijgen mensen nieuwe kansen en kunnen zij ten volle deelnemen aan arbeidsmarkt, samenleving en democratie [..]". Ook haalt de Commissie de nijpende arbeidsmarkttekorten in een aantal lidstaten/sectoren en de vergrijzing van de bevolking aan.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.