Brief regering; Pgb in wooninitiatieven - Persoonsgebonden Budgetten

Deze brief is onder nr. 350 toegevoegd aan dossier 25657 - Persoonsgebonden Budgetten (PGB's).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Persoonsgebonden Budgetten; Brief regering; Pgb in wooninitiatieven
Document­datum 08-07-2022
Publicatie­datum 14-07-2022
Nummer KST25657350
Kenmerk 25657, nr. 350
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

25 657

Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 350

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 juli 2022

In mijn brief van 20 mei jl. heb ik mijn ambitie kenbaar gemaakt om daar waar geen sprake is van eigen regie in een pgb-gefinancierd wooniniti-atief, ik met verstrekkers wil nagaan hoe contractering van kleinschalige en nieuwe aanbieders sneller en beter kan (Kamerstuk 25 657, nr. 340). De reacties vanuit pgb-gefinancierde ouder- en wooninitiatieven, evenals vragen van Kamerlid mevrouw Sahla (D66) tijdens het debat op 23 juni, hebben mij duidelijk gemaakt dat mijn voornemen tot teveel onnodige onrust leidt. Ik kom terug op dit besluit en pgb blijft beschikbaar voor kleinschalige wooninitiatieven. Veel van deze pgb gefinancierde wooninitiatieven zijn een aanvulling op de zorg in natura en versterken juist de bedoeling van pgb: eigen regie over hoe de zorgvraag wordt ingevuld. En daarmee regie over het eigen leven.

Helaas zijn er ook initiatieven waarbij er geen of zeer onvoldoende sprake is van eigen regie. En eigen regie is nu juist de kern van het pgb. Het blijft mijn voornemen om te bezien of deze initiatieven beter passen bij zorg in natura op basis van gecontracteerde zorg of deze initiatieven te helpen om de regie van de budgethouder in voldoende mate mogelijk te maken.

In mijn brief van 20 mei noem ik de checklist (gesprekeigenregie.nl), die ik samen met cliënten- en belangenorganisaties heb ontwikkeld. Deze website en bijbehorende vragenlijst worden later dit jaar gelanceerd. Met behulp van gesprekeigenregie.nl weet een cliënt heel precies waar hij/zij op kan letten bij de keuze voor een wooninitiatief als het gaat om eigen regie. Dit instrument kan een eerste aanknopingspunt zijn om te concretiseren hoe eigen regie minimaal vorm moet krijgen voor budgethouders in wooninitiatieven.

Hiermee ga ik dan ook aan de slag. Over hoe dat er vervolgens precies uit moet zien en of de vorm van een meetlat daarbij het meest passend is, voer ik de komende tijd het gesprek met Per Saldo, BVKZ en andere belangen- en cliëntenorganisaties. De resultaten van de gesprekken en de

kst-25657-350 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

criteria eigen regie voor wooninitiatieven zal ik met uw Kamer delen om hierover met elkaar het gesprek te voeren alvorens wordt overgegaan tot vervolgstappen.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

  • C. 
    Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 25 657, nr. 350 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.