Voorstel van de voorbereidingsgroep voor de invulling van het kennisthema vergunningverlening en juridische houdbaarheid van gebiedsgerichte processen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van de voorbereidingsgroep voor de invulling van het kennisthema vergunningverlening en juridische houdbaarheid van gebiedsgerichte processen
Document­datum 07-07-2022
Publicatie­datum 07-07-2022
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2022Z14461 / 2022D29793

Kennisthema vergunningverlening en juridische houdbaarheid gebiedsgerichte processen

  •  
    Aanleiding. In de strategische procedurevergadering van 25 mei jl. heeft de commissie LNV besloten het kennisthema "Vergunningverlening en houdbaarheid gebiedsgerichte processen" aan haar kennisagenda toe te voegen.
  •  
    Samenstelling voorbereidingsgroep. De voorbereidingsgroep bestaat uit de leden Tjeerd de Groot, Beckerman en Thijssen.
  •  
    Uitwerking kennisthema. Gisteren zijn we met de voorbereidingsgroep bijeengekomen om te bespreken hoe we invulling willen geven aan dat kennisthema. Dat willen wij gefaseerd doen.

Als eerste activiteit binnen dit kennisthema stellen wij voor om de commissiestaf te vragen te beschrijven hoe het huidige vergunningstelsel voor agrarische bedrijven in elkaar zit:

o Welke vergunningen hebben agrarische bedrijven nodig?

o Wie is het bevoegd gezag voor het verlenen van die vergunningen?

o Aan welke kaders wordt getoetst bij de vergunningverlening en hoeveel beleidsvrijheid heeft het bevoegd gezag daarbij?

o Welke checks and balances zitten er in het stelsel?

Als de commissie daarmee instemt, kan de staf in het zomerreces een begin maken met deze eerste activiteit.

Na het zomerreces zullen we in de voorbereidingsgroep bespreken welke vervolgactiviteiten we binnen dit kennisthema willen ontplooien. We denken daarbij bijvoorbeeld aan activiteiten die inzicht beiden in de wijze waarop binnen de gebiedsprocessen kan worden geborgd dat sprake is van een juridisch houdbare stikstofaanpak die tevens juridische zekerheid biedt aan de agrarisch ondernemers die hun bedrijf voortzetten. Voordat we met een dergelijke vervolgactiviteit starten, zullen we dat uiteraard eerst ter instemming voorleggen aan de commissie.

  •  
    Gevraagd besluit. De commissie LNV wordt gevraagd in te stemmen met de eerste voorgestelde activiteit (beschrijven hoe het huidige vergunningstelsel voor agrarische bedrijven in elkaar zit).

 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.