Brief aan de Voorzitter van de Eerste Kamer over een nieuwe concept-adviesaanvraag aan het Adviescollege ICT-toetsing - Omgevingsrecht

Deze brief is onder nr. ED toegevoegd aan dossier 33118 - Omgevingsrecht en wetsvoorstel 34986 - Invoeringswet Omgevingswet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Omgevingsrecht; Brief aan de Voorzitter van de Eerste Kamer over een nieuwe concept-adviesaanvraag aan het Adviescollege ICT-toetsing
Document­datum 06-07-2022
Publicatie­datum 06-07-2022
Nummer KST1038900
Kenmerk 33118; 34986, nr. ED
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021 - 2022

33    118    Omgevingsrecht

34    986    Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

ED1    BRIEF VAN DE VOORZITTERS VAN DE VASTE COMMISSIES VOOR

INFRASTRUCTUUR, WATERSTAAT EN OMGEVING2 EN VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT / LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT3

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2022

De vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit achten het dienstig dat de Eerste Kamer opnieuw4 advies vraagt aan het Adviescollege ICT-toetsing over de inwerkingtreding van de Omgevingswet in het licht van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). De commissies hebben een concept-adviesaanvraag opgesteld, die u in de bijlage bij deze brief aantreft. Als voorzitters van de commissies verzoeken wij u de concept-adviesaanvraag te agenderen voor de vergadering van de Eerste Kamer van 12 juli 2022, opdat de aanvraag op die datum formeel kan worden vastgesteld.

De voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving, H.J. Meijer

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

L.P. van der Linden

CONCEPT-ADVIESAANVRAAG

Adviescollege ICT-toetsing

T.a.v. de heer Prof. dr. J.P.J. Verkruijsse

Postbus 16292

2500 BG Den Haag

Betreft: Nieuw advies Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV)

Geachte heer Verkruijsse,

De Eerste Kamer wil uw college opnieuw advies vragen over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in verband met de besluitvorming in de Eerste Kamer over de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. De Kamer verzoekt u om in de tweede week van oktober 2022 uw advies kenbaar te maken, zodat zij dit kan betrekken bij een nog te plannen debat over het ontwerp-KB betreffende de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

In navolging van eerdere adviezen wil de Eerste Kamer uw college vragen om opnieuw de stabiliteit, betrouwbaarheid en technische werking van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) te beoordelen. De Kamer verzoekt u de resultaten van het Integraal Ketentesten (april-september) daarbij te betrekken voor zover die vóór 1 oktober 2022 beschikbaar zijn.

Mogelijk gaat er vanaf de invoeringsdatum gewerkt worden met diverse Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAMs). De Eerste Kamer stelt het op prijs als uw college in zijn onderzoek aandacht kan besteden aan deze TAMs, zoals de TAM-IMRO, als tijdelijk vangnet voor het functioneren van de planketen binnen het DSO als geheel.

Op basis van het bovenstaande vraagt de Eerste Kamer u om aan te geven wat - voor de door u onderzochte aspecten - de belangrijkste risico's zijn om de Omgevingswet per 1 januari 2023 in werking te laten treden.

De Eerste Kamer ziet met belangstelling uit naar uw advies.

J.A. Bruijn

Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

2

1

   De letters ED hebben alleen betrekking op 33 118.

2

   Samenstelling:

Atsma (CDA), De Boer (GL), Van Dijk (SGP), Pijlman (D66), Klip-Martin (VVD), Baay-Timmerman (50PLUS), A.J.M. van Kesteren (PVV), Arbouw (VVD), Bezaan (PVV), Fiers (PvdA), Dessing (FVD), Geerdink (VVD), Janssen (SP), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga), Meijer (VVD) (voorzitter), Moonen (D66), Nicolaï (PvdD), Prins (CDA), Recourt (PvdA), Rietkerk (CDA), Vendrik (GL), Verkerk (CU), De Vries (Fractie-Otten), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Raven (OSF) en Karakus (PvdA) (ondervoorzitter).

3

   Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-Van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Vos (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), Vendrik (GL), Van der Voort (d66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

4

   Zie voor de eerdere adviesaanvraag Kamerstukken I 2021/22, 33 118 / 34 986, DA en DF.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.