Brief regering; Voortgangsbericht over SMS-berichten op de telefoon van de minister-president - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Algemene Zaken (IIIA), de begrotingsstaat van het Kabinet van de Koning (IIIB) en de begrotingsstaat van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IIIC) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 33 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 III - Vaststelling begroting Ministerie van Algemene Zaken, Kabinet van de Koning en de CvT op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Algemene Zaken (IIIA), de begrotingsstaat van het Kabinet van de Koning (IIIB) en de begrotingsstaat van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IIIC) voor het jaar 2022; Brief regering; Voortgangsbericht over SMS-berichten op de telefoon van de minister-president
Document­datum 29-06-2022
Publicatie­datum 04-07-2022
Nummer KST35925III33
Kenmerk 35925 III, nr. 33
Commissie(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 III

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Algemene Zaken (IIIA), de begrotingsstaat van het Kabinet van de Koning (IIIB) en de begrotingsstaat van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IIIC) voor het jaar 2022

Nr. 33

BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 juni 2022

In aansluiting op het voortgangsbericht van 25 mei jl. (Kamerstuk 35 925 III, nr. 31) over het verzoek van het lid Klaver inzake chatberichten, informeer ik u met dit bericht over de zoekslag. In lijn met het verzoek van de heer Klaver is gekeken naar de metadata van ontvangen, verzonden en gearchiveerde berichten van het afgelopen half jaar. Gepoogd is zo veel mogelijk aan het gedane verzoek tegemoet te komen voor zover hierover informatie aanwezig is. De metadata bevatten het totaal aantal berichten en hebben, conform het gedane verzoek, geen betrekking op de inhoud van berichten. Het betreft berichten zonder onderscheid naar hun karakter (privé, bestuurlijk, partijpolitiek etc.). De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed is inmiddels begonnen met het onderzoek naar de archivering bij het Ministerie van Algemene Zaken.

Om aan de gevraagde informatie tegemoet te komen is gekeken naar de facturen van de twee providers. De facturen bevatten alleen maandto-talen. De facturen bieden geen totaaloverzicht van de verzonden en ontvangen berichten.

In de periode van 1 november 2021 tot 1 juni 2022 valt uit de factuur van mijn Nokia te herleiden dat 7433 berichten zijn verzonden. Verder vermeldt de factuur dat 1257 sms-berichten van en naar het buitenland zijn gestuurd. Deze categorie omvat zowel ontvangen als verzonden berichten, de provider kan hierin geen onderscheid maken. De provider heeft, behoudens de vermelding in de factuur van 74 berichten uit onbetaalde sms-diensten, geen informatie beschikbaar over ontvangen berichten.

Tijdens een verblijf in het buitenland eind april/begin mei zijn door het uitvallen van mijn Nokia-toestel berichten via mijn iPhone verzonden, een iPhone die ik tot dan toe niet gebruikte voor sms-berichten. Na terug-

kst-35925-III-33 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

komst in Nederland ben ik vervolgens in plaats van het Nokia-toestel een nieuwe iPhone gaan gebruiken voor het versturen van sms-berichten.

Op de facturen van de iPhone-provider worden alleen verzonden sms-berichten vermeld voor zover het geen via i-message verzonden berichten betreft. In de periode van 1 april 2022 tot 1 juni 2022 zijn 177 sms-berichten verzonden.

Om hiernaast een beeld te geven van het aantal berichten dat ik aan ambtenaren van het Ministerie van Algemene Zaken heb verzonden, is een handmatige telling verricht op telefoons van ambtenaren die berichten van mij ontvangen die mogelijk voor archivering in aanmerking komen. Het gaat om op de telefoons bewaard gebleven berichten die niet verloren zijn gegaan door wissen, een technische storing of vervanging van een telefoon. De telling bestaat uit alle berichten van mij aan ambtenaren - waaronder ook een enkel woord als ontvangstbevestiging en berichten die gelijktijdig aan meerdere ambtenaren zijn verzonden - in de periode van een half jaar (19 november tot en met 19 mei). Behoudens een beperkte marge van mogelijke telfouten kan worden vastgesteld dat het gaat om 1612 berichten. Hiertoe behoren 173 berichten die ik ontving van derden en doorzond aan ambtenaren van het Ministerie van Algemene Zaken. In de periode van een half jaar (19 november tot 19 mei) zijn 133 berichten gearchiveerd in het departementale document management systeem, in hoofdzaak via de covid-19 hotspot archivering. Mogelijk komen van de bewaard gebleven berichten nog berichten in aanmerking voor archivering in het document management systeem. Dit vraagt per bericht een beoordeling en een technische handeling. In afwachting van het rapport van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed is ambtenaren gevraagd de berichten te bewaren. Er is geen opdracht gegeven deze berichten nu te archiveren om te voorkomen dat het onderzoek van de Inspectie wordt doorkruist door tussentijdse wijzigingen in de feitelijke situatie. De telefoons die door mij zijn gebruikt voor berichtenverkeer in het afgelopen half jaar, zijn bewaard, mede ten behoeve van het onderzoek door de Inspectie.

In het debat van 19 mei jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 82, Debat over SMS-berichten op de telefoon van de Minister-President) heb ik de praktische werkwijze over het doorbellen van lange sms-berichten toegelicht. Concrete voorbeelden van verslaglegging van een enkele maal door mij doorgebelde sms-en, zijn niet aangetroffen. Het ligt voor de hand dat op basis van vervolgacties informatie is vastgelegd, in bijvoorbeeld e-mails of notities, zoals ik dat ook in het debat heb gemeld.

De Inspectie voor Overheidsinformatie en Erfgoed is inmiddels begonnen met het gevraagde onderzoek bij het Ministerie van Algemene Zaken. Het onderzoek in brede zin over de archivering bij het ministerie dat ook aanbevelingen zal bevatten, zal naar verwachting 1 oktober a.s. gereed zijn. Ik zal dit onderzoek zo spoedig mogelijk met een reactie aan de Kamer zenden.

De Minister-President,

Minister van Algemene Zaken,

  • M. 
    Rutte

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 III, nr. 33 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.