Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) - Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 36120 XV - Wijziging begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2022 (Voorjaarsnota) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel 36120 XV Verslag houdende een lijst van vragen inzake Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)
Document­datum 14-06-2022
Publicatie­datum 14-06-2022
Kenmerk 36120-XV, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

36120-XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

nr. Verslag houdende lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Sociale Zaken van Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (36120-XV).

De daarop door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Kuzu

Griffier van de commissie,

Van den Broek

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Hoeveel kost het extra om de vergoeding voor de kinderopvang op te hogen naar 96% in plaats van 95% voor alle werkende ouders?

2

Hoeveel kost het in totaal om de vergoeding voor de kinderopvang op te hogen naar 96% voor alle werkende ouders?

3

Hoeveel zou het kosten om de vergoeding voor de kinderopvang te verhogen naar 95% voor alle ouders (ongeacht of zij werken of niet)?

4

Hoeveel zou het kosten om de vergoeding voor de kinderopvang te verhogen naar 96% voor alle ouders (ongeacht of zij werken of niet)?

5

Hoe gaat de minister ouders in de lagere inkomensgroepen compenseren die nu al 96% kinderopvangtoeslag krijgen en er dus op achteruit gaan als de maximale vergoeding voor werkende ouders 95% gaat worden?

6

Hoeveel groot is het tekort aan medewerkers in de kinderopvang op dit moment?

7

Hoeveel medewerkers moeten er bijkomen in de kinderopvang als de kinderopvangtoeslag vervalt en werkende ouders voor 95% vergoeding gaan krijgen?

8

Welke stappen neemt de minister om ervoor te zorgen dat de kinderopvang een aantrekkelijke sector wordt en de tekorten gaan afnemen?

9

Hoe gaat de minister prijsstijgingen in de kinderopvang tegen als ouders over drie jaar 95% vergoeding krijgen voor de kinderopvang?

10

In de Verzamelbrief inburgering oktober 2021 (32824, nr. 349) laat de regering weten dat zij verwacht de Kamer rond de Voorjaarsnota te kunnen informeren over "de herziening van de belasting over de toegevoegde waarde (btw-) component bij maatschappelijke begeleiding", wat is de stand van zaken?

11

Wat wordt er concreet verstaan onder dekking van de loon- en prijsindexatie om de kinderbijslag te kunnen indexeren? Wat betekent dit concreet voor de verschillende ministeries?

12

Hoeveel extra arbeidsinspecteurs komen erbij met de ingezette middelen voor de uitvoering van de commissie Roemer?

13

Wat zijn de inkomenseffecten voor ouderen van het afbouwen van de Inkomensondersteuning Algemene Ouderdomswet (IOAOW), zonder verhoging AOW? Graag onderverdeling voor ouderen (alleenstaand en samenwonend) met alleen een AOW-uitkering, ouderen met AOW en aanvullend pensioen 10.000 euro, AOW met aanvullend pensioen 20.000 euro, AOW met aanvullend pensioen 30.000 euro?

14

Hoeveel euro zijn de 9150 AOW-gerechtigden (individueel) aan wie een onjuiste AOW-uitkering is verstrekt misgelopen?

15

Hoe ziet de energierekening eruit voor huishoudens in slecht geïsoleerde woningen? Wat zijn de koopkrachteffecten voor huishoudens in slecht geïsoleerde huizen? Graag een overzicht per label en dan met name D t/m G?

16

Hoeveel gemeenten hanteren een inkomensgrens van 110% bij het toekennen van de energietoeslag?

17

Hoeveel gemeenten hanteren een inkomensgrens van 120% bij het toekennen van de energietoeslag?

18

Hoeveel gemeenten hanteren een inkomensgrens van 130% bij het toekennen van de energietoeslag?

19

Wat zijn de kosten voor het verhogen van het minimumloon, inclusief koppeling, per 1 januari 2024, naar 14 euro?

20

Wat is de verklaring voor het tweemaal voorkomen van de post ‘Bescherming arbeidsmigranten (commissie Roemer)’ in tabel 3?

6

21

Welke kosten worden bedoeld met uitvoeringskosten Wet toekomst pensioenen?

6

22

Zijn de uitvoeringskosten Wet toekomst pensioenen enkel voor het ambtelijk voorbereiden van het wetsvoorstel?

6

23

Wat zijn de totale uitvoeringskosten van de verschillende Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-)tranches (cumulatief) geweest?

8

24

Wat is het lage-inkomensvoordeel (LIV)-budget?

9

25

Voor welke doelgroep is het loonkostenvoordeel (LKV) jongeren bedoeld?

9

26

Hoe wordt de 1 miljard euro die beschikbaar is gesteld voor Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) doelmatig ingezet?

10

27

Hoe veel aanvragen zijn er gedaan in het eerste aanvraagtijdvak van de MDIEU? En in welke sectoren?

10

28

Welke doelen liggen aan de grondslag voor het beschikbaar gemaakte budget voor de MDIEU?

10

29

Wat is de verklaring voor het verschil tussen de beleidsmatige besparing in 2022 van € 3,5 miljoen en een kasschuif van € 4,1 miljoen van 2022 naar 2023 aangaande het wetsvoorstel Breed Offensief?

16

30

Wat is het effect van de afbouw van de Algemene

Heffingskorting (AHK) in het referentieminimumloon op het inkomen van een bijstandsgerechtigde in 2024 en 2025? Hoeveel euro gaat hiermee het inkomen van een bijstandsgerechtigde er op achteruit?

16

31

Hoe sterk wordt de toename van aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO-)gerechtigden geschat nu de kostendelersnorm (tot 27 jaar) is aangepast?

17

32

Wat is het verschil tussen AIO-uitkeringslasten (die naar beneden zijn bijgesteld) en de AIO-uitgaven (die naar boven zijn bijgesteld)?

17

33

Waar zijn de mutaties in de jaren 2023-2026 voor de werkgeversbijdrage op gebaseerd en hoe zijn deze budgetneutraal vormgegeven binnen de Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW-)begroting?

30

34

Waarom leidt het loslaten van de koppeling gewerkte uren bij het vaststellen van kinderopvangtoeslag tot meer terugvorderingen en hogere terugontvangsten?

32

35

Hoeveel mensen ontvangen nog een overbruggingsregeling AOW (OBR-) uitkering (in de nieuwe raming)?

33

36

Wat zijn de verklaringen voor de circa 9.150 verkeerd vastgestelde hoogtes van AOW-uitkering?

34

37

Er wordt een herstelactie gedaan door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor verkeerde vaststelling van de hoogte van de AOW bij de digitaliseringsslag, wat zijn de kosten van deze hersteloperatie?

34

38

Hoe wordt de hersteloperatie van de SVB gefinancierd?

34

39

Hoeveel kost het om de kosten voor een inburgeraar voor een medische keuring altijd te vergoeden, ook als er geen medische ontheffing wordt verleend?

43

40

Welke extra middelen zijn in deze begroting opgenomen voor de onderwijsroute binnen inburgering? Het kabinet zou duidelijkheid geven over de structurele financiering van de onderwijsroute, maar klopt het dat er slechts in 2022 en 2023 extra middelen zijn vrijgemaakt?

43

41

Kan de minister aangeven hoeveel procent van de arbeidsmarktregio’s op dit moment een onderwijsroute heeft?

43

42

Hoeveel middelbaar beroepsonderwijs (mbo-)instellingen hebben op dit moment een contract rond voor de onderwijsroute en hoeveel mbo-instellingen hebben hierin interesse?

43

43

Klopt het dat de genoemde overboeking van het btw-compensatiefonds (BCF) naar de SZW-begroting voor de correctie van de BCF-afdracht van de specifieke uitkering inburgering (€ 2,7 miljoen) inderdaad wordt voorzien in een "budget neutrale mutatie tussen de SZW-begroting en het btw-compensatiefonds"?

44

44

Wat betekent de overboeking van het btw-compensatiefonds voor de hoogte van het individuele budget voor maatschappelijke begeleiding (inclusief btw €2250,- en exclusief btw €1944- p.p.), met andere woorden met welk bedrag voor maatschappelijke begeleiding wordt na deze mutatie per persoon gerekend?

44

45

Wordt ook het budget voor de participatieverklaringstrajecten aangepast (daar hierbij ook zelden of nooit sprake is van btw-afdracht)?

44

46

Kan de minister aangeven wat de stand van zaken is wat betreft de bekostiging van de onderwijsroute in het inburgerstelsel na 2023?

44

47

Welke concrete uitgaven worden gefinancierd met de extra inkomsten voor de decentralisatie-uitkering online weerbaarheid? Welke doelen liggen ten grondslag aan de verhoging van deze overboeking?

44

48

Voor welke uitgave/besteding was de 1,3 miljoen euro van de eindejaarsmarge geoormerkt? Op welke wijze worden deze extra gelden komend jaar besteed?

44

49

Welke oorzaken liggen ten grondslag aan de extra uitvoeringskosten (5,4 miljoen euro) met betrekking tot bijdrage aan agentschappen (Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO))? Houdt dit verband met de implementatie van de Wet inburgering 2021?

44

50

Is het begrote incidentele extra budget aan gemeenten in verband met vergroten aanbod onderwijsroute ook gebaseerd en gekoppeld aan een analyse met betrekking tot het lokale arbeidspotentieel? Zo nee, waarom niet?

44

51

Welke analyse in het kader van actuele volumeprognoses ligt ten grondslag aan de naar boven bijgestelde raming van het budget voor gemeentelijke inburgeringsvoorzieningen? Kunt u deze analyse toelichten?

44

Totaallijst feitelijke vragen Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (36120-XV-00) 14/14


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.