Brief regering; Besluitvorming maatregelen COVID-19 - Infectieziektenbestrijding - Hoofdinhoud
Deze nahang i is onder nr. 1842 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Besluitvorming maatregelen COVID-19 |
---|---|
Documentdatum | 13-05-2022 |
Publicatiedatum | 17-05-2022 |
Nummer | KST252951842 |
Kenmerk | 25295, nr. 1842 |
Commissie(s) | Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2021-2022
25 295
Ontvangen ter Griffie op 13 mei 2022.
De vastgestelde ministeriële regeling kan niet eerder inwerking treden dan op 21 mei 2022.
De vastgestelde ministeriële regeling vervalt van rechtswege indien de Kamer, op voorstel van vijftig leden uiterlijk 20 mei 2022 te kennen geeft niet in te stemmen met de regeling.
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 mei 2022
Met deze brief informeer ik u mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over besluitvorming omtrent maatregelen in het kader van COVID-19.
Op woensdag 11 mei (Kamerstuk 25 295, nr. 1841) heb ik het toegezegde RIVM advies ontvangen over het dragen van een mondneusmasker in vliegtuigen en op luchthavens vanaf de securitycheck en over geadviseerde isolatieduur. Ik heb dit advies op dezelfde dag naar uw Kamer gestuurd.
Het RIVM geeft aan dat op het gebied van het gebruik van mondneus-maskers op luchthavens en in vliegtuigen uniform, internationaal afgestemd beleid het meest wenselijk zou zijn. Het RIVM geeft in het advies aan dat de verplichting tot het dragen van een mondneusmasker aan boord van vliegtuigen en op luchthavens kan komen te vervallen. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft een versoepelde richtlijn gepubliceerd op 11 mei jl.1 In de herziene richtlijnen worden luchtvaartmaatschappijen door EASA geadviseerd om hun personeel en reizigers aan te moedigen om een mondneusmasker te dragen.
Volgens het RIVM heeft de verplichting tot het dragen van een mondneusmasker aan boord van vliegtuigen en op luchthavens vanuit het perspectief van de Nederlandse epidemiologische situatie geen meerwaarde nu deze verplichting op andere openbare plekken met een vergelijkbaar blootstellingsrisico niet meer geldt. Het RIVM adviseert aan reizigers die behoren tot een groep met een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19 wel om voor hun eigen bescherming een medisch
kst-25295-1842 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022
mondneusmasker type IIR of een FFP-2-masker te dragen, vergelijkbaar met het advies in het openbaar vervoer.
Het RIVM geeft aan dat de huidige epidemiologische situatie waarin nog nieuwe (sub)varianten opduiken en waar het SARS-CoV-2-virus kan opleven maakt dat het nog te vroeg is om ook de geadviseerde isola-tieduur te verkorten. Dat zal pas tegen het einde van de transitiefase en naderen van de endemische fase verantwoord zijn. Daar zijn we op dit moment epidemiologisch nog niet.
Het kabinet heeft een integrale afweging gemaakt en op 13 mei 2022 besloten om de mondkapjesplicht vanaf de securitycheck op luchthavens en in vliegtuigen te laten vervallen. Dit besluit zal van kracht worden per 21 mei 2022. Als in het land van bestemming wel een mondkapjesplicht in de luchtvaart geldt, dan is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.
Het huidige isolatieadvies (minimaal vijf dagen en maximaal tien dagen afzonderen na een positieve test), blijft voorlopig van kracht. Het RIVM geeft aan dat het beperken van het isolatieadvies op dit moment te vroeg is omdat het epidemiologische beeld daar op dit moment nog te onzeker voor is.
Het totale overzicht van maatregelen en adviezen die gelden na 21 mei 2022 zijn:
-
-Basismaatregelen:
o Het dringende advies om hygiënemaatregelen (zoals in elleboog hoesten en niezen) te volgen;
o Het dringend advies bij klachten zo snel mogelijk te zelftesten; o Het dringend advies om in isolatie te gaan na een positieve test; o Het dringend advies om thuis te blijven bij klachten; o Het dringend advies om te zorgen voor voldoende frisse lucht;
-
-Overige adviezen:
o Vaccinatie: «Haal een vaccin, booster- of herhaalprik»; o Voor personen die behoren tot een risicogroep of zich zorgen maken over hun gezondheid staan op rijksoverheid.nl tips over hoe om te gaan met covid-19 en hun individuele gezondheid;
-
-Reizen:
o EU-inreisverbod voor derdelanders met uitzondering van gevacci-neerden en herstelden;
-
-Sectorspecifieke maatregelen:
o Ventilatienormen in de horecalocatie.
Het kabinet blijft het belang van de basismaatregelen en adviezen onderstrepen.
Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ter uitvoering van artikel 58c, tweede lid, van de Wet publieke gezondheid (Wpg), de navolgende regeling aan1:
-
-Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 13 mei 2022, kenmerk 3323641-1024981-WJZ, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatrege- len covid-19 in verband met het afschaffen van de mondkapjesplicht op luchthavens en in luchtvaartuigen en het vervallen van de uitvoeringsbepalingen met betrekking tot coronatoegangsbewijzen
Sinds 23 maart 2022 geldt niet langer de plicht het coronatoegangsbewijs (1G of 3G) te tonen om toegang te verkrijgen tot een activiteit of voorziening. In paragraaf 6.11 Trm staan nog uitvoeringsbepalingen omtrent het coronatoegangsbewijs opgenomen. Deze bepalingen stellen onder meer voorwaarden aan test-, herstel en vaccinatiebewijzen, het elektronische en papieren coronatoegangsbewijs, de geldigheid van het coronatoegangsbewijs en de te verwerken persoonsgegevens. Aangezien het coronatoegangsbewijs niet langer voorgeschreven wordt komen deze bepalingen met de bijgevoegde regeling te vervallen.
De overlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven nahangprocedure (artikel 58c, tweede lid, van de Wet publieke gezondheid). Op grond van de aangehaalde bepaling treedt de regeling niet eerder in werking dan een week na deze overlegging. Indien de Tweede Kamer binnen die termijn besluit niet in te stemmen met deze regeling, vervalt deze van rechtswege. De beoogde inwerkingtredings-datum van de regeling is 21 mei 2022.
Toepassing artikel 58s Wpg
Met deze brief voldoe ik aan de maandelijkse rapportageplicht van artikel 58s Wpg. Hieruit vloeit voort dat beide Kamers maandelijks worden geïnformeerd over de nog geldende maatregelen en over wat de verwachtingen zijn ten aanzien van het voortduren van de maatregelen. Een toelichting op de maatregelen is in deze brief weergegeven.
Openbaarmaking stukken voorbereidende overleggen
De stukken betreffende de besluitvorming worden op de website2 van rijksoverheid gedeeld voor zover daar geen zwaarwegende belangen3 in de weg staan. Vanaf heden zijn op rijksoverheid4 de stukken die besproken zijn bij de besluitvorming van 13 mei 2022 te vinden op rijksoverheid.nl.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers
Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 25 295, nr. 1842 3
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-tijdlijn/uitgelicht-catshuisstukken/ openbaarmaking-catshuisstukken
Hierbij is onder meer te denken aan derden belang, het belang van de staat, de persoonlijke levenssfeer en de internationale betrekkingen.