Reactie op verzoek voorzitter commissie VWS om versneld een voorbereidingsgroep in te stellen om de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de parlementaire enquête naar de aanpak van de coronapandemie ter hand te nemen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie op verzoek voorzitter commissie VWS om versneld een voorbereidingsgroep in te stellen om de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de parlementaire enquête naar de aanpak van de coronapandemie ter hand te nemen
Document­datum 12-04-2022
Publicatie­datum 12-04-2022
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

DER STATEN-GENERAAL

Voorzitter

Aan de voorzitter van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport t.a.v. heer Smals

Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Den Haag, 7 april 2022

T 070 318 20 00

E voorzitter@tweedekamer.nl www.tweedekamer.nl

Geachte heer Smals,

Het Presidium heeft in de vergadering van 6 april 2022 gesproken over uw brief d.d. 24 maart 2022 waarin gevraagd wordt versneld een voorbereidingsgroep in te stellen om de voorbereidende werkzaamheden te behoeve van de parlementaire enquête naar de aanpak van de coronapandemie ter hand te nemen. Hierbij laat ik u weten dat het Presidium hieraan tegemoet wil komen. Het Presidium is akkoord met de vraag van de commissie om een voorbereidingsgroep in te stellen die een opdracht formuleert voor een in te stellen tijdelijke commissie. Door de voorbereidende werkzaamheden eerder aan te vangen zal dit een mogelijke versnelling van ongeveer zeven weken opleveren ten opzichte van eerdere besluitvorming in het Presidium.

Het Presidium geeft u wel een aantal zaken in overweging.

Het is niet eerder voorgekomen in onze parlementaire geschiedenis dat er drie parlementaire enquêtes gelijktijdig actief zijn. Het Presidium maakt zich zorgen over het grote beslag dat dit legt op de politieke, ambtelijke en facilitaire capaciteit.

Ook wijst het Presidium erop dat de grote fracties kleiner zijn dan voorheen en dat deelname aan een enquête een forse en langdurige inspanning vraagt van de leden. Het versneld instellen van deze commissie kan tevens van invloed zijn op de ambtelijke dienstverlening van andere vaste Kamercommissies

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument wat de Tweede Kamer heeft. Het Presidium hecht daarom aan een zorgvuldige voorbereiding vanwege de verstrekkende bevoegdheden die de commissie heeft en de bijzondere aard van dit onderzoek.

Het Presidium verneemt graag van u of het haalbaar is om op korte termijn een zo breed mogelijke voorbereidingsgroep samen te stellen. Daarnaast stelt het Presidium het op prijs om van de commissie te vernemen of de voorgestelde versnelling van een aantal weken voldoende nut oplevert in relatie tot het extra beslag dat dit legt op de politieke, ambtelijke en facilitaire capaciteit.

Met vriendelijke groet, namens het Presidium,

Vera BergfetanTp ' Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.