Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over (deels) openstaande toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. I toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over (deels) openstaande toezeggingen
Document­datum 07-04-2022
Publicatie­datum 07-04-2022
Nummer KST35925XVI
Kenmerk 35925 XV, nr. I
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

35 925 XV

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 7 april 2022

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 21 februari 2022 een brief gestuurd aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de halfjaarlijkse stand van zaken ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Eerste Kamer zijn gedaan.

De Minister heeft op 6 april 2022 gereageerd.

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Van der Bijl

1 Samenstelling:

Kox (SP), Essers (CDA), Ester (CU), Vos (PvdA) (voorzitter), Van Strien (PVV), Oomen-Ruijten (CDA), Schalk (SGP), Stienen (D66), De Bruijn-Wezeman (VVD) (ondervoorzitter), A.J.M. van Kesteren (PVV), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Crone (PvdA), Frentrop (Fractie-Frentrop), Geerdink (VVD), Van Gurp (GL), Moonen (D66), Rosenmöller (GL), Vendrik (GL), De Vries (Fractie-Otten), De Blécourt-Wouterse (VVD), Van Pareren (Fractie-Nanninga), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Prast (PvdD) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

kst-35925-XV-I ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Den Haag, 21 februari 2022

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan. In verband met het aantreden van het nieuwe kabinet maak ik graag van de gelegenheid gebruik om u - eenmalig - ter informatie een volledig overzicht aan te bieden van de openstaande of deels voldane toezeggingen die door uw ambtsvoorganger zijn gedaan. Ook toezeggingen met een onbepaalde termijn zijn in dit overzicht opgenomen.

Doordat de portefeuilles van de bewindspersonen bij het aantreden van het nieuwe kabinet opnieuw zijn vastgesteld, kan het voorkomen dat een toezegging niet correct is geadresseerd. Indien dit het geval is, verneemt de Kamer dit uiteraard graag.

Daarnaast treft u ter verificatie het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht aan van de openstaande en deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2022 is verstreken.

Beide overzichten, die deels samen kunnen vallen, zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vlqkcipxn748&ministerie=vghyngkof7kn

Totaaloverzicht: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vlqkf2aczunx&ministerie=vghyngkof7kn

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen, graag vóór vrijdag 8 april 2022. Deze prognose betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden en is er derhalve bij gebaat als brieven, nota's, wetsvoorstellen en dergelijke, waarin aan een toezegging aan de Eerste Kamer wordt voldaan, rechtstreeks naar deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het registratienummer.

J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 april 2022

In reactie op uw brief van 21 februari 2022 over het halfjaarlijks rappel toezeggingen en totaaloverzicht, ontvangt u hierbij een geactualiseerd overzicht.

Daarin is de stand van zaken vermeld van de openstaande en deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2022 is verstreken.

Bij nog openstaande toezeggingen is een inschatting gegeven van de status van verzending naar uw Kamer.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

C.E.G. van Gennip

Rappel EK toezeggingen Minister van SZW

  • 1) 
    Toezegging Doorlenen uitzendkrachten leidt niet tot herkwalificatie als payrolling (35 074) (T02727)

Aan de toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Van de Ven (VVD), dat onder de feiten van de opgebrachte specifieke casus van doorlenen - en in vergelijkbare casusposities - een uitzendover-eenkomst niet leidt tot herkwalificatie in een payrollovereenkomst onder de definitie van «payrolling» in de Wet arbeidsmarkt in balans, is tegemoetgekomen met een brief aan de Eerste Kamer d.d. 24-05-2019 (Kamerstukken I, 2018-2019, 35 074, J).

  • 2) 
    Toezegging Bij de evaluatie van de wet expliciet aandacht besteden aan de effecten op de seizoensarbeid en agrarische sector (35 074) (T02730)

De toezegging, naar aanleiding van vragen van de leden Oomen-Ruijten (CDA) en Ester (ChristenUnie), is om in de evaluatie van de wet specifiek aandacht te besteden aan de gevolgen voor de seizoensarbeid en de agrarische sector. Bij het versturen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is aangegeven dat de wet 5 jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd, dus in 2025. Deze elementen worden meegenomen bij de evaluatie.

  • 3) 
    Toezegging Het gebruikmaken van wetenschappelijk arbeidsmarktonderzoek bij de evaluatie van de wet (35 074) (T02732)

De toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Ester (ChristenUnie), betreft om bij de evaluatie van de wet gebruik te maken van een wetenschappelijke evaluatie en kennisonderzoek. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan de effecten van de wet als geheel, alsook aan de effecten van de verschillende delen van de wet op de arbeidsmarkt. Bij het versturen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is aangegeven dat de wet 5 jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd, dus in 2025. Deze elementen worden meegenomen bij de evaluatie.

  • 4) 
    Toezegging De Kamer te informeren welke partij de leerbaarheidstoets zal uitvoeren (35 483) (T03100)

De toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Stienen (D66), is de Kamer rond het Kerstreces te informeren welke partij de leerbaarheidstoets zal gaan afnemen. Aan deze toezegging is tegemoetgekomen met brief d.d. 17 december 2021, (Kamerstuk I, 2021-2022, 35 483, nr. J).

  • 5) 
    Toezegging De Kamer jaarlijks schriftelijk te informeren over de monitoring van de Wet Inburgering 20.. (35 483) (T03101)

De toezegging, naar aanleiding van vragen van het lid Van Gurp (GroenLinks), betreft de Kamer jaarlijks schriftelijk te informeren over de monitoring van de Wet Inburgering 20.. Het eerste rapport (over 2022) zal eind 2023 worden gepubliceerd. Daarna zal de Kamer worden geïnformeerd.

  • 6) 
    Toezegging Het meenemen van diverse onderwerpen in de evaluatie van de Wet Betaald ouderschapsverlof (35 613) (T03288)

De toezegging, naar aanleiding van vragen van diverse leden, betreft diverse onderwerpen mee te nemen in de wettelijke evaluatie van de Wet betaald ouderschapsverlof, waaronder een kabinetsappreciatie, de effecten van het verlof, de opvattingen van werkgevers, de uitwerking in de buurlanden, de ramingen en de effecten voor de kleine werkgever. Dit wordt meegenomen bij inwerkingtreding wet op 02-08-2022.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 XV, I 4


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.