Lijst met EU-voorstellen: Lijst met nieuwe EU-voorstellen op het terrein van Financiën

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met nieuwe EU-voorstellen op het terrein van Financiën
Document­datum 01-04-2022
Publicatie­datum 01-04-2022
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie FIN

1 april 2022

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode sinds de vorige lijst met EU-voorstellen (die is besproken in de vorige procedurevergadering) de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • Titel

    Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Regulation (EU) No 909/2014 i as regards settlement discipline, cross-border provision of services, supervisory cooperation, provision of banking-type ancillary services and requirements for third-country central securities depositories COM (2022) 120 i

    Voorstel

    Via de gebruikelijke route behandelen, waarbij het voorstel en het nog te ontvangen BNC-fiche worden geagendeerd voor een schriftelijk overleg.

    Noot

    Dit betreft een wijziging van de Verordening centrale effectenbewaarinstellingen (Central Securities Depositories, CSD’s). CSDs beheren de infrastructuur die effectenafwikkeling mogelijk maakt, d.w.z. de voltooiing van een effectentransactie middels de overboeking van geld of effecten dan wel van beide. CSD’s vervullen een essentiële functie in de financiering van de economie door de rol die zij spelen bij de uitgifte van effecten en de voltooiing van effectentransacties. De verordening van 2014 (de CSDR) had tot doel om de veiligheid en efficiëntie van de afwikkeling te verbeteren en te voorzien in een reeks gemeenschappelijke vereisten voor CSD’s in de hele EU. De nu voorliggende herziening van de CSDR is een belangrijke actie in het actieplan voor de kapitaalmarktenunie van 2020 en is gericht op de ontwikkeling van een efficiënter posttransactielandschap in de EU.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL IMPLEMENTING DECISION on the approval of the assessment of the recovery and resilience plan for Sweden COM (2022) 152 i

    Voorstel

    Desgewenst betrekken bij het commissiedebat Eurogroep/Ecofin van 19 mei 2022.

    Noot

    Dit betreft het voorstel voor het uitvoeringsbesluit om het Zweedse herstel- en veerkrachtplan door de Raad te laten goedkeuren, nu de Europese Commissie een positieve beoordeling heeft opgesteld. U ontvangt van het kabinet een appreciatie die geagendeerd zal worden voor het eerstvolgende CD Eurogroep/Ecofinraad.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    JAARLIJKSE EVALUATIE DOOR DE COMMISSIE van de jaarlijkse activiteitenverslagen van de lidstaten inzake exportkredieten in de zin van Verordening (EU) nr. 1233/2011 i COM (2022) 115

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Dit betreft een jaarlijkse evaluatie door de Europese Commissie van de door de lidstaten gesteunde exportkredietactiviteiten. Twintig lidstaten (waaronder NL) verstrekten in 2020 door de overheid gesteunde exportkredieten en dienden een jaarlijks activiteitenverslag voor het kalenderjaar 2020 in. De Europese Commissie beoordeelt deze activiteitenverslagen a.d.h.v. een checklistmodel, die is vernieuwd n.a.v. aanbevelingen van de Europese Ombudsman.

  • Titel

    REPORT FROM THE COMMISSION TO THE COUNCIL Commission's roadmap for an improved European financial architecture for development and 2021 progress report COM (2022) 139

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen.

    Noot

    De Europese financiële architectuur voor ontwikkeling is in de loop der jaren complex geworden, mede door het groeiend aantal Europese actoren die hierbij betrokken zijn: de Commissie, de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, de EU-lidstaten en hun nationale instellingen voor ontwikkelingsfinanciering en organisaties, de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Op 14 juni 2021 heeft de Raad conclusies aangenomen over het verbeteren van de Europese financiële architectuur voor ontwikkeling. Dit betreft een reactie van de Europese Commissie op die conclusies en een routekaart voor de implementatie van de daaruit volgende doelstellingen en aanbevelingen.

  • Titel

    REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE ECONOMIC AND FINANCIAL COMMITTEE AND THE EMPLOYMENT COMMITTEE Report on the European instrument for Temporary Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency (SURE) following the COVID-19 outbreak pursuant to Article 14 of Council Regulation (EU) 2020/672 SURE at 18 months: third bi-annual report COM (2022) 128

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen.

    Noot

    Dit betreft het derde rapport over de voortgang van SURE. SURE is als crisisinstrument opgericht tijdens de Covid-19-pandemie om lidstaten in staat te stellen werkgelegenheid te beschermen d.m.v. NOW-achtige regelingen. Hiertoe heeft de Europese Commissie 100 mld euro aan leningen ter beschikking gesteld aan de lidstaten.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.