Brief regering; Verslag van de Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid (WSB) van 15 februari 2022 te Bordeaux - Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Deze brief is onder nr. 653 toegevoegd aan dossier 21501-31 - Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken; Brief regering; Verslag van de Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid (WSB) van 15 februari 2022 te Bordeaux
Document­datum 28-02-2022
Publicatie­datum 01-03-2022
Nummer KST2150131653
Kenmerk 21501-31, nr. 653
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

21 501-31

Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 653

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 februari 2022

Hierbij ontvangt u het verslag van de Informele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 15 februari 2022, te Bordeaux.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

C.E.G. van Gennip

kst-21501-31-653 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Verslag Informele Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 15 februari 2022 te Bordeaux

Het Franse voorzitterschap agendeerde een discussie over de impact van de klimaat en digitale transitie op de arbeidsmarkt en hoe hiermee om te gaan. In de ochtend vond een plenaire sessie plaats. 's Middags werd uiteen gegaan in verschillende workshopsessies rondom de thema's investeren in vaardigheden, het ondersteunen van professionele transities en het versterken van sociale dialoog. Naast EU-lidstaten en de Europese Commissie waren ook sociale partners en de OESO vertegenwoordigd. De bijeenkomst bood mij daarmee gelegenheid om kennis te maken met mijn internationale collega's.

Tijdens de discussies onderstreepten veel lidstaten dat het transitieproces ons voor gezamenlijke uitdagingen plaatst. Maatregelen om werknemers en werkgevers te ondersteunen moeten versterkt worden. Daarbij mag het MKB niet achterblijven als gevolg van technologische veranderingen. De pandemie heeft een blijvend effect gehad op de arbeidsmarkt en op digitalisering. Meerdere sprekers stelden dat de crisis kansen biedt op een eerlijker arbeidsmarkt. Daarbij werd erop gewezen dat er al veel personeelstekorten zijn op de arbeidsmarkt, o.a. door mismatches in vaardigheden. Veel werkgevers kunnen geen geschikte arbeidskrachten vinden. Daarnaast stelden meerdere deelnemers dat er meer banen moeten worden gecreëerd, met een hoge kwaliteit qua loon en bescherming, bij voorkeur in dezelfde gemeenschappen als waar banen verdwijnen als gevolg van de transities.

Namens Nederland heb ik ingebracht dat een actief arbeidsmarktbeleid met een sterke focus op bij- en omscholing de herverdeling van werkgelegenheid binnen en tussen sectoren kan ondersteunen en verbeteren. Ook heb ik opgemerkt dat er aandacht moet zijn voor het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Loopbaanontwikkelingen begeleiding, studiekeuze informatie en financiële prikkels kunnen studenten stimuleren om een arbeidsmarktrelevante studiekeuze te maken.

Lidstaten noemden tijdens de workshops dat investeringen in vaardigheden essentieel zijn om de groene en digitale transities te vergemakkelijken. Verder werd gesproken over samenwerking met de private sector. Deze is nodig om te kunnen voorspellen welke vaardigheden op termijn nodig zijn. Ook werd benadrukt dat het nodig is curricula van scholen en universiteiten aan te passen. Het is belangrijk dat het aantal vrouwen in technische banen vergroot wordt. Verder moeten de transities eerlijk zijn en inclusief. Trainingsdeelname moet verhoogd worden door op maat gemaakte oplossingen voor kwetsbare groepen. Namens Nederland heb ik hierbij de regionale mobiliteitsteams als voorbeeld genoemd, vanwege de focus op mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Daarnaast heb ik ingebracht dat het van groot belang is dat mensen gelijkwaardige kansen hebben voordat ze de arbeidsmarkt betreden, wanneer ze actief zijn op de arbeidsmarkt en ook in periodes dat ze mogelijk inactief zijn.

Tot slot erkenden alle partijen het belang van een goede sociale dialoog zodat de arbeidsmarkt zich op een goede manier aan alle veranderingen kan aanpassen.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 21 501-31, nr. 653 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.