Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden - Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake het Steunpakket eerste kwartaal 2022)

Dit verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden is onder nr. 4 toegevoegd aan wetsvoorstel 35993 - Incidentele suppletoire begroting (SZW) inzake het Steunpakket eerste kwartaal 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake het Steunpakket eerste kwartaal 2022); Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden; Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden
Document­datum 22-02-2022
Publicatie­datum 22-02-2022
Nummer KST359934
Kenmerk 35993, nr. 4
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 993

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake het Steunpakket eerste kwartaal 2022)

Nr. 4

VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 22 februari 2021

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 2 februari 2022 voorgelegd aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij brief van 21 februari 2022 zijn ze door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Kuzu

De adjunct-griffier van de commissie,

Van den Broek

kst-35993-4 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Vraag 1

Wat is tot dusver het beroep op de vereenvoudigde Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)?

Antwoord 1

Sinds 1 oktober 2021 kunnen zelfstandigen een beroep doen op het tijdelijk versoepelde Bbz. Om een eerste indruk te kunnen krijgen van het beroep op deze regeling is de snelle monitoring onder gemeenten (gestratificeerde schatting) die ook gebruikt werd voor de Tozo doorgezet. De schatting voor het vierde kwartaal van 2021 zal meegenomen worden in de Monitoringsbrief die aan het einde van dit kwartaal naar de Kamer gestuurd wordt. Belangrijk om hierbij de benadrukken is dat het gaat om het geschatte aantal aanvragen. Over het daadwerkelijke aantal verstrekte uitkeringen zijn nog geen gegevens beschikbaar.

Vraag 2

Betreft het aantal werkgevers dat Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) moet terugbetalen nog steeds 5.840 bedrijven? Is al duidelijk voor welke van de drie mogelijkheden deze mensen het vaakste kiezen: het terug te vorderen bedrag in één keer betalen, een coulante betalingsregeling afspreken of bezwaar aantekenen tegen het genomen besluit?

Antwoord 2

In de Kamerbrief van 26 januari bent u geïnformeerd dat op dat moment 5.840 werkgevers nog geen (gedeeltelijk) vaststellingsverzoek hadden ingediend. In de nieuwe Monitoringsbrief die binnenkort aan de Kamer zal worden verzonden, wordt actuele informatie opgenomen over het aantal werkgevers dat alsnog een vaststelling heeft aangevraagd of dat dit niet heeft gedaan en derhalve een ambtshalve nihilstelling zal ontvangen. Ook zal in de Monitoringsbrief weer worden gerapporteerd over zaken als nabetalingen en terugbetalingen, betalingsregelingen en andere relevante informatie met betrekking tot de uitvoering van de NOW. De Monitoringsbrief wordt aan het eind van dit kwartaal naar de Kamer gestuurd.

Vraag 3

Wat is uw beeld van de situatie in de grensregio's en het beroep op coronasteunmaatregelen? Welke signalen zijn er? Kunt u dit opvragen bij de GrensInfoPunten?

Antwoord 3

Van de coronasteunmaatregelen is over het hele land gebruik van gemaakt. Binnen de landsgrenzen is geen opvallend verschil geconstateerd in gebruik. Voor het verbruik van de NOW kunt u het recentste factsheet van het UWV1 raadplegen over in welke arbeidsmarktregio's bedrijven NOW-aanvragen doen.

Navraag bevestigde eerder ontvangen signalen dat de grensregio's overwegend te maken hebben met zorgen over de fiscale en sociale zekerheidsgevolgen van het meer thuiswerken. Hierover bent u geïnformeerd met een Kamerbrief op 17 december 2021 waarin de inzet voor de komende maanden is toegelicht (Kamerstuk 26 834, nr. 54).

1 https://www.uwv.nl/overuwv/Images/uwv-factsheet-now-7e-periode.pdf

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 993, nr. 4 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.