Gewijzigd amendement Beckerman c.s. ter vervanging van nr. 18 over de einddatum van gaswinning in Groningen op 1 oktober 2022 - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 19 toegevoegd aan wetsvoorstel 35531 - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte); Amendement; Gewijzigd amendement van het lid Beckerman c.s. ter vervanging van nr. 18 over de einddatum van gaswinning in Groningen op 1 oktober 2022
Document­datum 15-02-2022
Publicatie­datum 15-02-2022
Nummer KST3553119
Kenmerk 35531, nr. 19
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 531

Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Nr. 19

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 18

Ontvangen 15 februari 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I worden na onderdeel T drie onderdelen ingevoegd, luidende: T000a

De artikelen 52c tot en met 52f vervallen.

T00a

In artikel 52g vervallen het eerste en het vijfde lid, onder vernummering van het tweede tot en met het vierde lid tot het eerste tot en met het derde lid.

T0a

Na artikel 52i wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 52j

De winning van gas uit het Groningenveld eindigt met ingang van

I    oktober 2022.

II

In artikel I wordt na onderdeel X een onderdeel ingevoegd, luidende: Xa

In artikel 105, derde lid, vervalt onderdeel d, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel c door een punt.

kst-35531-19 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Artikel I, onderdeel Y, komt te luiden:

Aan artikel 105, derde lid, worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • d. 
    de verlening of intrekking van een startvergunning aardwarmte;
  • e. 
    de verlening of intrekking van een vervolgvergunning aardwarmte indien hiervoor de procedure, bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, wordt gevolgd.

IV

In artikel I worden na onderdeel Y drie onderdelen ingevoegd, luidende:

Ya

Artikel 122a vervalt.

Yb

In artikel 125, tweede lid, vervalt onderdeel g onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel f door een punt.

Yc

In artikel 127, eerste lid, vervalt onderdeel l onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel k door een punt.

V

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

In bijlage 2 van artikel 2 van de Algemene wet bestuursrecht vervalt in het onderdeel Mijnbouwwet, onderdeel b «, en de vaststelling van een operationele strategie krachtens artikel 52d».

VI

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIA

In artikel 1, onderdeel 1° van de Wet op de economische delicten vervalt in de zinsnede met betrekking tot de Mijnbouwwet «52e, eerste lid, 52f, eerste lid, 52g, vijfde lid,».

VII

Na artikel VIII wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL VIIIA

Indien het bij koninklijke boodschap van 13 oktober 2020 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (Kamerstukken 35 603) tot wet is of wordt verheven en artikel II, onderdeel A, van die wet later in werking treedt dan artikel I, onderdeel T00a van deze wet, komt artikel II, onderdeel A, van die wet te luiden:

A

Artikel 52g, tweede lid, vervalt, onder vernummering van het derde lid tot tweede lid.

Toelichting

De veiligheid van Groningers staat voorop. Het verhogen en verlengen van de gaswinning draagt daartoe niet bij. Groningers hebben zekerheid nodig, de regio is het daar over eens.

Indieners van dit amendement willen hiermee regelen dat de einddatum van gaswinning uit het Groningenveld een zekerheid wordt en wettelijk wordt vastgesteld op 1 oktober 2022.

Voorgesteld wordt dat de inwerkingtreding van het via dit amendement voorgestelde artikel I, onderdelen T000a, T00a, T0a, Xa, Ya t/m Yc en de artikelen IA, IIA en VIIIA met toepassing van het voorgestelde artikel IX van het wetsvoorstel wordt vastgesteld op 1 oktober 2022.

Beckerman Nijboer Kröger Van Raan

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 531, nr. 19 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.