Brief regering; A-brief project Midlife Update Bushmaster - Materieelprojecten

Deze brief is onder nr. 348 toegevoegd aan dossier 27830 - Materieelprojecten Defensie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Materieelprojecten; Brief regering; A-brief project Midlife Update Bushmaster
Document­datum 14-12-2021
Publicatie­datum 16-12-2021
Nummer KST27830348
Kenmerk 27830, nr. 348
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

27 830

Materieelprojecten

Nr. 348    BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 december 2021

Inleiding

Defensie beschikt over 102 Bushmaster-pantserwielvoertuigen die in gebruik zijn bij het Commando Landstrijdkrachten. Deze voertuigen zijn aangeschaft in 2006 met een verwachte levensduur van ongeveer 30 jaar. Om de operationele relevantie van de Bushmaster in de complexe veiligheidsomgeving te waarborgen is een Midlife Update (MLU) nodig. Hiermee houdt Defensie de Bushmasters operationeel relevant, toekomst-bestendig en technisch inzetbaar tot het midden van de jaren dertig. Ook draagt dit bij aan de beheersing van instandhoudingskosten.

Met deze A-brief van het project «Midlife Update Bushmaster» informeer ik u over de behoefte aan de MLU voor de Bushmaster-voertuigen. Het project maakt deel uit van het investeringsprogramma van de Defensienota 2018 (Kamerstuk 34 919, nr. 1 van 26 maart 2018).

Achtergrond

In 2006 heeft Defensie Bushmaster-voertuigen aangekocht voor de Task Force Uruzgan in Afghanistan (Kamerstuk 27 925, nr. 221 van 21 juli 2006). Sindsdien zijn deze Bushmasters intensief ingezet in zowel Afghanistan als Mali. Na de ISAF missie zijn de Bushmasters ingedeeld bij het Commando Landstrijdkrachten, onder meer bij ondersteunende eenheden binnen de 13e brigade (Kamerstuk 27 830, nr. 162 van 26 oktober 2015).

Het Bushmaster-pantserwielvoertuig is ingedeeld bij eenheden in een (gevechts-)ondersteunende rol en kent een veelzijdig gebruiksprofiel. Bushmasters worden gebruikt in verschillende varianten ten behoeve van onder meer commandovoering, logistiek, genietaken en explosieve opruiming. Daarnaast zijn 15 Bushmaster voertuigen ondergebracht in een centrale pool waardoor deze snel beschikbaar zijn voor inzet in missies.

kst-27830-348 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Midlife Update

Omdat er sprake is van een bestaand wapensysteem, heeft Defensie een pakket aan maatregelen opgesteld voor de benodigde technische en operationele verbeteringen. De werkzaamheden omvatten een breed spectrum aan maatregelen voor de verbetering van de bescherming, de vuurkracht, de mobiliteit, het waarnemingsvermogen, de commandovoering, de instandhouding en de training.

Het project omvat zowel aanpassingen die voor nagenoeg de hele Bushmaster-vloot gelden als specifieke aanpassingen op varianten van de Bushmaster.

Voor de vloot-brede aanpassingen betekent de midlife update dat de boordwapenstations op moderne standaard gebracht worden en dat het beschermende vermogen van de Bushmasters verhoogd wordt. Hierdoor is het personeel beter beschermd tegen secundaire scherfwerking aan de binnenzijde van het voertuig.

Ter vergroting van de situational awareness worden de Bushmasters voorbereid om transmissiemiddelen en commandovoeringssystemen beter te koppelen.

Daarnaast wordt het laadvermogen verhoogd en wordt de verkeersveiligheid vergroot door een nieuwe achteruitrijcamera aan te brengen.

De varianten voor explosievenopruimings- en genietaken worden voorzien van aanpassingen waarmee zij het werk doelmatiger en veiliger kunnen uitvoeren.

Tot slot worden varianten van de Bushmaster voorzien van een secundaire energiebron. Hierdoor vermindert het gebruik van de voertuigmotor bij statisch optreden en verlaagt dit de warmte- en geluidsuitstraling. Daarnaast beperkt dit het brandstofverbruik en reduceert het de CO2-uitstoot.

Verwerving

De modificaties betreffen voornamelijk de integratie van bestaande componenten.

De aanpassingen van deze MLU kunnen alleen door de oorspronkelijke fabrikant worden uitgevoerd, omdat die als enige beschikt over het intellectueel eigendom. De door het veranderde dreigingsbeeld ontstane tekortkomingen van de huidige Bushmasters en de oplossingen hiervoor zijn bij de leverancier grotendeels bekend en «van de plank» beschikbaar. De projectrisico's zijn hierdoor beperkt. Het voornemen is dan ook de MLU single source aan te besteden bij de oorspronkelijke fabrikant van de Bushmaster.

Bij de uitvoering van de MLU op de voertuigen wordt participatie van de Nederlandse industrie voorzien. Naar verwachting zal een deel van de inbouw- en integratieactiviteiten bij de Nederlandse defensie-industrie kunnen worden belegd. Parallel aan het verwervingsproces onderzoekt het Ministerie van EZK de verdere mogelijkheden van Industriële Participatie.

Internationale samenwerking

Nederland maakt deel uit van de Bushmaster usergroup. Binnen deze usergroup wisselen landen informatie uit over modificaties alsmede ervaringsgegevens over onderhoud en gebruik.

Relatie met andere projecten

Bij de uitvoering van dit project bestaat een relatie met een aantal reeds lopende materieelprojecten:

  • • 
    Project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS)
  • • 
    Programma FOXTROT
  • • 
    Project Vervanging ESM-capaciteiten KL EOV-systeem
  • • 
    Project C-RAM en Class 1-UAV detectiecapaciteit
  • • 
    Project Counter Improvised Explosive Devices (C-IED).

Financiële aspecten

Het projectbudget heeft een bandbreedte tussen € 25 miljoen en € 100 miljoen (prijspeil 2021). Deze investering komt ten laste van het investeringsbudget van Defensie. De exploitatiekosten nemen in beperkte mate toe. Deze kosten maken deel uit van het projectbudget.

Vooruitblik

Het project wordt uitgevoerd in de periode 2021 tot en met 2027. Naar verwachting worden de eerste aangepaste Bushmasters begin 2024 in gebruik genomen.

Gezien de financiële omvang van dit project van minder dan 100 miljoen euro ben ik voornemens de Defensie Materieel Organisatie te mandateren het project uit te voeren. De Kamer zal over de voortgang van dit project worden geïnformeerd middels het Defensie Projectenoverzicht (DPO).

De Minister van Defensie,

H.G.J. Kamp

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 27 830, nr. 348 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.