Brief regering; Onderzoek naar door zorgkantoren ervaren problemen met de gewaarborgde hulp en de ZN-rapportage over huisbezoeken - Persoonsgebonden Budgetten - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 338 toegevoegd aan dossier 25657 - Persoonsgebonden Budgetten (PGB's).
Inhoudsopgave
Officiële titel | Persoonsgebonden Budgetten; Brief regering; Onderzoek naar door zorgkantoren ervaren problemen met de gewaarborgde hulp en de ZN-rapportage over huisbezoeken |
---|---|
Documentdatum | 10-11-2021 |
Publicatiedatum | 11-11-2021 |
Nummer | KST25657338 |
Kenmerk | 25657, nr. 338 |
Commissie(s) | Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2021-2022
25 657
Persoonsgebonden Budgetten
Nr. 338 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN
SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 november 2021
Met deze brief bied ik u twee rapportages aan die betrekking hebben op het persoonsgebonden budget (pgb) in de Wet langdurige zorg (Wlz):
-
1.de rapportage van een onderzoeksbureau over de gewaarborgde hulp in de Wlz1;
-
2.de jaarlijkse rapportage over de huisbezoeken pgb-Wlz van Zorgverzekeraars Nederland (ZN)2.
Het onderzoek «Pgb-toekenning gebaat bij juridisch borgen gewaarborgde hulp en betere sturingsinformatie» kwam tot stand in gezamenlijk opdrachtgeverschap met ZN en in samenwerking met een aantal zorgkantoren. Ook heeft het onderzoeksbureau met Per Saldo en de Nederlandse Zorgautoriteit gesproken. Mijn dank gaat uit naar de rol die deze partijen hebben gespeeld bij de totstandkoming van deze onderzoeksrapportage.
Doel van het onderzoek
Een gewaarborgde hulp is door de verzekerde ingeschakelde hulp van een derde die instaat voor de nakoming van de aan het pgb-Wlz verbonden verplichtingen. Doel van het onderzoek was om de ervaren problemen van zorgkantoren met de gewaarborgde hulp beter in kaart te brengen en te onderbouwen, om op basis daarvan te komen tot oplossingsrichtingen. Het is aan een volgend Kabinet om te bepalen of en op welke wijze invulling wordt gegeven aan de aanbevelingen uit dit rapport. Deze reactie volgt op een later moment.
1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl
2 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl
kst-25657-338 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021
Hieronder volgt een beknopte feitelijke weergave van punten uit het bijgevoegde rapport. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) rapporteert jaarlijks over de door zorgkantoren uitgevoerde huisbezoeken pgb in de Wlz. Met behulp van vragenlijsten bij de huisbezoeken brengt ZN landelijke trends in beeld. Op basis van de data-analyse van de huisbezoeken van 2019 en 2020 zijn in de rapportage de vier belangrijkste thema's aangemerkt en uitgewerkt (zie a t/m d).
Wegens de coronamaatregelen hebben huisbezoeken in 2020 telefonisch of via beeldbellen plaatsgevonden in plaats van fysiek. Deze manier van huisbezoeken is zowel door de budgethouders als door zorgkantoren positief ervaren.
-
a)Regie budgethouder
Voor een verantwoorde en doelmatige invulling van het pgb is een goede regie over de administratie en zorgverlening van groot belang. Volgens de huisbezoekers is de mate van regie in zowel de zorg als de pgb-adminis-tratie gestegen. In de Wlz wordt 96% van de budgethouders ondersteund door een gewaarborgde hulp of andere vertegenwoordiger. Uit het rapport blijkt dat de mate van regie het beste is als de gewaarborgde hulp of curator de regie heeft of ondersteuning biedt bij de administratie.
-
b)Cliënttevredenheid
Achtennegentig procent van de budgethouders is (zeer) tevreden over de ondersteuning door het zorgkantoor. Meer dan een kwart van de budgethouders heeft zorg-in-natura (ZIN) naast het pgb. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. ZN geeft als mogelijke verklaring voor deze toename aan dat zorgkantoren actief inzetten op een professionele partij vanuit ZIN naast pgb, om zo te zorgen dat de budgethouder meer zorg thuis kan ontvangen en/of langer thuis kan blijven wonen.
-
c)Passende zorg
Bij 98% van de budgethouders is sprake van passende zorg en bij 95% van de budgethouders is er sprake van een passend budget. Deze percentages zijn ten opzichte van 2019 toegenomen. Als de zorg in zijn geheel niet past bij wat de budgethouder nodig heeft (2%), dan is meestal een toeslag Extra Kosten Thuis (EKT) of hogere indicatie bij het CIZ nodig om de zorg passend te maken.
-
d)Feitelijke levering
De verantwoordelijkheid voor de feitelijke levering van zorg ligt bij de budgethouders. De rol van de zorgkantoren is om contra-indicaties op te sporen, bijvoorbeeld tijdens huisbezoeken. De rapportage meldt (t.o.v. 2019) een lichte afname in het vermoeden van oneigenlijk gebruik en van fraude. De controle op declaraties door een gewaarborgde hulp is toegenomen. Daarnaast is te zien dat er een flinke toename is in de correctheid van de declaraties. Aangezien er weinig fysieke huisbezoeken hebben plaatsgevonden afgelopen jaar, kan dit ook effect hebben gehad op het controleren van oneigenlijk gebruik en/of fraude.
Het rapport laat zien dat huisbezoeken zeer relevant blijven; ze bieden een belangrijke bron van informatie over mogelijke trends binnen het pgb.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
H.M. de Jonge
Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 25 657, nr. 338 3
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.