Brief regering; Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 55 - Terrorismebestrijding

Deze brief is onder nr. 620 toegevoegd aan dossier 29754 - Terrorismebestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Terrorismebestrijding; Brief regering; Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 55
Document­datum 26-10-2021
Publicatie­datum 28-10-2021
Nummer KST29754620
Kenmerk 29754, nr. 620
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (J&V)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

29 754

Terrorismebestrijding

Nr. 620

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 oktober 2021

Bijgaand bied ik u de openbare versie van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) 55 aan, opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)1. Het DTN geeft inzicht in het actuele terroristische dreigingsbeeld en de factoren die het meest bepalend zijn.

Op dit moment geeft het DTN geen aanleiding tot een wijziging van het dreigingsniveau, en blijft deze gehandhaafd op niveau 3, op een schaal van 5. Momenteel is jihadistisch geweld door alleenhandelende daders of kleine groepen in Nederland het meest voorstelbaar. De mogelijkheid dat er in groepsverband terroristisch geweld gepleegd wordt bestaat echter ook nog steeds. Het DTN stelt dat de belangrijkste terroristische gewelds-dreiging nog altijd vanuit de jihadistische beweging afkomstig is. De recente aanhoudingen in Eindhoven onderschrijven dit. Maar ook een terroristische aanslag vanuit rechts-extremistische hoek is denkbaar. De voorstelbaarheid hiervan is vooral gebaseerd op de betrokkenheid van jonge Nederlandse mannen bij internationale, online (accelerationistische) netwerken, waarin vanuit een rechts-terroristische ideologie gestreefd wordt om met terroristisch geweld een rassenoorlog te ontketenen en een witte etnostaat te creëren. Tenslotte signaleert de NCTV dat de machtsovername van de Taliban op termijn de voedingsbodem voor en bewegingsruimte van terroristische organisaties zou kunnen versterken maar dat hier op dit moment nog geen concrete aanwijzingen voor zijn. Gelet op de lokale ambities van de Taliban, bestaat er (nog) geen directe dreiging tegen Nederland.

Alhoewel het dreigingsniveau ten opzichte van de vorige DTN-periode niet is veranderd, noopt het geschetste dreigingsbeeld in DTN 55 tot blijvende alertheid. De veranderlijkheid van de dreiging betekent dat doorlopend bezien moet worden of binnen de huidige contraterrorisme aanpak accenten verlegd moeten worden. Zo is de aanpak mede naar

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-29754-620 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

aanleiding van de dreiging vanuit het accelerationisme op verschillende vlakken, zoals online signalering, tegengaan van extremistische content en internationale verbindingen, geïntensiveerd.

De beleidsmatige inzet op rechts-extremisme en -terrorisme is nader uiteengezet in de brief zoals verzocht tijdens het ordedebat van 14 september jl. Deze is vandaag tegelijkertijd met het DTN 55 naar uw Kamer gestuurd.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 29 754, nr. 620 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.