Brief regering; Kabinetsreactie op de brief van Curaçao Medical Center inzake precaire financiële situatie - Noodpakket banen en economie

Deze brief is onder nr. 404 toegevoegd aan dossier 35420 - Noodpakket banen en economie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Noodpakket banen en economie; Brief regering; Kabinetsreactie op de brief van Curaçao Medical Center inzake precaire financiële situatie
Document­datum 04-10-2021
Publicatie­datum 05-10-2021
Nummer KST999173
Kenmerk 35420, nr. 404
Commissie(s) Koninkrijksrelaties (KR)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

35 420

Noodpakket banen en economie

Nr. 404    Brief van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en

Koninkrijksrelaties

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 oktober 2021

In uw brief van 16 september 2021 verzoekt u mij voor de begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties en BES-fonds 2022 een kabinetsreactie te sturen op de brief van de Raad van Bestuur van het Curasao Medical Center (CMC) van 12 juli 2021. Met deze brief geef ik invulling aan dit verzoek.

In haar brief stelt het CMC dat het ziekenhuis te maken heeft met een precaire financiële situatie en licht die nader toe. Daarbij wordt verwezen naar mijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 22 juni 20211, waarin beschreven staat dat voorwaarden aan het tweede deel van de zesde tranche liquiditeitssteun onder meer verband houden met de kostenbeheersing bij het CMC. Het CMC geeft in haar brief aan dat oplossingen breder moeten worden gezocht dan in kostenbeheersing alleen en geeft een uitvoerige toelichting op diverse andere aspecten die zullen bijdragen aan het oplossen van de precaire financiële situatie.

De financiële situatie bij het CMC is precair en zodanig urgent dat snelle besluitvorming door de Raad van Ministers van Curasao over maatregelen om de verliezen bij het CMC te minimaliseren van het grootste belang is. Die voorwaarde heeft de Rijksministerraad dan ook gesteld op 18 juni 2021 met als doel de continuïteit van de ziekenhuiszorg op Curasao te waarborgen. Ik wil daarbij benadrukken dat de maatregelen breed gezocht moeten worden en zich inderdaad niet beperken tot kostenbeheersing bij het CMC. Zo wordt nu verkend of er technische ondersteuning aan het CMC kan worden geboden door de Nederlandse Zorgautoriteit. Via de uitvoeringsrapportage over het landspakket zal ik de voortgang door het land Curasao op dit belangrijke onderwerp blijven volgen.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Kamerstuk 35 420, nr. 324


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.