Brief regering; Beëindiging subsidie voedselhulpprogramma Aruba, Curaçao en Sint Maarten - Noodpakket banen en economie

Deze brief is onder nr. 364 toegevoegd aan dossier 35420 - Noodpakket banen en economie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Noodpakket banen en economie; Brief regering; Beëindiging subsidie voedselhulpprogramma Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Document­datum 24-09-2021
Publicatie­datum 27-09-2021
Nummer KST35420364
Kenmerk 35420, nr. 364
Commissie(s) Koninkrijksrelaties (KR)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

 

35 420

Noodpakket banen en economie

Nr. 364

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 september 2021

De inwoners van Aruba, Curagao en Sint Maarten hebben sinds COVID-19 en het daardoor weggevallen toerisme te maken met grote uitdagingen. Als gevolg van de pandemie kwamen vele mensen in armoede terecht.

Om die reden heeft Nederland sinds mei 2020 financiële middelen verstrekt voor voedselhulp. Diegenen die door de crisis het hardst geraakt zijn, konden hiermee bij hun grootste noden worden geholpen.

Sinds de start van het programma in mei 2020 heeft het Nederlandse kabinet € 85,4 mln.1 beschikbaar gesteld voor voedselhulp. Hiermee zijn vele duizenden mensen geholpen. Nu het toerisme weer aantrekt, de acute nood daarmee voorbij is en de landen de zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving weer hebben overgenomen, wordt de subsidiering van het programma vanuit Nederland per 1 oktober 2021 beëindigd. De afbouw van de financiële steun is vroegtijdig met de landen besproken.

Het Rode Kruis heeft op verzoek van Nederland het voedselhulpprogramma op de landen in mei 2020 geleden opgestart. De uitvoering van het programma door het Rode Kruis en haar lokale partners was gericht op noodhulp en kon niet op lange termijn op dezelfde wijze blijven bestaan. Om die reden zijn met de landen aan het begin van dit jaar afspraken gemaakt over de transitie van het programma naar de lokale overheden en de afbouw van de financiële steun. De lokale overheden hebben het programma aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar op constructieve wijze overgenomen. De zorg voor de meest kwetsbaren werd gecontinueerd, waarbij de landen zelf verantwoordelijk werden voor de uitvoering en Nederland nog financiële middelen voor het derde kwartaal van 2021 beschikbaar stelde.

 

1 Kamerstuk 35 420, nr. 345

kst-35420-364

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 420, nr. 364    1

Met ingang van 1 oktober 2021 zijn de landen weer volledig verantwoordelijk voor de zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving, passend bij de autonome status van de landen binnen het Koninkrijk. Eventueel benodigde vervolgfinanciering kunnen de landen, na verwerking in hun begroting, opnemen in een verzoek tot liquiditeitssteun, zodat de meest kwetsbaren geholpen kunnen blijven worden.

In tijden van crisis staan wij elkaar binnen het Koninkrijk bij, met name op humanitair terrein. Ook als dat in de toekomst weer nodig blijkt. Het voedselhulpprogramma voorzag in een onmiddellijke behoefte, waar de lokale overheden op korte termijn moeilijk zelf in konden voorzien. Nu de acute nood is gelenigd en de zorg door de lokale overheden is overgenomen heb ik er vertrouwen in dat de regeringen van Aruba, Curagao en Sint Maarten deze taak verder zullen uitvoeren op een wijze die binnen hun beleid past.

Met het herstel van het toerisme trekt ook de economie weer aan en daarom verwacht ik dat het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp afneemt. Deze daling is reeds zichtbaar. Tegelijkertijd werken wij samen met de landen aan het duurzaam versterken van de economie, met aandacht voor sociale zekerheid en een sociaal vangnet.

Ik blijf de ontwikkeling van de noden van de meest kwetsbaren op de landen volgen en hoop op een spoedig herstel van de economieën van Aruba, Curagao en Sint Maarten.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 420, nr. 364


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.