Lijst met EU-voorstellen: Lijst met nieuwe EU-voorstellen op terrein financiën: 24 september 2021

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met nieuwe EU-voorstellen op terrein financiën - 24 september 2021
Document­datum 27-09-2021
Publicatie­datum 27-09-2021
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie FIN

23 september 2021

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode sinds de vorige lijst met EU-voorstellen (die is besproken in de vorige procedurevergadering) de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

    Er is geen nieuw voorgestelde EU-wetgeving binnengekomen sinds de afgelopen procedurevergadering.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering - EU-regels inzake publiek-private partnerschappen (PPP’s) (OR - 26 oktober 2021)

    Voorstel

    Afschrift van de reactie van het kabinet afwachten.

    Noot

    Deze raadpleging is erop gericht om met name van lidstaten en verantwoordelijke autoriteiten input te verzamelen over de typen publiek-private partnerschappen die betrokken zijn bij de voorkoming en bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en de soorten informatie die worden uitgewisseld. Ook wil de Commissie input ophalen over de mechanismen die zijn ingesteld om de doeltreffendheid en doelmatigheid van deze partnerschappen te meten.

  • Titel

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de schriftelijke procedure van de deelnemers aan de regeling inzake door de overheid gesteunde exportkredieten met betrekking tot de gemeenschappelijke gedragslijn inzake de tijdelijke verlaging van de minimale aanbetaling (COM (2021) 498 i)

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Het betreft een voorstel van de EU voor een tijdelijke verlaging van de minimale aanbetaling binnen de gemeenschappelijke gedragslijn van de regeling inzake door de overheid gesteunde exportkredieten. Het voorstel komt voort uit de COVID-19 crisis.

  • Titel

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de uitvoering van Richtlijn (EU) 2017/1371 i van het Europees Parlement en de Raad van 5 juli 2017 betreffende de strafrechtelijke bestrijding van fraude die de financiële belangen van de Unie schaadt (COM (2021) 536)

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Dit betreft een regulier verslag over de uitvoering van de Richtlijn betreffende de strafrechtelijke bestrijding van fraude die de financiële belangen van de EU schaadt. Volgens de commissie biedt de richtlijn toegevoegde waarde, maar is de omzetting van de richtlijn nog voor verbetering vatbaar. De Commissie zal hier druk op blijven uitoefenen.

  • Titel

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Malta (COM (2021) 584 i)

    Voorstel

    Betrekken bij het commissiedebat Ecofinraad d.d. 30 september 2021

    Noot

    Dit betreft een voorstel tot goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Malta. De Commissie heeft op 16 juli jl. het plan goedgekeurd waarbij de Commissie 10 van de 11 onderdelen van het plan beoordeelt met een A, op één onderdeel scoort Malta een B.

  • Titel

    REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL 32nd Annual Report on the protection of the European Union's financial interests - Fight against fraud - 2020 (COM (2021) 578)

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    In dit jaarlijkse rapport rapporteert de Commissie over de bescherming van de financiële belangen van de EU en de strijd tegen fraude, mede in het licht van de extra uitgaven in het kader van COVID-19. De Commissie doet aanbevelingen voor het verbeteren van het gebruik van data, verhoging van de transparantie, gecoördineerde nationale anti-fraude strategieën en verbeterde samenwerking tussen lidstaten en de betrokken EU instellingen (waaronder het Europees OM).

  • Titel

    REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE ECONOMIC AND FINANCIAL COMMITTEE AND THE EMPLOYMENT COMMITTEE Report on the European instrument for Temporary Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency (SURE) following the COVID-19 outbreak pursuant to Article 14 of Council Regulation (EU) 2020/672 SURE: One Year On (COM (2021) 596)

    Voorstel

    Betrekken bij het commissiedebat Ecofinraad d.d. 30 september 2021

    Noot

    Dit betreft het tweede zesmaandelijkse verslag van de Commissie over SURE. In het verslag geeft de Commissie aan dat 94% van de beschikbare €100 miljard aan leningen inmiddels toegewezen is aan in totaal 19 lidstaten.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.