Brief regering; Reactie op verzoek commissie om een kabinetsreactie op het onderzoeksrapport “De juridische aspecten van een overgang van vrijgevestigd medisch specialisten naar loondienst” - Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs)

Deze brief is onder nr. 329 toegevoegd aan dossier 29248 - Invoering Diagnose Behandeling Combinaties en dossier 29248 - Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs); Brief regering; Reactie op verzoek commissie om een kabinetsreactie op het onderzoeksrapport “De juridische aspecten van een overgang van vrijgevestigd medisch specialisten naar loondienst”
Document­datum 21-06-2021
Publicatie­datum 22-06-2021
Nummer KST29248329
Kenmerk 29248, nr. 329
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

29 248

Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs)

Nr. 329    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 juni 2021

De positie van de medisch specialist en de vraag of werken in dienstverband te prefereren is boven de mogelijkheid tot vrije vestiging, is een onderwerp dat met regelmaat terugkomt in het publieke en politieke debat. De vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft begin dit jaar advocatenkantoor AKD gevraagd om een juridische analyse te geven van een verplichte overstap van vrijgevestigde medisch specialisten naar loondienst. Dit onderzoek is recent opgeleverd en openbaargemaakt. Vanuit de vaste commissie is het kabinet om een reactie gevraagd, met deze brief voldoe ik aan dit verzoek.

Aanleiding voor het juridisch onderzoek zijn het rapport «Naar een toekomstbestendig zorgstelsel» van de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen1 en Zorgkeuzes in Kaart2 waarin de maatregel van een verplicht dienstverband is aangedragen en uitgewerkt. AKD heeft naast literatuuronderzoek met 22 personen gesproken, zowel (oud)bestuurders van ziekenhuizen als (vertegenwoordigers van) medisch specialisten, om de gestelde onderzoeksvragen van de vaste commissie te beantwoorden. In hun rapport komt onder andere aan de orde welk doel is gediend bij een overstap naar dienstverband, hoe deze overstap kan worden vormgegeven, of en welke juridische risico's de overheid hierbij loopt en hoe knelpunten daarbij weggenomen kunnen worden.

Met belangstelling heb ik kennisgenomen van het onderzoek van AKD. Gezien de demissionaire status van het kabinet zie ik nu geen mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op de verschillende aspecten uit het rapport en neem ik daar geen standpunt over in. Wel heb ik geconstateerd dat de conclusies uit het rapport afwijken van wat eerder is opgenomen in Zorgkeuzes in Kaart en van aanvullende analyses en reeds uitgevoerde onderzoeken. Door de veelheid aan beschikbare rapportages

1    April 2020

2    Juli 2020

kst-29248-329 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

zijn er nu verschillende conclusies die elkaar tegenspreken. Om dergelijke rapporten te kunnen gebruiken ter voorbereiding op de komst van een nieuw kabinet, zal ik verzoeken om op ambtelijk niveau te verkennen of en hoe de nieuwe inzichten uit het AKD-rapport in te zetten zijn bij toekomstig beleid.

Ik vertrouw erop uw Kamer hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Medische Zorg,

  • T. 
    van Ark

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,29 248, nr. 329 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.