Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatregelen) - Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatregelen)

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 35798 - Tweede suppletoire begroting SZW 2021 (kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatregelen) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel 35798 Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatregelen)
Document­datum 22-04-2021
Publicatie­datum 22-04-2021
Kenmerk 35798, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

35798 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatregelen

nr. Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatregelen (35798, nr. 00).

De daarop door de minister gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Peters

Adjunct-griffier van de commissie,

Blom

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Hoeveel crisisbanen zijn er, uitgesplitst per sector, door gemeenten en andere organisaties gerealiseerd? Welke gemeenten hebben een aanvraag gedaan?

2

Hoeveel is er al uitgegeven aan de crisisbanen?

3

Wat zijn de uitgaven tot nu toe bij de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)-regeling?

4

Hoe staat het met de uitvoering van de werkgarantie?

5

Hoeveel budget is er al uitgekeerd om mensen zonder werk te begeleiden naar een nieuwe baan?

6

Hoeveel mensen zijn er al naar ander werk begeleid?

7

Constaterende dat in de begroting staat dat €57,9 miljoen wordt gereserveerd voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor het kwijtschelden van schulden van Kinderopvangtoeslag (KOT)-gedupeerden, maar dat de derving nog hoger zal zijn, waarom wordt in 2021 slechts €38,6 miljoen van de gereserveerde middelen overgeheveld van de begroting van het ministerie van Financiën naar de begroting SZW als de inschatting van €57,9 miljoen naar het inzicht van de regering al te laag is?

8

Hoeveel schoolverlaters zijn er naar werk begeleid via de aanpak jeugdwerkloosheid?

9

Hoe staat het met de oprichting van het Waarborgfonds?

10

Hoeveel budget is er nog beschikbaar voor NL leert door?

11

Hoeveel scholingstrajecten zijn er gevolgd?

12

Wat is de reden dat bij de actualisatie van de middellangetermijnverkenning (MLT) in maart het Economische en Monetaire Unie (EMU)-saldo structureel (Europese Commissie (EC)-methode) zo is verslechtert ten opzichte van november?

13

Welke invloed heeft de nieuwe prognose van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) van het arbeidsaanbod precies op de schuld in 2060 in de actualisatie van de MLT van maart en welk deel van de bijstelling wordt door het hogere arbeidsaanbod verklaard?

14

Kunt u een overzicht geven van het structurele EMU-saldo (met en zonder EC-definitie) van de MLT en de actualisaties daarvan?

15

Wat is de verdeelsleutel die is gehanteerd bij het verdelen van het beschikbare bedrag voor de uitvoering van de TONK onder gemeenten? Welke verdeelsleutel is gehanteerd voor de eerste tranche die is vrijgemaakt voor de TONK en welke verdeelsleutel is gehanteerd voor de tweede tranche?

16

Wat is de stand van zaken van het overleg met gemeenten over de wijze waarop de TONK wordt en moet worden uitgevoerd met het oog op motie van het lid Van Weyenberg c.s. over voldoende middelen om de TONK ruimhartig uit te voeren (Kamerstuk 35 669, nr. 34)?

17

Wordt de TONK, gezien het extra beschikbare geld, uitgevoerd conform de motie van het lid Van Weyenberg c.s. over de TONK breed onder de aandacht brengen bij ondernemers (Kamerstuk 35 669, nr. 35) en worden gemeenten hier nogmaals op gewezen?

18

Op welke manier wordt de €5 miljoen die is vrijgemaakt voor de motie van de leden Van Weyenberg en Smeulders (Kamerstuk 35 669, nr. 36), die verzoekt initiatieven om vitaal thuis te werken in overleg met sociale partners te stimuleren en te ondersteunen, aangewend?

19

Wanneer ontvangt de Kamer het in het mondelinge vragenuur d.d. 6 april 2021 toegezegde overzicht van gemeenten en de aanvullende voorwaarden die zij stellen ten aanzien van de TONK?

20

Kan worden toegelicht wat wordt verstaan onder ‘crisisdienstverlening’ waar het gaat om ‘de kasschuif naar latere jaren voor uitvoeringskosten van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)’?

21

Kan worden aangegeven wat tot dusver het beroep is geweest op NL leert door, indien mogelijk uitgesplitst naar regio?

22

Hoe vaak is bezwaar aangetekend tegen afwijzing van een tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-aanvraag? In hoeveel gevallen heeft bezwaar in tweede instantie alsnog geleid tot toekenning van een NOW-subsidie?

23

Gezien de motie van de leden Van Weyenberg en Smeulders over steun voor initiatieven om vitaal thuis te werken (Kamerstuk 35 669, nr. 36), door wie wordt het bedrag van €5 miljoen uitgegeven en op welke wijze komt dit bedrag terecht bij de juiste doelgroep?

3

24

Gezien de motie van de leden Van Weyenberg en Smeulders over steun voor initiatieven om vitaal thuis te werken (Kamerstuk 35 669, nr. 36) over vitaal thuiswerken, hoe wordt geëvalueerd op welke wijze het bedrag van €5 miljoen heeft bijgedragen aan het beoogde doel?

3

25

Wanneer wordt de rapportage of monitor van de NL leert door-middelen verwacht? Met welke criteria wordt de effectiviteit van deze gelden geëvalueerd?

5

26

Constaterende dat het kasritme voor NL leert door is aangepast om aan te sluiten bij de beschikkingen, kunt u aangeven hoe de oorspronkelijke reeks tot stand kwam, en waarom er toen geen rekening is gehouden met het kasritme?

5

27

Hoeveel beschikkingen worden er in welk jaar verwacht met NL leert door?

5

28

Constaterende dat er voor €0,8 miljoen in 2021, €4,7 miljoen in 2022 en voor €2,6 miljoen in 2023 aan subsidies op artikel 5 is toegevoegd voor projectsubsidies in het kader van de crisisdienstverlening, waarvoor wordt deze subsidie ingezet en waaraan besteden diverse partijen zoals Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), Verbond van Nederlandse Ondernemingen/Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (VNO-NCW) en Vakcentrale voor Professionals (VCP) deze subsidie?

6

29

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van de leden Van Weyenberg en Smeulders over vitaal thuiswerken (Kamerstuk 35 669, nr. 36)?

6

30

Is het bedrag van €74 miljoen toereikend ten behoeve van de eigen bijdrage voor ouders met kinderopvangtoeslag voor de buitenschoolse opvang?

7

31

Op welke manier is het bedrag van €74 miljoen ten behoeve van de vergoeding eigen bijdrage kinderopvang (KO) opgebouwd?

7

32

Op welke wijze kunnen de betrokken ouders de vergoeding eigen bijdrage KO daadwerkelijk ontvangen?

7

33

Constaterende dat de uitgaven van artikel 96 Apparaat kerndepartement in 2021 worden verlaagd met €1,5 miljoen, kunt u aangeven wat de reden is dat deze apparaat investering niet heeft plaatsgevonden in dit jaar terwijl de NOW-regeling wel is uitgevoerd? Betekent dit dat de extra taken door het huidige apparaat zijn opgevangen en dat ander werk is blijven liggen? Kunt u aangeven welke dossiers het meest aan capaciteit hebben ingeleverd?

8

34

Wat is de reden dat de uitvoeringskosten NOW van het kerndepartement SZW hoger zijn uitvallen dan in eerste instantie geraamd, wegens een hoger beroep op de regeling dan waar in de eerdere raming rekening mee is gehouden? Hoe komt het dat de raming te laag is ingeschat?

9

35

Hoeveel fte is op het ministerie van SZW bezig met de NOW-regeling, gezien de uitvoeringskosten NOW?

9

36

Hoeveel fte is bij het UWV bezig met de NOW-regeling, gezien de uitvoeringskosten NOW?

9

37

Wat is de verwachte hoeveelheid benodigde fte bij het ministerie van SZW en het UWV de komende jaren 2021 en 2022, gezien de uitvoeringskosten NOW?

9

38

Kunt u aangeven hoe het bedrag van €260 miljoen voor de TONK tot stand is gekomen? Welke rol hebben gemeenten, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Divosa gespeeld? Kunt u de onderbouwing toelichten?

10

39

Hoe wordt het budget van €5 miljoen in het kader van het steunpakket sociaal en mentaal welzijn besteed? Kunnen hiervan voorbeelden gegeven worden?

10

11

40

Wat is de reden dat voor de Leerwerkloketten €1,5 miljoen wordt geschoven van 2021 naar 2022?

11

41

Kunt u de kasschuiven en overboekingen crisisdienstverlening specifieker toelichten, en specifiek welke projectsubsidies het betreft?

11

42

Kunt u toelichten waarom een kasschuif nodig is voor Leerwerkloketten naar 2023?

12

Totaallijst feitelijke vragen Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake kwijtschelding publieke schulden toeslagengedupeerden en diverse corona gerelateerde maatrege (35798-00) 12/12


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.