Brief regering; Reactie op het advies van de Gezondheidsraad over de voedingsnormen voor eiwitinname - Voedingsbeleid

Deze brief is onder nr. 260 toegevoegd aan dossier 31532 - Voedingsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voedingsbeleid; Brief regering; Reactie op het advies van de Gezondheidsraad over de voedingsnormen voor eiwitinname
Document­datum 11-03-2021
Publicatie­datum 15-03-2021
Nummer KST31532260
Kenmerk 31532, nr. 260
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

31 532

Voedingsbeleid

Nr. 260    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID,

WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 maart 2021

Met deze brief reageer ik op het advies van de Gezondheidsraad over de voedingsnormen voor eiwitinname. Ik heb dit advies op 2 maart 2021 ontvangen. Het advies is te vinden op de website van de Gezondheidsraad: www.gezondheidsraad.nl.

Inleiding

Het advies van de Gezondheidsraad over nieuwe voedingsnormen voor eiwitinname is een deeladvies binnen de evaluatie van de Nederlandse voedingsnormen. Er wordt bij het opstellen van voedingsnormen gestreefd naar harmonisatie van voedingsnormen binnen Europa. De Gezondheidsraad heeft daarom geëvalueerd in hoeverre de eiwitnormen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA overgenomen kunnen worden. De Gezondheidsraad heeft de eiwitnormen geëvalueerd voor kinderen, volwassenen onder en boven de 60 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De behoefte aan een voedingsstof is de hoeveelheid voedingsstof die nodig is voor het goed functioneren van het lichaam, voor groei en te preventie van ziekten. De voedingsnormen worden met name gebruikt door het Voedingscentrum en door diëtisten.

Inhoud van het advies «Voedingsnormen voor eiwitten; referentiewaarden voor de inname van eiwitten»

De Gezondheidsraad neemt voor alle groepen de eiwitnormen van de EFSA over, uitgedrukt in grammen eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. De Nederlandse normen uitgedrukt in grammen per dag liggen iets hoger dan die van de EFSA, omdat Nederlanders langer en dus zwaarder zijn dan de gemiddelde Europeaan. De wijzigingen zijn beperkt ten opzichte van de normen die tot nu toe golden.

Vanwege een wetenschappelijke discussie of volwassenen van 60 jaar en ouder meer eiwit nodig hebben dan jongere volwassenen, heeft de kst-31532-260 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Gezondheidsraad deze groepen apart geëvalueerd. Het merendeel van het onderzoek onder ouderen toont niet aan dat een hogere eiwitinname effect heeft op spiermassa, op spierkracht of op fysiek functioneren. De Gezondheidsraad ziet daarom geen overtuigend bewijs dat er voor alle ouderen een hogere norm voor eiwit nodig is.

Reactie op het advies

Ik vind het belangrijk dat de voedingsnormen gebaseerd worden op de huidige stand van de wetenschap en passen bij de Nederlandse situatie. Het advies van de Gezondheidsraad over de eiwitnormen voor kinderen, volwassenen onder en boven de 60 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven voorziet hierin. Ik neem het advies van de Gezondheidsraad dan ook over en zal het Voedingscentrum vragen om de voedingsvoorlichting, waar nodig, hierop aan te passen.

Ik dank de Gezondheidsraad voor het advies over de voedingsnormen voor de eiwitinname in Nederland.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

P Blokhuis

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 31 532, nr. 260 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.