Brief regering; Reactie op het artikel in HP/De Tijd over departementaal-vertrouwelijke NCTV-nota ('Opkomst van het salafisme in Turkije en de invloed in Nederland') - Terrorismebestrijding

Deze brief is onder nr. 588 toegevoegd aan dossier 29754 - Terrorismebestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Terrorismebestrijding; Brief regering; Reactie op het artikel in HP/De Tijd over departementaal-vertrouwelijke NCTV-nota ('Opkomst van het salafisme in Turkije en de invloed in Nederland')
Document­datum 17-02-2021
Publicatie­datum 22-02-2021
Nummer KST29754588
Kenmerk 29754, nr. 588
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

29 754

Terrorismebestrijding

Nr. 588    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 februari 2021

Op 15 februari jl. publiceerde HP/De Tijd een artikel getiteld «Geheime Turkije-analyse NCTV lekt uit: grote rol Erdogan bij opkomst salafisme in Nederland».1 De aanleiding was een departementaal-vertrouwelijke nota van de NCTV, die zich nog bevond in het interdepartementale afstemmingsproces. Naar aanleiding van het artikel in HP/De Tijd zijn door het lid Van Kooten-Arissen (vKA) en het lid Yesilgöz (VVD) Kamervragen gesteld.

De conceptanalyse waarover HP/de Tijd schrijft, is een nog onvoldragen product van de NCTV vanuit haar eigenstandige onderzoeks- en analyse-functie. Dergelijke conceptanalyses van de NCTV worden in het concept-stadium altijd gedeeld met alle relevante departementale partners, met het verzoek om commentaar en suggesties. In dit proces van interdepartementale consultatie en toetsing bevond dit conceptstuk zich, toen het onverhoopt bij een journalist HP/De Tijd belandde. In een dergelijk proces is het overigens gebruikelijk dat de redenering en onderbouwing bij bepaalde passages kritisch worden bevraagd en vervolgens nog worden aangepast.

Ik betreur het ten zeerste dat de notitie, zogezegd, op «straat is komen te liggen». Het betrof de conceptversie van een departementaalvertrouwelijke analyse, bedoeld voor professionals binnen de rijksoverheid en lokale overheden om hen te informeren over voor hun werk relevante ontwikkelingen in Turkije en de mogelijke gevolgen daarvan voor de Nederlandse (nationale) veiligheid.

Het is niet de eerste keer dat de NCTV rapporteert over algemene zorgen met betrekking tot Turkije of tot Turkse Nederlanders. In het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) is verscheidene malen op dit onderwerp ingegaan. Ik verwijs in dit verband naar passages in het DTN 49, 52 en 53 (Kamerstuk 29 754, nrs. 491, 546 en 560).

1 Geheime «Turkije analyse» NCTV lekt uit: grote rol Erdogan bij opkomst salafisme in Nederland - HP/De Tijd kst-29754-588 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Het streven is om een duiding van de ontwikkelingen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland nog voor de zomer 2021 af te ronden en u daarover te zijner tijd te informeren.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,29 754, nr. 588 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.