Brief van de commissie voor de Verzoekschriften mbt advisering tweejaarscriterium Burgerinitiatief Tijd voor Transparantie

Deze brief is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 20018 - Wijziging begroting Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds 1984.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van de commissie voor de Verzoekschriften mbt advisering tweejaarscriterium Burgerinitiatief Tijd voor Transparantie
Document­datum 13-01-2021
Publicatie­datum 13-01-2021
Kenmerk 20018, nr. ?
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

DER S T A T E N - G E N E R A A L

Aan Aan de vaste commissie voor Financiën Postbus 20018

T.a.v. de commissiegriffier, de heer S. Weeber 2500 ea Den Haag

Griffie Commissie Bestuur en Onderwijs

Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven a. T. De Bruin-Bergs Binnenhof la 2513 aa Den Haag

T 070 318 2069

datum 14 december 2020

E cie.vz@tweedekamer.nl

. ons kenmerk BI20120017 pagina 1/2

betreft Verzoek om advies m.b.t. het Burgerinitiatief "Tijd voor Transparantie"

Geachte heer Weeber,

Namens de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven doe ik u hierbij een afschrift toekomen van het Burgerinitiatief "Tijd voor transparantie" dat op 29 oktober 2020 door de initiatiefnemers is aangeboden aan de voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Het betreft een verzoek dat namens de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces is ingediend om iets te doen aan de onduidelijke kosten van kapitaalverzekeringen.

De indieners willen verzekeraars verplichten om consumenten op verzoek een gestandaardiseerd overzicht met betrekking tot hun kapitaalverzekering te verstrekken. Hierop dient de gedurende de gehele looptijd van de verzekering betaalde premie te worden vermeld en er dient naar soort een uitsplitsing te worden gegeven van alle kosten en inhoudingen, waaronder fondsbeheer-kosten, die gedurende de gehele looptijd aan de verzekering zijn onttrokken. Het totaal van de aan de bemiddelaar uitgekeerde bedragen dient daarbij apart te worden vermeld. Daarnaast verzoeken de indieners om verzekeraars te verplichten om aan consumenten met een kapitaalverzekering jaarlijks een aangepast, uitgebreider gestandaardiseerd overzicht over het afgelopen jaar te verstrekken. Hierop dienen naast de betaalde premie alle kosten en inhoudingen, waaronder fondsbeheerkosten en aan de bemiddelaar uitgekeerde bedragen, te worden vermeld. Verder dienen op het overzicht van alle bedragen ook de cumulatieve bedragen vanaf de ingangsdatum van de verzekering te worden vermeld. Op die manier wordt duidelijk wat er gedurende de gehele looptijd in totaal voor de verzekering is betaald en wat de totale kosten en inhoudingen zijn;

Datum: 14 december 2020

Ons kenmerk BI201200U7

De indieners pleiten ervoor om artikel 73 Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft aan te passen en uit te breiden, Voor een volledige weergave van het burgerinitiatief verwijs ik u graag naar de bijlagen.

De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven is belast met het uitbrengen van een voorstel aan de Kamer over de ontvankelijkheid van dit burgerinitiatief. Eén van de criteria daarbij is dat het geen onderwerp mag betreffen dat in de Kamer in de laatste twee jaar voorafgaande aan de indiening reeds in besluitvormende zin aan de orde is gekomen.

De commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven verzoekt de vaste commissie voor Financiën te onderzoeken of het bovengenoemde verzoek in besluitvormende zin aan de orde is geweest en al dan niet steun in de Kamer heeft ontvangen.

De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven verzoekt u om de commissie over de uitkomst van dat onderzoek te informeren en daarbij zo mogelijk te vermelden of er naar het oordeel van uw commissie sprake is geweest van een duidelijk standpunt van een Kamermeerderheid.

Met vriendelijke groet,

A.C.W. de Vos,

Griffier van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

pagina 2/2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.