Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Incidentele suppletoire begroting inzake de herijking van het Steun- en herstelpakket) - Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Incidentele suppletoire begroting inzake de herijking van het Steun- en herstelpakket)

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 35669 - Incidentele suppletoire begroting SZW 2021 inzake de herijking van het Steun- en herstelpakket i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel 35669 Verslag houdende een lijst van vragen inzake Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Incidentele suppletoire begroting inzake de herijking van het Steun- en herstelpakket)
Document­datum 13-01-2021
Publicatie­datum 13-01-2021
Kenmerk 35669, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

35669 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Incidentele suppletoire begroting inzake de herijking van het Steun- en herstelpakket)

nr. Verslag houdende lijst van vragen

Vastgesteld

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (Incidentele suppletoire begroting inzake de herijking van het Steun- en herstelpakket) (35669, nr. 00).

De daarop door de XXX gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Bosman

Adjunct-griffier van de commissie,

Van Tilburg

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Wat is de overweging om de referentiemaand voor het sociale verzekeringsloon loon van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 3.1 op juni 2020 te zetten?

2

Is het mogelijk voor bedrijven om als referentiemaand voor NOW 3.1 de maanden juli of augustus te gebruiken?

3

Wanneer ontvangen gemeenten het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)?

4

Wanneer ontvangen gemeenten de gelden, via het specifieke uitkering voor gemeenten (SPUK), voor de crisisbanen?

5

Kunt u aangeven hoe het aanvullende bedrag voor het programma NL leert door is besteed?

6

Hoeveel mensen in het NL leert door traject hebben vorig jaar een baan gevonden?

7

Waar zal het nieuw beschikbaar gesteld bedrag van NL leert door aan besteed worden?

8

Komen ondernemers die vlak voor de coronacrisis hun bedrijf zijn begonnen en daardoor lang niet in aanmerking zijn gekomen nu wel voor steun in aanmerking? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

9

Hoeveel mensen hebben sinds de tweede lockdown hun baan verloren?

10

Wat voor invloed zal een verlenging van de tweede lockdown hebben op de arbeidsmarkt? Hoeveel extra ontslagen verwacht worden verwacht?

11

U stelt 105 miljoen in het eerste half jaar beschikbaar voor de ondersteuning van noodzakelijke kosten. Welke kosten zijn noodzakelijk?

12

Hoeveel huishoudens zullen naar verwachting gebruik moeten maken van de TONK?

13

Hoe wilt u ervoor zorgen dat mensen daadwerkelijk gebruik gaan maken van de TONK?

14

Gaat u contact leggen met bijvoorbeeld verhuurders zodat zij hun klanten kunnen wijzen op de TONK?

15

Gaat u het gebruik van de TONK evalueren zodat u daar lessen uit kunt trekken voor het ontwikkelen van eventuele latere steunmaatregelen?

16

Op welke manier gaat u gemeenten ondersteunen bij het verdelen van de TONK?

17

Op welke manier heeft u de eerdere steunmaatregelen geëvalueerd? Indien er geëvalueerd is, bent u bereid deze evaluatie met de Kamer te delen?

18

Heeft u toen geconstateerd dat er groepen buiten de boot vallen? Zo ja, welke?

19

Geldt bij de TONK de partnertoets en vermogenstoets?

20

Geldt er een inkomensgrens bij de TONK, zoals veelal bij bijzondere bijstand?

21

Is TONK ook beschikbaar voor de huidige groep bijstandsgerechtigden?

22

Wordt het budget van de TONK geoormerkt?

23

Wanneer worden de Kamervragen over het bericht ‘Nauwelijks coronasteun voor startende ondernemers: 'Ik hou het nog drie maanden vol'’ beantwoord?

24

Wanneer ontvangt de Kamer de kwartaalrapportage Q4 2020 over grensondernemers conform de aangenomen motie-Palland c.s. over de situatie van grensondernemers monitoren (Kamerstuk 35420, nr. 132)?

25

Waarom kan er bij een ZEZ-uitkering wel rekening gehouden worden met mensen die niet aan het urencriterium (1225 uur) voldoen en bij een Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)-uitkering niet?

26

Is bekend voor circa hoeveel bedrijven het uitbetalen van transitievergoedingen voor ontslagen werknemers een probleem is als gevolg van de coronacrisis (bijvoorbeeld afgaande op het aantal ontslagzaken)?

27

Wat zijn de voor- en nadelen/mogelijkheden en onmogelijkheden van tijdelijke voorfinanciering van de transitievergoeding door de overheid?

28

Op hoeveel bedrijven en welk gemiddeld steunbedrag is de uitbreiding NOW berekend?

29

Hoeveel banen worden vastgehouden op basis van de nu begrote uitbreiding NOW?

30

Op hoeveel aanvragen is de uitbreiding van de Tozo berekend?

31

Hoe wordt de uitbreiding van de Tozo aan de gemeenten uitgekeerd? Op basis van welke berekeningen gaan welke bedragen naar gemeenten?

32

Waar in de ISB is de TONK meegenomen?

33

Op hoeveel aanvragen en welk gemiddeld steunbedrag wordt de TONK berekend?

34

Wat is aan gemeenten gevraagd mbt communicatie over de TONK aan zelfstandigen die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen?

35

Op welke termijn wordt opnieuw gekeken of meer geld beschikbaar gesteld moet worden aan NL leert door? Op basis van welke overwegingen wordt dat bekeken?

36

Zit er een budgetplafond aan zowel Tozo-3 als de Tonk of zijn het open einde regelingen zolang de looptijd van het steun- en herstelpakket loopt?

37

Hoeveel bedrijven zijn opgericht sinds februari 2020?

38

Wat is tot op heden bekend over de oorzaken van het zeer lage aantal faillissementen? In hoeverre is dit terug te herleiden tot het steunpakket?

39

Wat is de stand van zaken van het overleg met de Europese Commissie over de Tozo voor Nederlandse ondernemers met een onderneming in Nederland maar die zelf over de grens wonen en een oplossing voor inkomenssteun voor deze grenswerkers?

Wanneer worden de schriftelijke vragen van de leden Van Weyenberg/Palland hierover beantwoord?

2

40

Klopt het dat de aanvraag voor NOW 3 aanvraag, soms al ingediend voor de zwaardere lockdown afgekondigd werd op 13 december, niet meer aangepast kon worden? Waarom niet en wat is er te doen voor bedrijven die daardoor nodige steun mislopen in de periode dat het (het meest) nodig is?

3

41

Waarom moet de aanvraag voor NOW 3 moet aansluiten op NOW 2? Wat is er te doen aan bedrijven die daardoor mogelijk steun mislopen in periode dat het nodig is?

3

42

Kunnen bedrijven die dat wensen, de ontvangen NOW-steun alsnog terugbetalen als zij het geleden omzetverlies zelf voldoende kunnen opvangen? Zo ja, hoe? Worden deze bedrijven dan ook geschrapt uit de overzichten van bedrijven met ontvangen steun?

3

43

Hoeveel bedrijven komen in aanmerking voor de NOW 3 regeling?

3

44

Hoeveel werknemers worden bereikt met de stimuleringsregeling Leven Lang Ontwikkelen?

3

45

Kan aangegeven worden hoeveel aanvragen van samenwerkingsverbanden voor de regeling NL leert door niet volledig zijn en wat er ontbreekt hierbij?

4

46

Zijn er ook andere redenen voor het niet hebben kunnen afronden van alle beoordelingen van de aanvragen voor de regeling NL leert door?

4

47

Is de aanvraagprocedure voor de regeling NL leert door voldoende duidelijk?

4

48

Wanneer wordt de invulling van de TONK duidelijk?

5

49

Wat worden de criteria voor het kunnen toekennen van een aanspraak op de TONK?

5

14/14


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.