Amendement Leijten over geen gegevensdeling van derden met de Belastingdienst/Toeslagen bij of krachtens dit wetsvoorstel - Wijziging van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen en enkele andere wetten met het oog op verbetering van de uitvoerbaarheid van toeslagen (Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen)

Dit amendement i is onder nr. 7 toegevoegd aan wetsvoorstel 35574 - Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen en enkele andere wetten met het oog op verbetering van de uitvoerbaarheid van toeslagen (Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen); Amendement; Amendement van het lid Leijten over geen gegevensdeling van derden met de Belastingdienst/Toeslagen bij of krachtens dit wetsvoorstel
Document­datum 06-11-2020
Publicatie­datum 06-11-2020
Nummer KST355747
Kenmerk 35574, nr. 7
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

35 574

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen)

Nr. 7

AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 6 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel IV wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende: Ba

In artikel 19, derde lid, wordt «de artikelen 18 en 38» vervangen door «artikel 18».

II

Artikel IV, onderdeel J, komt te luiden:

J

Artikel 38 vervalt.

III

Artikel IV, onderdeel L, komt te luiden:

L

In artikel 41 vervalt het vijfde lid, onder vernummering van het zesde lid tot het vijfde lid.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de gegevensdeling van derden met de Belastingdienst/Toeslagen niet via dit wetsvoorstel en een nader in te vullen algemene maatregel van bestuur kan worden geeffectueerd. Indiener is van mening dat het op grote schaal delen van persoonsge-

kst-35574-7 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

gevens en het toepassen van die gegevens voor controle, moet worden vastgelegd in een separaat wetsvoorstel. Indiener voelt zich hierin gesterkt door verschillende internationale afspraken die Nederland mede heeft ondertekend, zoals het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens en het Europese Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, de VN-resolutie Right to Privacy in a Digital Age (resolution 68/167), en de in 2017 door Nederland als onderdeel van de Universal Periodic Review 2017, geaccepteerde aanbeveling 131.121 over het onmogelijk maken van massa-surveillance van onschuldigen (26 150, nr 161).

Het delen van gegevens van derden is in de kern een schending van de privacy en persoonlijke levenssfeer van mensen en dient proportioneel en subsidiair te zijn. Bij dit wetsvoorstel zijn deze onderdelen onvoldoende gemotiveerd. Het beroep op dienstverlening voor toeslagaanvragers maskeert dat gegevens worden toegepast voor grootschalige controle en zullen worden gebruikt in algoritmes. Er is onvoldoende aangetoond - zo betoogt ook de Autoriteit Persoonsgegevens - dat deze gegevensdeling noodzakelijk is voor de controle en fraude-opsporing. Ook gaat de gegevensdeling voorbij aan de verantwoordelijkheid van de toeslagaan-vrager voor het doorgeven van correcte gegevens over die aanvraag; dit kan geen verantwoordelijkheid worden van een derde.

Het amendement heeft geen budgettaire gevolgen.

Leijten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 574, nr. 7 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.