Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de specifieke korting op het zorgstelsel van Aruba - Noodpakket banen en economie

Deze brief is onder nr. 153 toegevoegd aan dossier 35420 - Noodpakket banen en economie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Noodpakket banen en economie; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de specifieke korting op het zorgstelsel van Aruba
Document­datum 27-10-2020
Publicatie­datum 29-10-2020
Nummer KST35420153
Kenmerk 35420, nr. 153
Commissie(s) Koninkrijksrelaties (KR)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

35 420

Noodpakket banen en economie

Nr. 153    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN

EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 oktober 2020

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties heeft mij verzocht een reactie te geven op een brief van Respaldo over de specifieke korting op het zorgstelsel van Aruba. In de brief verzoeken de zorgaanbieders om de maandelijkse korting a AWG 5 miljoen terug te brengen tot een eenmalige korting voor de maand juni.

De zorgaanbieders geven aan dat het structurele karakter van de korting op een vergissing zou moeten berusten. Ik zou het advies voor de tweede tranche liquiditeitssteun voor Aruba van het College Aruba financieel toezicht van 6 mei (bijlage bij Kamerstuk 35 420, nr. 96) verkeerd geïnterpreteerd hebben.

Volgens de zorgaanbieders is geen andere reden voor een specifieke maatregel voor Aruba dan enkel de tijdelijke daling in zorggebruik vanwege de lock down.

Allereerst wil ik mijn respect betuigen voor de wijze waarop de Arubaanse zorgverleners de Covid-crisis oppakken.

Voor wat betreft het verzoek en de argumenten die worden gebruikt om hun verzoek te ondersteunen het volgende: het CAft adviseerde in zijn advies van 6 mei 2020 met verwijzing naar de «Doorlichting kostenontwikkeling AZV» van PWC uit 2019 evenwel «de kostenbesparingen in de gezondheidszorg met voorrang te implementeren. Zodoende kunnen de tekorten deels binnen de sociale zekerheid zelf worden opgevangen en kunnen de toenemende zorgkosten worden geremd. Ook in eerdere adviezen heeft het CAft hierom gevraagd. Daarin wordt eveneens gewezen op korte termijn besparingen. Zo is denkbaar om te komen tot een eigen bijdrage of eigen risico en ook bij het medicijngebruik liggen er mogelijkheden om op korte termijn tot besparingen te komen. Het CAft adviseert om Aruba te vragen om hier voor 1 juni in vulling aan te geven en het CAft stelt voor om (taakstellend) een bedrag van AWG 5 miljoen in de juni tranche in mindering te brengen». Navraag bij het CAft naar kst-35420-153 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

aanleiding van de brief van de zorgverleners bevestigt mijn beeld dat het PWC-rapport op Arubaans verzoek is uitgevoerd en dat het CAft met zijn advies een structurele maandelijkse korting van AWG 5 mln. voor ogen had. Derhalve concludeer ik dat ik het advies van het CAft op een juiste wijze heb geïnterpreteerd.

Ik zie dan ook, ondanks het respect dat ik heb voor de zorgverleners op Aruba, geen reden de Rijksministerraad te verzoeken de voorwaarden voor de tweede tranche liquiditeitssteun aan te passen conform het verzoek van deze zorgverleners.

De wijze waarop Aruba de taakstelling invult is een lokale verantwoordelijkheid. De Uitvoeringsorganisatie AZV heeft hiertoe een bezuinigingsplan opgesteld. De ministerraad van Aruba heeft besloten dit bezuinigingsplan uit te voeren. Uit het advies van het CAft voor de derde tranche liquiditeitssteun van 24 juni (Bijlage bij Kamerstuk 35 420, nr. 96) blijkt dat de plannen bestaan uit incidentele en structurele maatregelen die «vanwege de aanlooptijd van het invoeren van de besparingsmaatregelen» niet direct AWG 5 miljoen per maand opleveren. De beoogde besparing van AWG 35 miljoen wordt naar verwachting wel gerealiseerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit op een verantwoorde wijze gebeurt.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 420, nr. 153 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.