Brief regering; Actuele stand van zaken nieuwe coronavirus - Infectieziektenbestrijding - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 97 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Actuele stand van zaken nieuwe coronavirus |
---|---|
Documentdatum | 21-02-2020 |
Publicatiedatum | 24-02-2020 |
Nummer | KST2529597 |
Kenmerk | 25295, nr. 97 |
Commissie(s) | Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2019-
2020
25 295
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 februari 2020
Ik heb uw Kamer toegezegd u regelmatig te informeren over de ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe coronavirus. Met deze brief informeer ik u over de actuele stand van zaken.
Op basis van beschikbare cijfers van 20 februari 2020 zijn er 75.744 patiënten gemeld en meer dan 2100 doden, voornamelijk in China. In Europa is het aantal besmette mensen nog steeds heel beperkt, met minder dan 50 gevallen. Tot nu toe zijn in Nederland nog geen besmettingen gemeld.
Stand van zaken terugkeer Nederlanders van de cruiseschepen
In de brief van 17 februari jl. hebben de Minister van Buitenlandse Zaken en ik u geïnformeerd over de situatie met betrekking tot de Nederlanders op cruiseschepen «de Westerdam» en de «Diamond Princess», die respectievelijk in Cambodja en Japan zijn aangemeerd (Kamerstuk 25 295, nr. 96). Hierbij informeer ik u over het huidige beeld.
Vanuit de overheid is steeds actief ingezet op een veilige en gezonde terugkeer van Nederlanders aan boord van deze schepen. Zowel diplomatiek als vanuit Den Haag is daar voortdurend een collectieve inspanning geweest.
Vier van de vijf Nederlandse passagiers van het cruiseschip Diamond Princess, dat in de haven van Japan ligt, hebben Japan verlaten en zijn via Dubai aangekomen in Nederland. De vijfde Nederlandse passagier zal -waarschijnlijk vandaag - met zijn Duitse partner onder Duitse verantwoordelijkheid met een door Italië georganiseerde vlucht meereizen.
Vanmorgen zijn 39 Nederlanders van het cruiseschip MS Westerdam van Holland Amerika Lijn in Nederland aangekomen. Bij aankomst hebben de
kst-25295-97 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020
Nederlanders een briefing van de GGD gehad. Zij zaten aan boord van een vliegtuig met ruim 250 passagiers van de Westerdam met bijna 20 verschillende nationaliteiten. Deze vlucht is georganiseerd door de Holland Amerika Lijn (HAL), de rederij van de MS Westerdam. De HAL organiseert ook de vervolgvluchten en het eventuele hotel voor de buitenlandse passagiers. Een klein aantal van ongeveer 10 personen zal vannacht in een Nederlands hotel overnachten.
Voor beide cruiseschepen geldt dat de GGD contact met de Nederlandse passagiers opneemt of heeft opgenomen om de persoonlijke situatie door te spreken. Op basis daarvan wordt het vervolgbeleid bepaald. De personen worden sowieso gedurende 14 dagen gemonitord op eventuele ziekteverschijnselen.
Bijdrage internationaal door Nederland
Naast dat in Nederland zelf publieke gezondheidsprofessionals alert zijn op de bestrijding van het nieuwe coronavirus, draagt Nederland ook internationaal op verschillende manieren, direct of indirect, bij aan de bestrijding. Nederland (RIVM en Erasmus MC) participeert in de Europese Joint Action SHARP (Strengthened International HeAlth Regulations and Preparedness). Vanuit SHARP is de mogelijkheid aangeboden aan de partners van SHARP om te testen op het coronavirus. Wanneer een land verdachte gevallen heeft van het nieuwe coronavirus en steun nodig heeft bij testen, dan kan dit land samples sturen naar het Erasmus Medisch Centrum.
Nederland (RIVM) heeft ook een actieve rol in de Europese Joint Action Healthy Gateways1. Doel van de Joint action is samenwerking en gecoördineerde actie als het gaat om het verbeteren van de capaciteit betreffende «points of entry»: havens, luchthavens en grensovergangen. Het RIVM biedt daarin deskundigheid aan. Zo schrijft het RIVM mee aan internationale COVID-19 richtlijnen voor vliegtuigen en schepen en faciliteert Webinar sessies hierover voor professionals.
Nederland is in 2019 en 2020 voorzitter van de stuurgroep van de Global Health Security Agenda. Dit betreft een samenwerkingsverband van bijna 90 landen, gericht op het implementeren van de internationale gezond-heidsregulering van de WHO. Uitbraken zoals we die nu meemaken tonen duidelijk aan dat internationale samenwerking op dit gebied noodzakelijk
Ten slotte wordt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken het WHO Contingency Fund for Emergencies met € 1 mln. per jaar gesteund. Dit jaar is daarvoor een additionele € 1 mln. gealloceerd, omdat het fonds sneller uitgeput raakt vanwege de bestrijding van het nieuwe coronavirus.
Brief aan International Air Transport Association
In uitvoering van de motie van de leden Kuik en Van den Berg2 heb ik -zoals toegezegd in de voortgangsbrief van 11 februari jl.(Kamerstuk 25 295, nr. 93) - de International Air Transport Association (IATA) gevraagd om met de andere vliegmaatschappijen de informatie te delen waarop de KLM het besluit heeft gebaseerd om niet meer op China te vliegen. Ik beschouw de motie hiermee als afgedaan.
De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins
Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 25 295, nr. 97 3
https://www.healthygateways.eu/
Kamerstuk 25 295, nr. 90