Brief regering; Briefrapport RIVM ‘Toepassing van antibiotica en alternatieven: Kansen en belemmeringen’ - Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deze brief is onder nr. 245 toegevoegd aan dossier 32620 - Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dossier 32793 - Preventief gezondheidsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Brief regering; Briefrapport RIVM ‘Toepassing van antibiotica en alternatieven: Kansen en belemmeringen’
Document­datum 06-01-2020
Publicatie­datum 08-01-2020
Nummer KST32620245
Kenmerk 32620; 32793, nr. 245
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019

32 620

32 793

Nr. 245

2020

Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Preventief gezondheidsbeleid

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 januari 2020

Ter informatie stuur ik u hierbij het briefrapport «Toepassing van antibiotica en alternatieven: Kansen en belemmeringen»1, dat door het RIVM is opgesteld in opdracht van VWS. Het rapport geeft geen aanleiding om het huidige beleid aan te passen. Hieronder volgt een korte samenvatting.

De centrale onderzoeksvraag was: «In hoeverre bevat het Nederlandse zorgsysteem belemmerende elementen voor rationeel gebruik van antibiotica en de inzet van alternatieven bij preventie en behandeling van antibacteriële infecties? En welke kansen zijn er?»

Het RIVM heeft voor de beantwoording kwalitatief onderzoek toegepast. Voor de inzet van microbiologische diagnostiek zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er in het zorgsysteem elementen zijn die het goed gebruik van microbiologische diagnostiek belemmeren. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden dat bijbetaling verkeerd gebruik van antibiotica in de hand werkt.

Uit het onderzoek komt wel naar voren dat beschikbaarheid van antibiotica een belemmering is. De tekorten van antibiotica zijn wereldwijd een probleem en zijn maar deels op nationaal niveau te beïnvloeden. Het effect van de genomen maatregelen op langere termijn moet nog worden afgewacht. Daarnaast blijft het belangrijk voor zorgverleners om het gebruik van antibiotica te monitoren.

Tot slot is de belangrijkste belemmering voor de toepassing van alternatieve producten, zijnde niet-geneesmiddelen, de gebrekkige klinische bewijsvoering.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-32620-245 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 620, nr. 245


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.