Brief regering; Definitief besluit Treant - Ziekenhuiszorg - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 268 toegevoegd aan dossier 31016 - Ziekenhuiszorg.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Ziekenhuiszorg; Brief regering; Definitief besluit Treant |
---|---|
Documentdatum | 13-12-2019 |
Publicatiedatum | 18-12-2019 |
Nummer | KST31016268 |
Kenmerk | 31016, nr. 268 |
Commissie(s) | Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2019-2020
31 016
Nr. 268 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 december 2019
In de afgelopen periode heb ik uw Kamer meermaals geïnformeerd over de ontwikkelingen in het ziekenhuislandschap in Drenthe en Zuidoost Groningen.1 Zoals u weet hebben diverse partijen in Drenthe en Zuidoost Groningen al sinds het voorjaar van 2018, vanuit een gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid van goede zorg voor de inwoners uit de regio, hun handen in één geslagen. De plannen voor de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost Groningen die in gezamenlijkheid zijn gemaakt, behelzen onder meer een wijziging van het zorgaanbod op de locaties Hoogeveen en Stadskanaal van de Treant Zorggroep. De uiteindelijke besluitvorming over deze locaties van Treant is de verantwoordelijkheid van Treant. De zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn primair verantwoordelijk voor de toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg.
Besluitvormingsproces
In mijn brief van 2 oktober jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd dat de Raad van Bestuur van Treant op 30 september jl. een voorgenomen besluit heeft genomen om het zorgaanbod te wijzigen in lijn met de plannen voor de regio.2
Treant heeft over dit voorgenomen besluit adviesplichtig advies ingewonnen bij het bestuur van de aan Treant verbonden medisch specialisten, het MSCT, de Ondernemingsraad Cure & Holding en de Cliëntenraad Cure. Bij de Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraad (VVAR), de Ondernemingsraad Care en de Cliëntenraad Care is aanvullend vrijwillig advies ingewonnen. De vragen die de in- en externe advies-gremia hebben gesteld in hun advies zijn door de Raad van Bestuur van Treant intern besproken en schriftelijk beantwoord, aldus Treant. De
1 De laatste brief over de ontwikkelingen is Kamerstuk 31 016, nr. 252.
2 Kamerstuk 31 016, nr. 252.
kst-31016-268 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019
adviezen hebben niet geleid tot wezenlijke aanpassingen in de plannen van het voorgenomen besluit.
Treant heeft laten weten dat er parallel aan dit adviestraject meerdere bijeenkomsten hebben plaatsgevonden. Zo hebben er meerdere informatiebijeenkomsten voor de medewerkers plaatsgevonden waarin zij op de hoogte werden gebracht van de voorgenomen herinrichtingsplannen. Tevens heeft er overleg plaatsgevonden met de betrokken vakbonden over het onderliggende sociaal plan en hebben er zowel ambtelijke als bestuurlijke overleggen met alle betrokken gemeentes plaatsgevonden, aldus Treant.
Vanuit het zogenaamde regieteam, waarin verschillende partijen zoals de omliggende ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten en verzekeraars gezamenlijk werken aan de plannen voor de zorg voor de regio, zijn dit najaar ook diverse extra bijeenkomsten georganiseerd. Hierin werden aan de inwoners in het verzorgingsgebied van Treant de veranderingen toegelicht, werden ideeën opgehaald en waar mogelijk werden zorgen weg genomen.
Een terugkerende zorg gaat over het niet-acute vervoer. Het regieteam denkt momenteel na over dit vraagstuk en is voornemens dit in te brengen in de zogeheten Zorgtafel waaraan ook betrokken overheden deelnemen. De gemeenten hebben verzocht om ook aandacht te besteden aan de problematiek rondom de kwetsbare ouderen. Ten aanzien van dit punt is in de plannen van het regieteam opgenomen om op de verschillende locaties van de ziekenhuizen voorzieningen voor herstel- en revalidatiezorg, eerstelijnsverblijf (ELV) en observatiebedden te realiseren.
Definitief besluit Treant
Op 3 december jl. heeft de Raad van Bestuur van Treant, in lijn met het voorgenomen besluit, een definitief besluit genomen. Het definitieve besluit is op 10 december jl. tevens ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Toezicht. Ook deze heeft ingestemd met het besluit. Dit betekent dat het voorgenomen besluit van Treant nu formeel en definitief is.
Dit besluit houdt in dat de afdelingen voor Spoedeisende Hulp (SEH) in Stadskanaal en Hoogeveen worden omgevormd tot basisspoedposten, zoals uitgewerkt in het continuïteitsplan van de Treant Zorggroep. De SEH in Stadskanaal zal per 6 januari a.s. worden omgevormd tot basis-spoedpost; de SEH in Hoogeveen per 6 april aanstaande. Deze basisspoedposten zijn zeven dagen per week open van 8:00 tot 23:00 uur, voor niet-levensbedreigende situaties. Patiënten kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld wonden, trombose of eenvoudige botbreuken. Voor levensbedreigende situaties kunnen patiënten uit de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen terecht bij de afdelingen spoedeisende hulp in Assen, Emmen en Scheemda.
Patiënten kunnen in geval van spoed net zo handelen als zij nu al doen. Zij kunnen bellen met het spoednummer van hun huisarts (in Drenthe:
0900 - 112 0 112 en in Groningen: 0900-9229), of bij levensbedreigende situaties met het alarmnummer 112. Huisartsen zijn 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar, aldus het regieteam. De medewerker van de huisartsendienst of meldkamer zal de patiënt vervolgens laten weten wat hij in de gegeven situatie het beste kan doen.
Personeel
Zoals ik in mijn eerdere Kamerbrieven heb laten weten heeft de uitvoering van de regiovisie gevolgen voor de omvang van de ziekenhuisorganisatie Treant en voor de andere ziekenhuizen in de regio. Zo gaat het verplaatsen van zorg gepaard met personele verschuivingen. Zoals gezegd betekent dit dat er voor veel medewerkers een onzekere en moeilijke periode aanbreekt, en verwacht ik van Treant dat hier zeer zorgvuldig mee zal worden omgegaan. Ook hecht ik er gezien de krappe arbeidsmarkt grote waarde aan dat personeel behouden blijft voor de zorg.
Op 1 november jl. was er overleg tussen de vakbonden en de Raad van Bestuur van Treant over de herinrichting van de organisatie. Treant en de vakbonden hebben afgesproken dat ze zich samen gaan inzetten om zo veel mogelijk medewerkers van werk naar werk te begeleiden en te stimuleren voor een vrijwillige vertrekregeling. Afgelopen weken is er aanvullend overleg geweest met de vakbonden over de invulling van de vrijwillige vertrekregeling. De vakbonden zijn akkoord met de regeling en leggen de regeling nu voor aan hun leden. De vakbonden en Treant blijven de komende periode met elkaar in gesprek, zetten volop in op vrijwillig vertrek om gedwongen ontslagen te voorkomen. Treant heeft laten weten dat het gezamenlijke streven om gedwongen ontslagen te voorkomen zeer reëel blijkt en dat van de initieel af te schalen 500 voltijds-arbeidsplaatsen al een groeiend deel gelijkwaardig werk elders in de regio en in de zorg heeft gevonden. Daarnaast heeft Treant afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen in de regio om het boventallige personeel waar mogelijk voor de zorg te behouden. De vakbonden en Treant bekijken dit voorjaar wat het resultaat van de inspanningen is en welke vervolgstappen er nog nodig zijn.
Tot slot
Ik realiseer me dat hoewel er nu duidelijkheid is over de besluitvorming en koers die Treant het komende jaar in zet, dit niet het einde is, maar dat dit juist een begin van een periode is waarin de transitie daadwerkelijk moet worden geëffectueerd. Ik realiseer me dat dit veel vraagt van alle betrokkenen zoals burgers en patiënten die zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie maar ook het personeel van Treant en de andere zorgaanbieders in de omgeving. Ik hoop en verwacht dat eenieder een constructieve bijdrage aan dit proces en aan de toekomst van de zorg in de regio Drenthe en Zuidoost Groningen zal blijven leveren.
Indien er de komende periode nieuwe ontwikkelingen zijn met betrekking tot de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen, zal ik uw Kamer hier uiteraard over informeren.
De Minister voor Medische Zorg,
B.J. Bruins
Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 016, nr. 268 3