Brief commissie aan bewindspersoon: Jaarlijkse update fundamentele kennisbasis VSL - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII), de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2018

Deze brief is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 34775 XIII - Vaststelling begrotingen Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2018 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Jaarlijkse update fundamentele kennisbasis VSL
Document­datum 09-08-2019
Publicatie­datum 09-08-2019
Kenmerk 34775-XIII, nr. ?
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

Commissie EZK

DER STATEN

GENERAAL

Aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Plaats en datum:

Betreft:

Ons kenmerk:

Den Haag, 9 augustus 2019

Jaarlijkse update fundamentele kennisbasis VSL

2019Z15564/2019D32267

Geachte mevrouw Keijzer,

Bij de aangenomen motie-Bruins (Kamerstuk 34775-XIII, nr. 100) wordt de regering verzocht de Kamer jaarlijks te informeren over de fundamentele kennisbasis van Van Swindenlaboratorium (VSL) en de wijze waarop de onafhankelijkheid van het beheer van standaarden is geborgd.

Namens de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat verzoek ik u de nieuwe jaarlijkse update over het borgen van de fundamentele kennisbasis bij VSL aan de Kamer te doen toekomen en daarbij de hierna volgende vragen te beantwoorden.

  • 1. 
    Welke interne en externe borging zijn sinds de verkoop van het VSL aan de nieuwe eigenaar/investeerder werkzaam (gebleven) om te garanderen dat de kwaliteit van het metrologisch werk niet minder belangrijk wordt dan de winstgevendheid van het instituut?
  • 2. 
    Welke meetbare grootheden kunnen sinds de verkoop van het VSL aan de nieuwe eigenaar niet meer gecalibreerd worden, die eerst wel tot het repertoire van het VSL behoorden? Indien van toepassing, waarom is de keuze gemaakt hiermee te stoppen?
  • 3. 
    Kunnen calibraties voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid nog steeds uitgevoerd worden? Kunnen andere calibratielaboratoria hun meetstandaarden voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid nog door het VSL laten calibreren, zodat zij op hun beurt hun klanten (op tijd) kunnen voorzien van gecalibreerde meetmiddelen? Indien van toepassing, waarom is de keuze gemaakt hiermee te stoppen? Welke geaccrediteerde calibratielaboratoria (en welke van hun klanten) worden geraakt door deze keuze?
  • 4. 
    Is het ministerie nog steeds van mening dat de eigenaar/investeerder en directie van VSL voldoende doordrongen zijn van het maatschappelijk en economisch belang voor Nederland van het VSL als referentie-meetinstituut van Nederland?
  • 5. 
    Zijn er aanvullende maatregelen nodig om de taak van VSL als onafhankelijk referentiemeetinstituut van Nederland te borgen?

Hoogachtend,

de griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat,

D.S. Nava

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

  • T. 
    070-3182211

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.