Voorstel lid Beckerman rondetafelgesprek afhandeling mijnbouwschade Groningen - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. ? toegevoegd aan dossier 16700 - Structuurschema Openluchtrecreatie.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Voorstel lid Beckerman rondetafelgesprek afhandeling mijnbouwschade Groningen |
---|---|
Documentdatum | 24-04-2019 |
Publicatiedatum | 24-04-2019 |
Kenmerk | 16700, nr. ? |
Externe link | origineel bericht |
De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat Cie.ezk@tweedekamer.nl
Tweede Kamer der Staten-Generaal
INITIATIEF RONDETAFELGESPREK / HOORZITTING
-
-Initiatiefnemer:
Sandra Beckerman
-
-Rondetafelgesprek of hoorzitting?
Hoorzitting
-
-Openbaar of besloten?
Openbaar
-
-Onderwerp:
Afhandeling mijnbouwschade (Groningen)
-
-Doel, hoofd- en deelvragen:
Op dit moment worden mijnbouwschades afgehandeld door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Bij hen staan momenteel ruim 16.700 schademeldingen open. Zoveel dat TCMG vorige maand besloot het aantal schade opnames te halveren. De minister wil deze tijdelijke commissie vervangen door een permanente commissie en stuurt hiervoor dit jaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Ook is de minister voornemens nieuw loket op te richten voor mijnbouwschades uit overige delen van het land.
Inmiddels hebben internationale aardbevingswetenschappers met nieuw onderzoek aangetoond dat het onmogelijk is afzonderlijke Groningse huizen te koppelen aan de tientallen kleine aardbevingen die Groningen jaarlijks treffen. Professor Ihsan Bal stelde daarom in TV programma de Monitor op om te stoppen met alle geldverslindende schade loketten. Gedupeerden moeten volgens Bal onvoorwaardelijk gecompenseerd worden voor het feit dat ze in een gaswinningsgebied wonen en daar last van hebben.
Gezien het feit dat er 1.een stuwmeer aan schades open staat 2. de minister voornemens is een nieuwe wet te maken over de schadeafhandeling 3. twee nieuwe loketten wil oprichten en er 4. nieuw onderzoek beschikbaar is, is het wenselijk dat de Tweede Kamer hierover een hoorzitting organiseert met als hoofdvraag: Hoe kunnen we schades het beste afhandelen? Met als belangrijke deelvragen: hoe stellen we het belang van gedupeerden voorop, wat is er nodig om de grote aantal openstaande schades af te handelen en hoe moeten we omgaan met nieuwe schades?
-
-Termijn plaatsvinden:
Voor het zomerreces
-
-Blokindeling:
-
1.Wetenschap en experts schadeafhandeling (met in ieder geval prof Ishan Bal)
-
2.Gezondheid en samenleving (bijvoorbeeld Ombudsman en onderzoekers
psychische gevolgen gaswinning)
-
3.Belanghebbenden (gedupeerden en hun organisaties)
Opmerking bij punt 7:
Het aangeven van de eventuele blokken is voldoende. Het is niet nodig om hier al suggesties voor namen van genodigden in te invullen. Nadat de commissie heeft ingestemd met het voorstel tot het houden van een rondetafelgesprek/hoorzitting, zal via een separate emailprocedure aan de fracties worden gevraagd suggesties voor genodigden aan te leveren.
-
-
-Maximaal aantal genodigden (per blok):
4
-
-Tijdsduur per blok
45 minuten
-
-Gebruik van een wetenschappelijke netwerkverkenning?
Nee
Opmerking bij punt 10:
Een netwerkverkenning houdt in dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verkent of er wetenschappers zijn die de commissie vanuit hun expertise kunnen informeren over het onderwerp. Een verkenning duurt 1,5 à 2 weken. Bij een verzoek om een netwerkverkenning is van belang de vraag aan de wetenschap duidelijk te formuleren: welke wetenschappelijke vraag wilt u beantwoord hebben; vanuit welke discipline? De staf kan u informeren over de mogelijkheden, of met u van gedachten wisselen over de formulering van de vraag.